banner564

Üretici çaresiz

Meltem Sakallı, selde 4 hayvanını kaybettiğini söyleyerek zararının tazminini istedi, Tarım Sigorta Fonu olumsuz yanıt verdi

Üretici çaresiz
banner598

 Ömer KADİROĞLU

Haspolat’ta hayvancılıkla uğraşan Meltem Sakallı geçtiğimiz günlerde yaşanan su baskınları nedeniyle dört hayvanının telef olduğunu söyledi. Zararının karşılanması adına Genel Tarım Sigortasına müracaat ettiğini ifade eden Sakallı, yetkililerin incelemeler yapmasının ardından zararın karşılanmayacağının kendisine bildirildiğini iddia etti. Konu ile ilgili görüşüne başvurulan enel Tarım Sigortası Fonu Müdürü İpek Kızılduman Diyalog’a yaptığı açıklamada, üreticinin hayvan refahına uygun bir şekilde üretim yapmadığı için hayvanlarının telef olduğunu aktardı. 

Üretici zararının karşılanmasını istiyor
Diyalog’a konuşan Meltem Sakallı şunları aktardı:  Yaklaşık otuz yıldır hayvancılıkla uğraşıyorum. Aşırı yağışlar nedeniyle bölgemiz sular altında kaldı. Hayvanlarımızdan dört tanesi öldü diğerleri de hasta oldu. Genel Tarın Sigortasına durumu bildirdik ancak mandıramızın üzerinin korunaklı olmadığı için zararı karşılamayacaklarını söylediler. Gelen suların boyu yaklaşık 3 metreydi. Bu sulara hiçbir şey dayanmazdı. Ben bu topraklarda üretim yapıyorum ve ben sadece zararımın karşılanmasını istiyorum. Hakkım olanın fazlasını değil zararım büyük ve karşılanmasını istiyorum. Gelip zarar tespiti yaptılar ancak mandıramın çatısı olmadığı için hayvanlarımın öldüğünü ifade edip ödeme yapmayacaklarını bildirip kaçtılar. Kısa sürede zararımın karşılanmasını istiyorum.

“Mandırada hayvanlar refah içerisinde değildir”
Genel Tarım Sigortası Fonu Müdürü İpek Kızılduman Diyalog’a yaptığı açıklamalarda Genel Tarım Sigortası’nın komitesi olduğunu ve bu komitenin yerinde incelemeler yapıldığını ifade etti. Üretici ile yaptıkları görüşmede kendilerinin de hayvanların sel sularından ölmediğini kabul ettiklerini anlatan Kızılduman, üreticinin iddiasının bu kez de dolu yağışı nedeniyle hayvanlarının öldüğü yönünde olduğunu kaydetti. Hayvanların hayvan refahı içerisinde yaşatılmadığını savunan Kızılduman komitede bulunan veterinerlerin söz konusu hayvanların hasta olarak öldüğünü nedeninin ise mandıranın korunaklı bir mandıra olmamasından kaynaklandığını kaydetti. “Meltem hanımla yaptığımız konuşma sırasında meltem hanım bana ben size yapacağımı bilirim diyerek telefonu yüzüme kapattı” diyen Kızılduman, söz konusu üreticinin mandıralarında hayvan refahına uygun hiçbir durum olmadığını yineledi. “Hayvanların sel sularından telef olması durumunda tamamının telef olacağı dolu yağışı nedeniyle olsaydı tümü ölecekti” diyen Kızılduman fonda bulunan paraların doğru yere ve doğru kişilere gitmesi için çalıştıklarını kaydetti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474