banner564

Çekinmeden söyledi

Rum gazetesine konuşan Sözcü Osman Ertuğ, Rum tarafının, Kıbrıslı Türkleri asimile etmeyi hedeflediğini ifade etti

Çekinmeden söyledi
banner598

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, Kathimerini’ye verdiği mülakatta, müzakerelerin başlamasındaki gecikmeden Rum tarafının sorumlu olduğunu ifade ederek, Kıbrıs Türk tarafının tek egemenliği kabul ettiğini ancak Rum tarafının ortak açıklamaya çeşitli unsurlar yüklemeye çalıştığını söyledi.
  Rum tarafının, Kıbrıslı Türkleri asimile etmeyi hedeflediğini ifade eden Ertuğ, Rum tarafının egemenlikle ilgili korkularının yersiz olduğunu kaydetti.

   Rum tarafının kendi iradesini dayatmak istediğini söyleyen Ertuğ, şöyle konuştu:

“Kıbrıslı Rumlar üniter egemenlik ifadesinin arkasına gizleniyor ve gelecekte toplumumuzu kendi denetimleri altına alma beklentisi içerisindedirler. Sayın Anastasiadis ne zaman federal çözümden söz etse Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümüne atıfta bulunuyor. Bu tez BM parametrelerine uygun değildir. Egemenlik meselesi, geçmişte, yapısal güvenlik ilkesi temelinde çözülmesi gereken bir sorundu. Yeni federasyonun Kıbrıs Cumhuriyeti’nin veya KKTC’nin devamı olması söz konusu değildir. Yeni bir ortaklık söz konusudur ki liderliğimiz bunu destekliyor.”

 

Osmosis ve asimilasyon

   Gazete, bu açıklamanın bir ifşaat olduğuna vurgu yaparak Ertuğ’a, Anastasiadis’in Kıbrıslı Türkleri “Kıbrıs Cumhuriyeti”ne entegre etmek istediğine inanıp inanmadığını sordu, Ertuğ, şöyle devam etti:

   “Bu meseleyi müzakere masasında göğüslüyoruz. Tasos Papadopulos BM kürsüsünde ‘osmosis’ ifadesini (karşılıklı etkileşim) terimini kullandı. Bu, bizim tarafın kabul etmediği ve Kıbrıslı Rumların yayılmacılık emellerini ortaya koyan bir terimdir. Kısa süre önce müzakere masasındayken bu Aresbet terimi gündeme getirdim. O zaman Sayın Mavroyannis kasılarak, söz konusu terimin esin babasının kendisi olduğunu söyledi. Bu açıklamadan paniğe kapılmış halde kendisine, bu terimin Kıbrıslı Türkler için ne anlama geldiğini bilip bilmediğini sordum. Osmosis terimi asimilasyon demektir. Bu ilkenin uygulanması halinde Kıbrıslı Türkler bu Ada’nın bir azınlığı haline gelecekler.”

 

 

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2014, 01:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473