banner564

Maraş’ın Türkleşmesi ‘Trajik kader kabul edilmeli’

Alithia ve Cyprus Mail yazarı Hristos Panayotidis, Maraş’ın Türkleşmesinin kaçınılmaz olduğunu yazdı

Maraş’ın Türkleşmesi ‘Trajik kader kabul edilmeli’
banner598

 Güney Kıbrıs’ta yayımlanan ve Rum lideri Nikos Anastasiadis’e yakınlığıyla bilinen Alihtia gazetesinin yanı sıra Cyprus Mail’in köşe yazarlarından Hristos Panayotidis, dünkü yazısında
“Maraş’ın Türkleşmesinin kaçınılmaz göründüğünü ve hayatta kalan az sayıdaki Maraş kökenlinin, kentin bu trajik kaderini kabul etmesi gerektiğini” vurguladı.
   Panayotidis; Rum yönetiminin, 45 yıldır geri dönme hayaliyle yaşayan Maraş kökenli Rumları “Türkiye’nin savaş mağlubiyetinin etkilerini kabul etmekteki isteksizliğini vurgulamak için kullandığı, oldubittileri kabul etmesini gündeme getireceği ve bir çeşit daimi ve kesin çözüm olarak algılanacağı gerekçesiyle de Maraş kökenlilerin zararlarını tazmin etmeyip onları zor durumda bıraktığını belirtti.
   Maraş kökenlilerin varlıklarını kaybetmelerinin dışında işsiz de kaldıklarını, Rum yönetiminin ise; BM Güvenlik Konseyi’nden, Maraş kökenlilerin geri dönüşünü destekleyen bir dizi karar çıkarmakla yetindiğini belirten Panayotidis, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın şimdi bu malları,  böyle bir hediyeyi almaya uygun olduğunu düşünenlere vermek niyetinde olduğunu kaydetti.
   Panayotidis “Adil olmam gerekirse, geçmişte bütün Maraş’ın yeniden imarı için Kıbrıslı Rumlarla işbirliği yapma niyetini ortaya koyan çoğu Kıbrıslı Türk, Özersay’ın görüş ve tezlerini benimsemiyor” ifadesini kullandı ve Rum yönetiminin bu durum karşısındaki tepkisini özetle şu ifadelerle sorguladı:
   “Görüşme, BM Genel Sekreteri’nin himayesinde olsa bile çıkmazdan çıkış yöntemlerini konuşmak için düşman ile görüşmeyi reddedebileceğini ima ediyor. Samimiyetle söylüyorum, özellikle Kıbrıs’ın işgal ordusundan kurtarılması çalışmalarını yöneten iktidardakilerin yerinde olsaydım intihar ederdim.
Bu düşünceyle, mahsur kentimiz Maraş’ın Türkleşmesi kaçınılmaz görünüyor ve hayatta kalan Maraşlı göçmenlerin de çok sevdikleri kentlerinin bu kaderini kabul etmesi gerekiyor. Maraş’ın kurtarılması için olabilecek bir şey varsa şimdi olmalı.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473