banner564

Tek pürüz garantiler

Atina’da Pavlopulos ile görüşen Anastasiadis, müzakerelerde; ‘Tek uluslararası temsiliyet, tek egemenlik, tek vatandaşlığın güvence altına alındığını ve uzlaşı sağlandığını’ aktardı

Tek pürüz garantiler
banner598
AB üyesi Akdeniz Ülkeleri’nin (Med Group) önceki gün gerçekleştirilen toplantısına katılmak üzere Atina’ya giden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, burada Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile bir araya geldiği haber verildi.
Anastasiadis’in Atina’dan garantiler konusunda net bir mesaj gönderdiğini yazan Alithia gazetesi “Manda Değil Bağımsız Devlet” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in, Pavlopulos ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “isteklerinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devlet varlığının herhangi bir gücün mandası (himayesi) altına girmesi değil, bağımsız ve egemen bir devlet olduğunu ve Kıbrıslı Türklerin de garantiler konusunda bunun bilincine varması gerektiğini” söyledi.
Habere göre, konuşmasında, kendilerine verdiği destekten ötürü Yunanistan’a teşekkür de eden Anastasiadis, Yunanistan Cumhurbaşkanına “tek uluslararası temsiliyet, tek egemenlik ve tek vatandaşlığın hali hazırda güvence altına alındığını, bunlarda artık herhangi bir kuşku olmadığını ve bunların varılan uzlaşılardan olduklarını ilettiğini” dile getirdi.
Anastasiadis ayrıca “Avrupa müktesebatı temelinde, temel özgürlüklerin güvenceye alındığını” da ifade etti.
Önemli ilerlemeler kaydedilen başka başlıklar da olduğunu, öte yandan arzu ettikleri çözümün bileşenlerini teşkil eden ve anlaşmazlıkların sürdüğü başka önemli unsurlar da olduğunu ifade eden Anastasiadis, bu hususlarda yalnızca fikir teatisinde bulunduklarını ve bunların toprak düzenlemeleri ile garantiler olduğunu açıkladı.

Pavlopulos: İyimserlikler gerçekçi olsun
Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ise açıklamasında, Anastasiadis ile yaptıkları görüşmenin Kıbrıs sorununa odaklandığını ve bu konuda Güney Kıbrıs’a tam destekleri olduğunu söyledi.
Son zamanlarda belirli kesimlerinden birtakım iyimserlikler gözlemlediklerini ve bu iyimserliğin gerçekçi olmasını umduklarını dile getiren Pavlopulos, hem uluslararası toplum, hem de AB’ye sürekli tekrarlamaları gereken bazı şeyler olduğunu dile getirdi.
“Kıbrıs sorununun çözümünün ardından, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğinden taviz verilemeyeceğini, öte yandan (çözümün ardından) garantilere ve işgal ordularına da artık yer olmadığını” iddialarına ekleyen, Pavlopulos, saygı gösterilmesi için bunlara netlik kazandırdığını ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2016, 09:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474