banner564

Valide Hanım Konak Butik Otel ve Cafe İşletmecisi Cemal Gülercan ve Sümer Siber, Genç Vizyon’a konuk oldu

Geçmişe sahip çıktılar

Valide Hanım Konak Butik Otel ve Cafe İşletmecisi Cemal Gülercan ve Sümer Siber, Genç Vizyon’a konuk oldu
banner598

 Cemre AKAR

  Lefkoşa’nın tarihi Girne Caddesi’nde Mücadele önderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün babası tarafından 1931 yılında yaptırılan Valide Hanım Konağı, tadilat ve güzel bir dekorasyon sonrasında iki genç tarafından turizme kazandırıldı.
   Genç Vizyon’a konuk olan Cemal Gülercan ve Sümer Siber, bu tarihi eserle ilgili yaşananları Diyalog okurlarıyla paylaştı.
Soru: Valide Hanım Konağı hakkında biraz bilgi alalım.
Yanıt: Valide Hanım Konağı,  Kıbrıs Türk Halkı’nın özgürlük mücadelesi önderi Dr. Fazıl Küçük’ün  babası  Mehmet Hüseyin Küçük tarafından kızı Akile Hanım için yaptırılmıştır. 1931 yılında inşaatı tamamlanan bina, hem mimarisi hem konumu açısından ender bir Lefkoşa Suriçi Konağıdır. Ön kapısı tarihi Girne Caddesi ‘ne, arka kapısı ise Osmanlı dönemine ait tarihi semt Samanbahça’ya açılmaktadır.  Akile Hanım, öğretmen eşi Turgut Arca ile bu Konak’ta  evlenmiş, dört çocuk sahibi olmuş  ve ömrünün son yıllarına kadar burada yaşamıştır. “Dr. Fazıl Küçük Müzesi” olarak restore edilen ve Akile Hanım’ın kardeşi Dr. Fazıl Küçük’e ait olan Konak da aynı cadde üzerindedir. Misafirperver  ve yardımsever kişiliği ile tanınan Akile Hanım’ın evi her zaman konuklarla dolup taşmıştır. Dr. Fazıl Küçük’ün kız kardeşine sıklıkla yaptığı ziyaretler ve sohbetler eşliğinde içilen kahveler ise belleklerde ayrı bir yer tutmaktadır. Konak, Akile Hanım’ın torun çocuğu Sümer Siber ve eşi Cemal Gülercan’ın girişimleriyle tarihi dokusu korunarak restore edilmiş ve butik otel olarak 2019 yılında hizmete açılmıştır.
Soru: Lokasyon olarak Surlariçi'ni tercih ederken neler düşündünüz?

Yanıt: Avrupa ülkelerine gittiğimizde özellikle eski şehirlerde butik otellerde kalıyoruz.  Kendi eski şehrimize ise yeteri kadar sahip çıkmıyoruz. Surlar içinde yıkılmaya yüz tutmuş birçok konağımız yapımız var. Eski yapılarımız  bambaşka bir mimari yapısı var. O yüzden yeniyi yapmak yerine eskiyi canlandıralım diye düşündük.

Soru: Butik otel konsepti ile yola çıktınız. Hedefleriniz plan projeleriniz nelerdir?

Yanıt: En büyük hedefimiz valide hanım konseptinde surlar içerisine yeni mekanlar kazandırmaktır, ne kadar çok eski binayı restore edip hayata kazandırırsak o kadar iyi yapmış oluruz. Eşimle birlikte kendimize böyle bir hedef koyduk. İmkanlar doğrultusunda yapabildiğimiz kadar eski binaları satın alıp restore edip onlara hayat vereceğiz.


Soru: Konaklama dışında hizmet olacak mı?

Yanıt: Konak  şu an butik otel ve cafe konseptiyle çalışıyor. Kafemizde  müşterilerimiz isteğine göre her türlü kahve ve çay çeşitlerimiz vardır. Ayrıca Kıbrıs’a özgü geleneksel tatlılarımız ve tuzlularımız bulunmaktadır. Birkaç hafta içinde iç avlumuza da düzenleyip aynı zamanda restoran hizmetine de başlayacağız.

Büyük ilgi var

   Soru: Şu ana kadar beklediğiniz ilgi ve desteği gördünüz mü?

   Yanıt: Daha reklam yapmamıza rağmen ilgi var. Yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyoruz. Özellikle yerliler bir konağın daha restore edilmesine çok mutlu oluyorlar. Mimarlık öğrencileri de ziyaret edip restorasyon hakkında bilgi alıyorlar. Siz etrafınızdakilere ilham vereceksiniz diyorlar. Yabancı turistlerden de kafemize uğrayanlar, konuklayanlar oluyor. Onlar da yapıyı mimariyi hayranlıkla inceliyorlar. Bu da bize Kıbrıslı Türkler olarak ayrı bir gurur veriyor.


Soru: Genç müteşebbislere mesajınız nedir?

   Yanıt: Sizin aracılığınız ile tüm genç arkadaşlara geçmişimize surlar içine sahip çıkma çağrısında bulunmak istiyorum. 
Surlar içinde yatırımlara daha çok destek verirlerse, yerli ve yabancı turistlerin ilgisinde artış olacağına inanıyoruz.
 

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2019, 06:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473