banner564

Sağlıklı olan bu

Mustafa Naimoğulları, vatandaşların kurbanlarını mezbahalarda ve veteriner gözetiminde kestirmelerini istedi

Sağlıklı olan bu
banner598
Çiğdem AYDIN
Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları yarın idrak edilecek Kurban Bayramı öncesi, kurban kesecek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Naimoğulları, “30 yıllık bir veteriner olarak vatandaşlara çağrım; alınan kurbanlık hayvanları kesinlikle evlerinde, bahçelerinde, ağaç altlarında herhangi birine kestirmesinler. Bilmeyen biri hayvanın acı çekmesine sebep olur, dahası hayvansal hastalıkların yayılmasına sebep olurlar. Çünkü onun kirli yerlerinin imha edilmesi gerekiyor. Bahse konu bölümler çöpe atılamaz. Yıllardır hayvansal hastalıklar bu şekilde yayıldı. Kurbanlıklar, mezbahalarda ve veteriner kontrolünde kesilmelidir. Evlerde ağıllarda hayvan kesilmemeli. Kurban bayramı dolayısıyla mezbahalar açık olacak. Veterinerler de Veteriner Dairesi tarafından görevlendirilmiştir. Kesim için ücret alınmayacak. Mezbahalar sadece hayvanın derisini alır. Bayram boyunca mezbahalar açık olacak” dedi.

Hayvan kesimlerine dikkat 
Naimoğulları sözlerini şöyle sürdürdü: “Halkımıza çağrımdır, kurbanlarınızı toptancıdan ya da aracıdan almayın. Hayvancının kendisinden veya Hayvancılar Birliği’ne başvurun, bizden alın. Aracıdan veya toptancıdan alınan kurbanlıkların fiyatlarında yüzde 30 daha pahalı oluyor. Üreticiden alınmasını tavsiye ediyorum çünkü hayvancının fiyatları daha ucuzdur. Hayvancılar Birliği’nin kurbanlıklarından almak isteyen vatandaşlar 03922292987 numarasından bilgi alabilirler. Toptancılar ve aracılar örneğin danayı 12 TL, kuzuyu 15-16 TL’den satıyor. Bu fiyatlar uygun değildir. Şu ana kadar toplam kurbanlık satışlarıyla ilgili net bir rakam vermek yanlış olur, çünkü netlik yok. Son güne kadar hatta bayram boyunca satışlarımız devam edecek. Ama şu ana kadar bu yoklukta en büyük talep büyükbaş hayvanlara geliyor.” 


Fiyatlar geçen yıla göre aynı…
Naimoğulları, kurbanlık hayvan fiyatlarının geçtiğimiz yıla oranla hemen hemen aynı olduğunu, minimum bir düzenleme yapıldığını fakat buna rağmen geçen yıla oranla kurbanlık hayvan satışlarında yüzde 30’luk bir düşüş yaşandığını belirtti. Naimoğulları, yaşanan bu düşüşün başta ekonomik nedenler olmak üzere, halkın alım gücünün düşmesi olduğunu ve Bayram tatilinin uzun olmasından kaynaklanabileceğini kaydetti. Naimoğulları, uzun bayram tatili nedeniyle vatandaşların yurt dışına gittiklerini veya bir otele yerleşerek bayramı geçireceğini ifade etti. 

“İşimiz Allah’a kaldı”
Kurbanlık hayvan taleplerinde ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Naimoğulları, bu yıl 7-8 kişinin birleşerek genellikle büyükbaş hayvan almayı tercih ettiklerini söyledi. Özellikle kurbanlık alımlarda yüzde 30 düşüş yaşandığını ifade eden Naimoğulları bu yıl belirlenen küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık hayvan fiyatlarını şöyle açıkladı: 

Dana (Büyükbaş): Kilosu 10 TL 

Kuzu(Küçükbaş) : Kilosu 13 TL 

Oğlak (Küçükbaş) : Kilosu 11 TL 

Ortalama hayvan fiyatları bir tosun 6-7 bin TL civarında iken ortalama küçükbaş hayvan olan kuzu 600-800 TL, oğlak fiyatları ise ortalama 500-700 TL civarında olduğunu söyleyen Mustafa Naimoğulları, bir yandan kuraklığın hayvan bakımında maliyetleri yükselttiğini ve hiçbir destek bulunamadığını, hayvancının artık nefes alamadığını vurguladı. Naimoğlulları, “işimiz Allah’a kaldı” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2016, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474