banner564

115 bin TL borcu var

Hükümetin beş haftalık icraatları ve projeleri hakkında bilgi veren Başbakan Erhürman, Meclis’e sunduğu mal bildirimini kamuoyu ile paylaştı

115 bin TL borcu var
banner598

Rahme ÇİFTÇİOĞLU- İbrahim DİRAN    
Başbakan Tufan Erhürman, basını bilgilendirme basın toplantılarından 3’üncüsünü dün Başbakanlıkta düzenledi. 
Atamalar, müşavir olup bu hükümet döneminde görevlendirilen isimlerle ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan, Cumhuriyet Meclisi’ne sunduğu mal bildirimini de basınla paylaştı.
Milletvekillerinin mal bildirimlerini verme süresinin 2 hafta önce dolduğunu kaydeden Erhürman, Cumhuriyet Meclisine sunduğu mal bildiriminde, Gönyeli’de kendine ait bir apartman dairesi, eşi ile birlikte yaşamakta olduğu eşinin adına bir ev, kendi adına bir Mazda ve bir de Toyota (babasının kullanımında) marka araç, eşinin mülkiyetinde ise bir Honda araç; banka hesabında eşi ile ortak bir hesapta 25 bin TL, bir de maaşının yattığı cari hesabı ile eşi ile kaldığı evi satın almak için aldığı borçtan kalan 111 bin TL borcu bulunduğunu söyledi.

15 kalemde proje hazırlandı
Başbakan, 15 Şubat’ta güvenoyu olan hükümetin 5 haftadır görevde olduğunu anımsatarak, 15 kalemde hazırlanan projeleri basına aktardı.
Başbakan, bölgesel kalkınma, Lefkoşa Sanayi bölgesinin su baskınlardan etkilenmemesi, Lefkoşa ve Mağusa’ya gençlik merkezleri yapılması, spor, Gençtepe Parkı, Mustafa Çelik Engelsiz Spor Salonu ile ilgili projeleri anlattı. 
Başbakan Tufan Erhürman, her şeyden önce, bu Hükümetin icraat misyonuna sahip bir hükümet olduğuna işaret ederek, üç ayaklı bir çalışma yürüttüklerini, bunların birincisinin rutin işler ve atamalar; ikincisinin denetimler ve hukuka aykırı işlerin tespiti, üçüncünün ve en önemsediği ayağın da yeni projeler olduğunu belirtti.


6 müşavir başbakanlıkta göreve başladı
Atamalar konusunda açıklama yapan Başbakan Erhürman, dün itibarıyla iki resmi atama yapıldığını, Mahmut Denizcioğlu’nun Başbakanlık Denetleme Kurulu’na, Şifa Çolakoğlu’nun da  Gençlik Dairesi Müdürlüğüne atandığını; altı müşavirin de  Başbakanlıkta göreve başladığını söyledi. 


Bölgesel Kalkınma Projeleri
Başlatılan 15 projenin birincisinin bölgesel kalkınma projesi olduğunu kaydeden Erhürman, öncelikli bölgenin İskele-Karpaz olduğunu, TC ile yeni mali protokol için başlayacak görüşmelerde bu konunun önemli olduğunu kaydetti.
Erhürman, Lapta Yeşilırmak bölgesinin ikinci öncelikli kalkınma bölgesi olduğunu, bu bölgenin alternatif turizm, tarım ve yüksek eğitim üzerinden kalkınmasını öngördüklerini, üçüncü öncelikli bölgenin Mesarya, Lefkoşa Surları ve Gazimağusa Surları içerisi ile Lefke kasaba bölgeleri olduğunu söyledi.

Lefkoşa Sanayi Bölgesi Taşkın Önleme Projesi
İkinci temel projenin, Lefkoşa Sanayi Bölgesi taşkın önleme projesi olduğunu kaydeden Erhürman, bunun için 6 milyon TL ayrıldığını, ek takviyeler de yapılabileceğini, bir sonraki yağış dönemine kadar bu projeyi tamamlamak düşüncesinde olduklarını söyledi.

