banner564

‘Eksiksiz uygula’

Türkiye-AB Ortaklık Konseyi’nin, Ankara Protokolü’nün hayata geçirilmesi yönünde Türkiye’yi uyarması Rumları memnun etti

‘Eksiksiz uygula’
banner598

   Türkiye-AB Ortaklık Konseyi’nden Türkiye’ye “Ankara Protokolü’nü hayata geçirme, Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koyma ve çözümü taahhüt etme” çağrısı çıkması Rum Yönetimi'ni memnun etti.

   Türkiye’yi AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi’ni Genişlemeden Sorumlu Komiser Stefan Füle ve AB Dönem Başkanı Yunanistan’ı da Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un temsil ettiği Türkiye-AB Ortaklık Konseyi’nden çıkan sonuçlar Rum basınında geniş yer buldu.

   Simerini konuyla ilgili haberini “AB Türkiye’yi Kıbrıs Sorununun Çözümüne Katkı Koymaya Çağırıyor... Ortak Tutum Belgesinde MEB, AİHM ve Vizeler... AB-Türkiye Ortaklık Konseyi Ankara’ya, Ek Protokolü Tam ve İstisnasız Uygulama Telkininde Bulunuyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

   Gazeteye göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, AB’nin Türk tarafına Ek Protokol’ü istisnasız hayata geçirmesi ve bütün üye ülkelerle ilişkilerinde ilerleme olması gereğine vurgu yaptı. Venizelos ayrıca BM himayesindeki Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasını selamlayan AB’nin Türkiye’nin somut tedbirlerle katkı koymasının ve taahhüt etmesinin önemini koruduğuna işaret etti.

 

Başka seçenek yok

 

   Gazeteye göre, Rum yönetimi, Kıbrıs ile ilgili önemli veriler içermesinden ve Türkiye’nin aday ülke olarak 28 üye ülkeden biri olan Güney Kıbrıs’a karşı yükümlülüklerinden söz etmesi nedeniyle Türkiye-AB Ortaklık Konseyi’yle ilgili Ortak Tutum belgesinin çok önemli buldu ve memnuniyet belirtti.

   Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, “Türkiye, üyelik yolunda normal şekilde ilerlemek istiyorsa, Avrupa yükümlülükleri de olan Kıbrıs kökenli yükümlülüklerini yerine getirmekten başka seçeneği yoktur” iddiasında bulundu.

   Hristodulidis, AB’nin Ortak Tutum belgesinde bu yıl Kıbrıs başlığında Türkiye’nin, “adil tazminat” ile ilgili 12 Mayıs tarihli kararı da dahil Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bütün kararlarını uygulaması ve “Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu hamili kişilere ayrımcılık” anlamına geldiğini savunduğu yeni elektronik vize uygulamasının öne çıkartıldığını söyledi.

   Ortak Tutum belgesi aracılığıyla Türkiye’nin AB’ye karşı yükümlülüklerine ve AB üyesi ülkelerin istisnasız tamamına saygı göstermesi çağrısının yinelendiğine işaret eden Hristodulidis, Türkiye’nin Ek Protokol konusunda Güney Kıbrıs’a yönelik tavrından duyulan hoşnutsuzluğun da belirtildiğini kaydetti.

   Türkiye’ye karşı 2006’da alınan tedbirlerin, yani gümrük birliği ile alakalı 8 üyelik başlığının dondurulmasının devam edeceği ve 21 Eylül tarihli Ortak Tutum belgesinde yer alanların daha fazla gecikmeden uygulanmasının bekleneceğine işaret edildiğini ekledi.

 

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2014, 01:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473