banner564

10’u şimdilik serbest

14 yaşındaki erkek çocuğu ile cinsel ilişkiye giren 13 kişiden ikisine 2’şer yıl, birine de 15 ay hapislik verdi

10’u şimdilik serbest
banner598
Çiğdem AYDIN
Güzelyurt’ta 14 yaşındaki erkek çocuk ile cinsel ilişkiye girdikleri gerekçesi ile “cinsel tecavüz” suçundan yargılanan; Mustafa Çabuk, Mehmet Yurdusev ve Ö. Y. hakkındaki karar dün açıklandı. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, sanıklardan Mustafa Çabuk ile Mehmet Yurdusev’i 2 yıl, Ö. Y.’i ise 15 ay hapis cezasına çarptırdı.
Kararı okuyan Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı, cinsel suçların mağdurlar üzerinde derin travmatik  etkilere neden olduğunu, cinsel saldırılara maruz kalan kişilerin toplumda konunun yayılmasından çekindikleri için şikayetçi olmakta zorlandıklarını, mahkemelere yansıyan suç sayısından fazla toplum içerisinde açığa çıkmayan suçlar olduğunu vurguladı. 
Esendağlı, bu nedenle bu suçların  “siyah sayı” olarak adlandırıldığını ifade ederek, cinsel suçların KKTC’de sayıca arttığını dile getirdi.
Fasıl 154 ceza yasasında tadilat ve değişiklik yapıldığını, cinsel suçların yeniden tanımlandığını kaydeden Esendağlı, tecavüzün sadece vajinal yolla değil, anal yolla da olabileceğine dair düzenleme yapıldığını ifade etti. 
Esendağlı, küçüklerin korunması ilkesine bağlı olarak 16 yaşından küçük çocuklara karşı işlenen suçlara ağır cezalar getirildiğini, hayat boyu hapis cezaları öngörüldüğünü kaydetti.  

“Cinsel birleşmede zorlama yok…”

Esendağlı, bu davanın olgularına bakıldığında taraflar arasında meydana gelen cinsel birleşmede zorlama veya şiddet olmadığını,14 yaşındaki çocuğun davranışlarının olaya katkı koyduğunu ancak çocuğun halen psikolojik tedavisinin devam ettiğini belirterek, sanıkların çocuğun içerisinde bulunduğu durumu istismar ettiğini vurguladı. Esendağlı, olay tarihinde sanık Ö. Y.’in 17 yaşında olduğunu, ceza yasasında 18 yaşından küçük kişilerin böyle bir suç işlemesi halinde 15 yıla kadar hapis öngörüldüğünü dile getirdi. Yargıç, bu nedenle ceza verilirken sanıklar arasında ayrım yapıldığını açıkladı. Ciddi ve yaygınlaşma eğilimi gösteren bu tür suçlara ceza verilirken kamu menfaatinin göz önünde bulundurulduğunu dile getiren Esendağlı, sanıklar Mustafa Çabuk ile Mehmet Yurdusev’i 2 yıl, Ö. Y.’i ise 15 ay hapis cezasına çarptırıldıklarını açıkladı.
Öte yandan 14 yaşındaki erkek çocuk ile cinsel ilişkiye giren 13 kişiden 10’u ise Şubat 2013 tarihinde yani ceza yasası değiştirilmeden önce suç işledikleri için Güzelyurt Kaza Mahkemesi’nde yargılanıyor. 

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2024, 09:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474