banner564

21 Mart’ta sona erecek

2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın Meclis’teki görüşmeleri 12 Mart Pazartesi günü başlayacak

21 Mart’ta  sona erecek
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, dün hem yasama hem de denetleme görevi için toplandı.
Meclis Genel Kurulu’nun saat 10.50’de başlayan toplantısının gündeminde, iki kararname ile bir tasarı vardı. Toplantının özel gündeminde “Emeklilik Maaşlarından Yapılan Vergi Kesintilerinin İadesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname” ile “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası Hakkında Yasa Gücünde Kararname” ele alındı.
Emekli maaşlarından yapılan vergi kesintilerinin iadesiyle ilgili kararname, işlemlerde gözden kaçan, aksayan kişi ve kurumlar varsa bunların mağduriyetinin bir ay içinde giderilmesi ve vergi kesintilerinin iade edilmesi amacıyla hazırlandı. 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak sunuşlara yer verildi.
Burada ilk olarak Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı’nın 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da görüşüleceği gün ve saatleri içeren çalışma programı okunarak oybirliğiyle kabul edildi.
Buna göre, 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri 12 Mart Pazartesi günü başlayacak ve 21 Mart’ta sona erecek.
Genel Kurul’da bütçe üzerindeki görüşmeler, hafta sonları hariç kesintisiz devam edecek.
Tasarı üzerindeki görüşmelere 10.00’da başlanacak ve günlük çalışma programı tamamlanıncaya kadar devam edilecek.
Pazartesi günü toplanacak Genel Kurul’da ilk olarak Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Fikri Toros, bütçeye ilişkin komite raporunu okuyacak.
Ardından tasarının üzerindeki görüşmelere Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın sunuş konuşmasıyla başlanacak.

Bütçe görüşme takvimi belirlendi
Milletvekillerinin tasarının geneli üzerindeki görüşlerini ifade etmesinin ardından ise bütçenin geneli üzerindeki görüşmeler tamamlanıp madde madde görüşülmesine geçilecek.
Genel Kurul’da, 13 Mart Salı günü: Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi, Başbakanlık bütçeleri; 14 Mart Çarşamba günü: Hukuk Dairesi (Başsavcılık), Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçeleri; 15 Mart Perşembe günü Sayıştay Başkanlığı, Yüksek Yönetim Denetçisi Ombudsman, Turizm ve Çevre Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı bütçeleri; 16 Mart Cuma günü: Mahkemeler, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçeleri; 19 Mart Pazartesi günü: Kamu Hizmeti Komisyonu, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçeleri; 20 Mart Salı günü: Polis Genel Müdürlüğü, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı bütçeleri ele alınacak.
2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı üzerindeki görüşmeler, 21 Mart Çarşamba günü Maliye Bakanlığı bütçesinin tamamlanmasının ardından Gelirler Bütçesinin görüşülmesi ve bütçenin bütünün oylanmasıyla sona erecek.

Belediyeler Değişiklik Yasa Önerisi reddedildi
Meclis’te dün, Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa Milletvekili Olgun Amcaoğlu’nun öneri sahipleri adına sunmuş olduğu Belediyeler Değişiklik Yasa Önerisi’nin Komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi ele alındı.
Konuyla ilgili söz alan Amcaoğlu konuyla ilgili ivedilik alınmasının önemine işaret etti. İlgili tasarının seçimler nedeniyle kadük hale geldiğini anlatan Amcaoğlu 28 belediyenin idari ve mali anlamdaki sıkıntılarına çözüm getirmeyi amaçlayan bu yasanın bir an önce hayata geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Önerinin sosyal konut inşa etme, karavanlarla ilgili yapılması gereken konular, inşaat alanlarına ilişkin tedbirler gibi konuları içerdiğini anlatan Amcaoğlu öneri hazırlanırken ilgili kesimlerle istişare yapıldığını belirtti.

Erhürman: 20 ay neden çalışma yapılmadı?
Başbakan Tufan Erhürman da konuyla ilgili söz alarak, ülkede belediyeler reformu gibi idari teşkilata ilişkin çok önemli çalışmalar yürütüldüğünü hatırlattı.
BRT Yasası’yla ilgili önceki dönemde hazırlanan yasa önerilerini hatırlatan Erhürman o yasada olduğu gibi bu yasada da öneriyi sunan partinin hükümet olduğu dönemde yasanın hayata geçirilmediğini anlattı.
Erhürman, UBP’nin 20 ay hükümette olduğu dönemde bu konuda çalışma yapmadığını anlattı.
Yasa önerisinin özünü desteklediklerini, UBP’nin böyle bir öneri vermesinin Meclis’te yerel yönetimlerle ilgili bir görüş birliği olduğunu gösterdiğini kaydeden Erhürman, öte yandan konuyla ilgili Maliye Bakanlığı görüşünün henüz hazırlanmadığını ve bütçe görüşmelerinin başladığını bu nedenle ivediliğin anlamlı olmayacağını hatırlatarak, görüşlerinin her gelen yasa tasarısının değil gerçekten önemli olan yasa tasarıları için ivedilik istenmesi yönünde olduğunu belirtti.
Erhürman yukarıda saydığı nedenlerle bu ivedilik kararına destek vermeyeceklerini anlattı.
Konuşmaların ardından tezkere oylandı ve oyçokluğuyla reddedildi.