Gençlik Merkezleri
Üçüncü proje için, Gazimağusa Maraş ve Lefkoşa Surları içerisinin yoksulluk bölgesi ve risk bölgesi olarak pilot bölge belirlendiğini kaydeden Erhürman, bahse konu bölgelere gençlik merkezleri yapılması öngörüldüğünü, bu yönde yer tespitinin tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti.

Spor politikası oluşturulacak
Dördüncü proje olarak, hedeflerinin bir spor politikası ortaya koymak olduğunu kaydeden Erhürman, spora para aktarmanın ötesinde, çocukların sportif yeteneğinin belirlenmesi, kulüplerin futbol dışında başka branşlarda da faaliyet göstermesini hedeflediklerini, futbola karşı olmadıklarını ancak sporun sadece futbol olarak görülmemesi yönünde çalışmaları bulunduğunu söyledi.

Genç Tepe Parkı
Beşinci projenin Domuzcular Burnu bölgesinde kalan bölgede yapılması öngörülen Genç Tepe  Parkı Projesi olduğunu kaydeden Erhürman, geçen hükümet döneminde başlatılan projenin revize edilmekte olduğunu, Projenin aşama aşama hızla hayata geçirilip, aşama aşama hizmete açılacağını çünkü parasının ayrıldığını, Projenin  üç etapta yapılacağını, ilk iki etabın bu hükümetin görev döneminde tamamlanmasını öngördüklerini söyledi.

Engelsiz Spor Salonu
Başbakan Erhürman, altıncı projenin Mustafa Çelik Engelsiz Spor Salonu’nun tamamlanması olduğunu söyledi.

Üniversitelerde Okul Sonrası Eğitim
Yedinci projenin okul sonrası öğrencilere bilim, sanat ve spor alanlarında üniversitelerde eğitim verilmesi olduğunu kaydeden Erhürman, konuyu bazı üniversite yetkilileri ile görüştüğünü,  proje çerçevesinde kamu okullarında okuyan çocuklara yönelik öğleden sonraları bilim, sanat ve spor alanlarında eğitim verilmesinin, her üniversitenin bu kapsamda 30-40 çocuktan sorumlu olmasının öngörüldüğünü kaydetti.

İzleme ve risk merkezi
Sekizinci projenin Kooperatif Şirketeler Mukayyitliği ile ilgili olduğunu kaydeden Erhürman, Mukayyitliğin en büyük görevinin denetim olduğunu, bu kapsamda izleme ve risk merkezi kurulması üzerinde çalıştıklarını, merkezin kurulmasıyla Mukayyitliğin tüm bilgileri günlük ve anlık denetleme olanağı olacağını söyledi.

Senfoni Orkestrası İle İlgili Proje
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na bir bina sağlamanın projeleri arasında  olduğunu kaydeden Erhürman, konuyla ilgili Lefkoşa surları içerisinde kalan eski vakıflar pasajı ile ilgili hem proje hem de Evkaf ile çalışmaların tamamlandığını ifade etti. 

Cezaevindeki gençlere yönelik eğitim
Onuncu projelerinin cezaevindeki gençlere yönelik olduğuna işaret eden Erhürman, Merkezi Cezaevi’nde, genç mahkum ve tutuklular açısından sıkıntılı bir durum bulunduğunu, bahse konu kesimin belli bir eğitimden geçerek tahliye edilmelerinin önemli olduğunu, aksi halde aynı suçu veya daha ağır suçları işleme olasılığının yüksek olacağını, bu projeyi  hayata geçirmek için yeni cezaevinin tamamlanmasını beklemeyeceklerini kaydetti. Erhürman, şartlı tahliyede bu Cezaevi’nde alınacak eğitimlerin önemli bir unsur olacağını söyledi.

Uyuşturucu ile mücadele 
On birinci projelerinin uyuşturucu ile mücadele olduğunu, bunun en çok üzerinde durulan konulardan biri olduğunu kaydeden Erhürman, mevzuattaki eksiklikler üzerinde çalışma başlatıldığını, diğer taraftan uyuşturucu ölçen cihazların tedariki için para ayrıldığını, ancak bazı tıbbi ilaç kullananlarda yanlış sonuçlar alınabileceği yönünde duyumlar üzerine araştırma başlattıklarını söyledi.

