banner564

Yanıtı bekleniyor

Rum Yönetimi, Baf’taki askeri üssün kullanımı konusunda Moskova’ya mektup gönderdi

Yanıtı bekleniyor
banner598

   Rum Yönetimi, Rusya’nın Baf’taki Andreas Papandreu Hava Üssü ve başka yerlerde istediği kolaylıklara ilişkin sunduğu önerinin ardından, Rusya Federasyonu’nun Moskova Savunma Bakanlığı aracılığıyla vereceği yanıtı bekliyor.

   Mahi Gazetesi, Rusya’nın ilgili talepte bulunmasının ardından, Rum Savunma Bakanlığı ve Savunma Bakanı Fotis Fotiu’nun, Bakanlar Kurulu’nda yapılan gizli bir tartışmanın ardından, Moskova’ya yönelik bir öneri hazırladıklarını ve bunun Lefkoşa’nın Rum kesimindeki Rusya Büyükelçiliği aracılığıyla Moskova’ya iletildiğini yazdı.

   Konunun siyasi boyutu ve Rum tarafında DİSİ’nin, AB ve Amerika’yla olan ilişiklerinde neden olabileceği denge bozulmasından dolayı, önerinin müzakere edilebilir olmadığına dikkati çeken gazete, Rum kesiminin Rusya’ya yönelik önerisinin iki özelliği bulunduğunu ve önerinin Suriye’deki belirsiz durumdan ötürü, kolaylıklar sağlanması ihtiyacına dayandığını kaydetti.


Üslerde kolaylıklar

   Baf’taki Andreas Papandreu Hava Üssü’nde sağlanacak kolaylıkların, askeri değil yalnızca insani gerekçelerle alakalı olacağının önerinin ilk özelliği olduğunu belirten gazete, ikinci olarak ise, gösterilecek kolaylıkların kazanım teşkil etmeyeceklerini ve “ad hoc” (geçici) temelde sağlanacaklarını, bir diğer ifadeyle, ihtiyaç olması halinde sağlanacaklarını yazdı.
   Baf’taki Andreas Papandreu Hava Üssü’nün, saldırı mevzisi ya da Rus üssü olmayacağını, üssün, ihtiyaç olması halinde Rus savaş uçaklarının sığınağı olacağını kaydeden gazete, Rus Ordusu’nun, Mari’deki (Tatlısu) deniz üssünde sahip olacağı kolaylıkların ise daha fazla ve daha esaslı olacağına dikkati çekti.
   Bunun aslında şimdi de geçerli olduğunu ve yeni bir şey olmadığına işaret eden gazete, tam aksine, deniz üssünün Doğu Akdeniz’deki çalkantılı bölgeye yakınlığından ötürü hali hazırda birçok ülke tarafın kullanıldığına dikkati çekti.
Konunun bütününün, Lefkoşa’nın Rum kesimindeki Rus elçiliğinin, Rum hükümeti ve Rum Savunma Bakanlığı’na, Moskova’nın Rumların önerisine verdiği yanıtı ilettiğinde açıklığa kavuşmasının beklendiğini kaydeden Betasus gazete, Rusya’nın yanıtının, Bakanlar Kurulu’nun önüne konacağını ekledi.


Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2014, 01:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474