İki tezkere oy birliği ile kabul edildi
Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanlığının Emeklilik Maaşlarından Yapılan Vergi Kesintilerinin İadesine İlişkin Yasa Gücünde Kararnamenin Genel Kurulda üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi de oybirliğiyle kabul edildi.
Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanlığının Kamu Çalışanlarının Aylık Maaş Ücret ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası Hakkında Yasa Gücünde Kararname’nin Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi de oybirliğiyle kabul edildi.
Öte yandan İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin ivedilikle görüşülen Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Değişiklik Yasa Tasarısı’nın Genel Kurulda üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi oybirliğiyle kabul edildi.
Ardından Başbakanlığın 2017 Mali Yılı Bütçesi 01.01.2017- 30.09.2017 devresi bütçe uygulama sonuçlarını gösteren tezkeresi okutulup bilgiye sunuldu.

Denktaş: Karşılığı olmayan rakam bütçeye kondu
Genel Kurul’da daha sonra Özel Gündem’de yer alan işlere geçildi. Burada ilk olarak Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanlığının Emeklilik Maaşlarından Yapılan Vergi Kesintilerinin İadesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname hakkındaki rapor okundu.
Konuyla ilgili söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar yasa gücünde kararnamenin 90 gün süreyle kaldırılmazsa devam ettiğine değindi.
Söz alan Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Maliye Bakanlığı görevine geldiğinde bu konuyla karşı karşıya kaldığını anlattı.
Kendisini ziyarete gelen emekli derneklerine iade edilecek 12 milyon TL ile bir okul yapılması talebini ilettiği derneklerin bu öneriyi reddettiğini kaydeden Denktaş, kendisine bütçeye bu iş için 12 milyon TL konması baskısı yapıldığını ve böylece karşılığı olmayan bu rakamın bütçeye konduğunu söyledi.
Bu ödemelerin 3 taksitte kanun hükmünde kararname ile ödendiğini anlatan Denktaş öğretmen hazırlık ödeneklerinin de aynı şekilde ödendiğini belirtti.
Seçimin Nisan 2018’de olmasının beklendiğini hatırlatan bu nedenle ödemelerin seçimle ilgisi olmadığını belirten Denktaş, Savcılığın konuyu yasalaştırmak gerektiğini söylemesi sonucu konunun bugün Meclis’te gündeme geldiğini anlattı.
Konuşmaların ardından “Emeklilik Maaşlarından Yapılan Vergi Kesintilerinin İadesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname”si oylandı. Kararname, 13 işinin katılmadığı oylamada 37 kabul oyuyla kabul edildi.

Genel kurul daha sonra Cumhuriyet Meclisi’nde “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası Hakkında Yasa Gücünde Kararname”yi ele aldı. Kararname, 16 milletvekilinin katılmadığı oylamada 34 kabul oyuyla onay aldı.
Meclis Genel Kurulu’nda “Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı oybirliğiyle onaylandı. Yasa, hemşire kadrolarının artırımını öngörüyor.

Özyiğit: Hala Sultan’ı kapatma niyetimiz yok
Cumhuriyet Meclisi genel kurulu bugünkü çalışmalarını, güncel konuşmaların ardından tamamladı.
İlk konuşmayı yapan YDP Milletvekili Erhan Arıklı, “Din Eğitimi ve Hala Sultan” konulu konuşmasında Hala Sultan İlahiyat Fakültesi’nin sürekli toplumun gündeminde olduğunu belirtti. 
Arıklı, okulda kısa süre önce 5 öğretmenin el çektirildiğini söyleyerek, bu davranışın çok da doğru olmadığını belirtti. Arıklı, bakanlıktan dönem sonuna kadar bu öğretmenlerin Türkiye’ye gönderilmemesini rica etti. 
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin toplumun hassas bir noktası olduğunu ve bu konuda dikkatli davranılması gerektiğini belirtti. 
Hiçbir okulu kapatma niyetinde olmadıklarını kaydeden Özyiğit, eğitim faaliyetlerinin, Atatürk ilke ve devrimleri içinde, devletin gerekli denetim ve yönlendirmeleri yapacağı bir şekilde sürdürüleceğini ifade etti
Özyiğit, Hala Sultan’da görevden çekilen öğretmenlerle ilgili değerlendirme yapılacağını belirtti. 

Kimler günce konuştu
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe “Ülkemizde Kadın Ticareti ve Seks Köleliği” konusunda konuşma yaptı. 
HP Milletvekili Hasan Topal, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nedeniyle İlk Milletvekili, Öğretmen Katriye Hacıbulgur” konulu bir konuşma yaptı. 
UBP Milletvekili Ersan Saner “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla konuşma yaptı.
Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki birleşimi 12 Mart’ta yapılacak.

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2018, 12:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473