Kıbrıslı Türklerin geri dönmesi 
Onikinci projelerinin yurtdışındaki Kıbrıslı Türklerin ülkeye geri dönmesi veya yatırım yapması ile ilgili olduğunu belirten Erhürman, bu konuyla ilgili olarak Avustralya, Türkiye ve İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin envanterinin çıkarılması üzerinde çalışma başlattıklarını, bu konuda ilgili nüfus otoriterleriyle ile bağlantı kurulduğunu, çalışmanın ülkede yatırım olanaklarını belirlemek için yürütüldüğünü kaydetti.

Kitap okumanın yaygınlaştırılması
Başbakan Tufan Erhürman, kitap okumanın yaygınlaştırılması için Gençlik Dairesi kapsamında bir proje başlattıklarını, ülkede kitap okumanın “çok ciddi şekilde geriye gidilen bir vaka” olduğunu, yaza girmeden bu projenin uygulamaya konacağını söyledi.
Erhürman, projeleri arasında, rehabilitasyon amaçlı, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATE) de bulunduğunu, iki yer üzerinde çalıştıklarını, bu projeyi bir yıl içerisinde tamamlama hedefi koyduklarını kaydetti.
Kültürel mirasın tanıtımı konusunda da proje başlattıklarını belirten Erhürman, kültürel mirasın tanıtımını yapacaklarını söyledi.

Engellilerin spora teşvik edilmesi
Erhürman, on beşinci projelerinin engelliler için sporun yaygınlaştırılması projesi olduğunu, amaçlarının Batıda ve Doğuda ikamet eden engellilere, gerek taşınma gerekse de spor tesislerinde spor yapma imkanı sağlamak ve basketbol dışında diğer dallarda da sporu teşvik etmek olduğunu söyledi.

Kiralanan mallara yeniden düzenlenme
Başbakan Tufan Erhürman, Vakıflar ile Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi tarafından kiralanan mallarla ilgili düzenlemelere kriter getireceklerini açıklayarak, “Ya bu düzene geçeriz ya da tartışmaların içinde boğulur gideriz” dedi.
Hangi malların kimlere hangi kriterlerle kiralandığının bilinmediğini belirten Başbakan,  “Bu ülkedeki sorun kriter sorundur. Hangi evkaf taşınmazı, hangi kritere göre kiraya verildi, bilen var mı?” diye sordu.

Seçim yasakları 40 güne inebilir
Basın toplantısında yerel seçimler ve seçim yasaklarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Başbakan,  “Seçim yasakları 60 gündür. Yasal değişikle 40 güne indirilmesi çalışması var. İlla bu olacak diye bir şey yok ama çalışma var” dedi.

4 partinin yerel seçim ittifakı…
Erhürman, 4 partinin ‘yerel seçimlerde her beldede ittifak yapacağız’ şeklinde çalışması olmadığını, hangi beldede hangi adayın belirleneceği konusunda komiteler düzeyinde toplantılar yapıldığını belirtti.
Komitelerin 3 kez toplantı yaptığını ve görüşlerin olgunlaştığı söyleyen Başbakan, bu hafta başında genel başkanlar ve sekreterler düzeyinde yapılacak toplantıda konunun karara bağlanacağını açıkladı.

Dövizdeki artış… 
Dövizdeki dalgalanmayla ilgili soru üzerine Başbakan, Merkez Bankası yetkilileri ile görüştüğünü ve iki konuda rapor talep ettiğini söyledi.
Başbakan, raporların dövizdeki artış karşısında nasıl rahatlama sağlanacağı, bankalar nezdinde ne yapılabileceği ve kriz planı hakkında olduğunu aktardı.


KTHY binasında mahkemenin dediği olacak
KTHY binasının satışı konusundaki soru üzerine Başbakan, bununla ilgili mahkeme kararı olduğunu anımsatarak, “Mahkeme kararı ne diyorsa hükümet onu yapacak” dedi.
Maliye Bakanlığı’nın binanın devlet olanaklarıyla satın alınıp alınamayacağı, bütçe yaratılıp yaratılmayacağı konusunda bir çalışması olduğunu da belirten Erhürman, “Tercihimiz buranın satın alınması” dedi.
Erhürman, binanın hem sembolik hem de konumsal önemine değindi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473