banner564

Umut verdiler

Akıncı, "İleriye doğru bir mesafe daha alındı" dedi, Anastasiadis 'Yönetim' başlığında ilerleme olduğunu açıkladı

Umut verdiler
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Lideri Nikos Anastasiadis’le dün yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini ve ayrılık olan bazı konularda yeni ilerlemeler kaydettiklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Yönetim ve Güç Paylaşımının ağırlıklı olarak ele alındığı görüşmede, ayrılık noktaları bulunan bazı konularda az da olsa yeni ilerlemeler ve uzlaşılar sağlandığını ve çalışmalarının olumlu çerçevede devam ettiğini açıkladı.
Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis’in temkinli bir iyimserlikten bahsettiğini hatırlatan Akıncı, “Hepimiz temkinli olmalıyız fakat iyimserlik de devam etmeli çünkü artık süreç ete kemiğe ve tarihe bürünmüştür. Bu yılsonuna kadar artık bir anlaşmayı adaya getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Rum tarafından da gerçekçilik ve makuliyet beklediklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının da bu çerçevede makul olması durumunda anlaşmamak için çok ciddi bir neden olmayacağının altını çizdi.

“Yakınlaşmalar artmıştır, artmaya da devam etmektedir”
 “Yakınlaşmalar artmıştır, artmaya da devam etmektedir” diyen Akıncı, buna karşın iki konuda halen ciddi ayrılık noktaları bulunduğuna ve bu konularda sadece fikir teatisinde bulunulduğuna işaret etti. Akıncı, şöyle devam etti: “O konular da yeri ve zamanı gelince tabii ki öteden beri bizim söylediğimiz çerçevede farklı bir formatta ele alınırsa, o konularda da daha iyi noktalara gelinebileceğini değerlendiriyoruz. Dolayısıyla bugünü(dünü) özetleyecek olursam, yararlı bir görüşme daha oldu. ileriye doğru bir mesafe daha alındı. 8’inci toplantıda ikinci yoğunlaştırılmış süreci de noktalamış olacağız. 14 Eylül toplantısını sizlerle paylaşacağız ve ondan sonra da muhtemelen 20 Eylül’de New York’a hareket etmiş olacağız.”

“Dönüşümlü başkanlık konusunda ilerleme yok”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bir soru üzerine, “Yönetim ve Güç Paylaşımı” başlığındaki uzlaşı noktalarında “Dönüşümlü Başkanlığın” bulunmadığını ve bu konunun halen daha bir ayrılık noktası olarak durduğunu kaydetti. 
Kıbrıs Türk tarafı için bunun siyasi eşitliğin vazgeçilmez parçası olduğunu kaydeden Akıncı, bu konulardaki tavırlarda radikal bir değişiklik olmadığını bildirdi. Akıncı, “Dolayısıyla bugün(dün) için herhangi bir uzlaşma söz konusu olmasa da, gelecekte olması gerektiğini çok açık ve net bir şekilde her vesileyle izah ediyoruz. Bugün(dün) o konuda herhangi bir uzlaşma söz konusu değil” dedi.

“İki kesimlilik ve iki toplumluluk da önemlidir”
Cumhurbaşkanı Akıncı, 4 özgürlüklerle ilgili bir soruyu şu şekilde yanıtladı:
 “11 Şubat 2014 tarihinde yapılan çerçeve anlaşmasında, bu konuyla ilgili şu ifadelerin yer almıştı. Birleşik Kıbrıs Federasyonu çözüm ve çözümün ayrı ancak eş zamanlı referandumlarda onaylanmasının neticesinde ortaya çıkacaktır. Federal Anayasa, Birleşik Kıbrıs Federasyonu’nun eşit statüde iki kurucu devletten oluşacağını saptayacaktır. Federasyonun iki kesimli, iki toplumlu niteliği ve AB’nin üzerine kurulduğu ilkeler, adanın genelinde muhafaza altına alınacak ve bunlara saygı gösterilecektir. Yani hem BM parametrelerinden; iki kesimlilik, iki toplumluluktan söz ediliyor, hem de AB üzerine kurulduğu ilkelerden söz ediliyor”
Cumhurbaşkanı Akıncı, bunun, AB kurallarının, bir BM kriteri olan iki kesimliliğin ve iki toplumluluğu bertaraf etmemesi için gerekli olduğunu ve ikisini dengeleyen bir yaklaşımın söz konusu olduğunu da anlattı.
Akıncı, “Çıkıp 4 özgürlükler konusunda uzlaşı vardır deyip noktayı koyarsanız başkadır, bunun hangi çerçevede olacağının ayrıntısını verirseniz farklıdır. Zaman zaman Rum tarafında bunun ilk kısmı söyleniyor. Size verdiğim ayrıntıdaki ikinci kısım verilmiyor ve Kıbrıs Türk toplumunda bu tepkiye neden oluyor” şeklinde konuştu.

Anastasiadis: “Yönetim başlığında ilerleme sağlandı”
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, yönetim başlığında ilerleme sağlandığını açıkladı.
Rum radyosunun haberine göre, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile dün gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamada, “yönetim başlığının beklemede olan konularda ilerleme sağlandığını” belirtti.
Habere göre, Anastasiadis, “temkinli iyimser olduğunu, önlerinde bazı zor konular bulunduğunu ve eğer bunlar aşılırsa çok iyimser olacağını” ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2016, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473