banner564

Ada’nın stratejik önemi

İngiltere Savunma Bakanı Fallon, Güney Kıbrıs’taki Ağrotur Üssü’nden kalkan askeri uçakların bin 200’den fazla saldırı yaptığını açıkladı

Ada’nın stratejik önemi
banner598
 Güney Kıbrıs’a ilk kez resmi ziyarette bulunan İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, son 2 yılda Agrotur Üssü’nden Ortadoğu’daki hedeflere bin 200’den fazla hava saldırısı gerçekleştirdiklerini açıkladı. Fallon, bu saldırıların Tornado ve Typhoons savaş uçaklarıyla gerçekleştirildiğini söyledi.
   Temasları çerçevesinde Rum lideri Nikos Anastasiadis ve Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’le görüşen Fallon, Rum Yönetimini memnun edecek sözler söylemeye de özen gösterdi. Fallon; Kıbrıs’ta güvenlik ve garantiler konusuyla ilgili tartışmada hem büyük resmin hem de bölgedeki genel güvenlik çevresinin göz önünde bulundurulması gerektiğini, çünkü durumun 1960’tan farklı olduğunu iddia etti.
   Fokaidis’le, geçen yıl imzaladıkları savunma işbirliği programını gözden geçirdiklerini söyleyen Fallon, terörle mücadele, denizde güvenlik ve krizlerin göğüslenmesi gibi güvenlik ve savunmayla ilgili bir dizi konuda daha sıkı işbirliğinin hedeflendiğini kaydetti.
   Güvenlik ve garantilerle ilgili bir soruya verdiği yanıtta ise Fallon, İngiltere’nin garantör ülke olarak Kıbrıs’ta bir uzlaşının sağlanmasında rolünü oynamak için yararlı olan her neyse onu yapmaya hazır olduğunu vurguladı.
   BM’nin çabalarını desteklediklerini ifade eden Fallon, birleşik Kıbrıs’ın güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için tarafların mutabık kalacakları düzenlemeleri dikkate alacaklarını belirtti. 
   Türkiye’nin daimi üs ya da daimi askeri varlık istediğine işaret edilerek, bunu İngiliz askeri üslerinin varlığıyla birlikte nasıl gördüğünün sorulması üzerine Fallon, güvenlik başlığındaki müzakerelerin sürdüğünü söyleyerek, bu konuda yorum yapmaktan kaçındı.

Hristodulidis’in açıklaması

   Bu arada İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon`un, Ru lideri Nikos Anastasiades ile yaptığı görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis “Britanya hükümeti, Kıbrıs Cumhuriyetinin bölgede güven sağlayıcı olarak oynadığı rolünün güçlendiğini kabul etmesi çok önemli bir gelişmedir ve olası bir çözüm çerçevesinde bunun daha da güçlendirilmesi gerektiği düşüncesindedir”dedi.
   Bir çözüm çerçevesinde Kıbrıs`ın bölgedeki rolünün güçlendirilmesinin ne anlama geleceği, adanın askerileştirilmeyeceği ve bir orduya mı sahip olacağı sorusuna Hükümet Sözcüsü, bunun sadece Kıbrıs Cumhuriyetinin bölgede bir rol oynamasının mümkün olacağı yanıtı verdi.
   Hristodulidis devamla şunları söyledi:
     “Bu rolü oynayabilmesi için tamamen egemen bir devlet olması gerekir. Bu çerçevede, tüm komşu devletlerle bugün mevcut olan ilişkilerini daha da güçlendirerek derinleştirebilir. Tüm komşu devletlerle işbirliği yapan bir ülke olarak, Kıbrıs sorununa çözüm çerçevesinde bu rolünü daha da güçlendirebilir”.

Genel Sekreter’in Türkiye ziyareti

   Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres`in Türkiye ziyaretini değerlendirirken, bunun önemli bir gelişme olduğunu belirten Hristodulidis, Kıbrıs konusunda daha aktif rol alacağını iddia etti.
   “Kıbrıs sorunun kesinlikle, BM Genel Sekreterinin Ankara temasları sırasında öncelikli konu olacak” diyen Hristodulidis;  Guterres’in gerek kendisi, gerekse hükümetle sürekli iletişim içinde olduğunu söyledi.
   “Nisan ayında yapılacak reformlar sonrası, Türkiye`nin pozisyonlarında daha çok esneklik olacağına inanıyor musunuz?” sorusuna Hükümet Sözcüsü, “reformlar öncesi ülkede anayasal değişikliklerle ilgili Türkiye`nin pozisyonlarında bir değişiklik yapmasının beklenmemesi yönünde değerlendirmeler olduğunu ve Türk yetkililer tarafından, reformların Kıbrısla ilgili gelişmeleri etkilemeyeceği konusunda BM Özel Danışmanı Eide`ye mesajlar iletildiğini” söyledi.

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2017, 03:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474