banner564

40 yılda ne değişti

Ülke genelinde 2 bin 107 öğrenci kolejlere girebilmek için yarıştı, veliler sancılı bir gün yaşadı

40 yılda ne değişti
banner598

 Ömer KADİROĞLU

   KKTC genelinde 2 bin 107 öğrenci dün Kolejlere Giriş Sınavı’nın (KGS) birinci basamağı için sınava girdi. Sabah erken saatlerde aileleriyle birlikte sınav merkezlerinde toplanan çocukların oldukça heyecanlı olduğu gözlemlendi. Ancak çocuğunu kolejde okutmak isteyen aileler de onlar kadar heyecanlıydı.
   Duygu ve düşüncelerini Diyalog’a aktaran veliler, yıllardan beri uygulanan sınav sistemi yüzünden çocukların psikolojik sorunlar yaşamaya başladığını, kendilerinin de hem maddi, hem de manevi yönden yıprandıklarını söyledi. Veliler “Çağdaş ülkeler bu işi nasıl yapıyor, çocukları geleceğe nasıl hazırlıyor?. Artık ona bakmamız gerekiyor?” sorusuyla yetkililere sitem dolu mesajlar gönderdi.

7 okulda sınav
Türk Maarif Koleji, Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, Girne 19 Mayıs TMK, Gazimağusa TMK, Güzelyurt TMK, Bekirpaşa Lisesi ve Hala Sultan İlâhiyat Koleji olmak üzere 7 okulda yapılan sınava 2 bin 107 öğrenci girdi. İkinci oturumu saat 10.30'da başlayan sınavda yüzü aşkın öğretmen görev yaptı. Sabah saatlerinden itibaren çocukları ile birlikte okullara gelen anne ve babalar ise sınav boyunca çocuklarını heyecanla bekledi.
    Okul önlerinde bekleyen veliler çocuklarından daha fazla ter döktü. Heyecanlı bekleyiş saat 12.30’da sınavların bitmesi ile son buldu. Veliler, sınavdan çıkan çocuklarına sarıldı, kimisi ise çocuğunu öperek karşıladı.
  Çocukları sınava giren veliler Diyalog’a yaşadıkları heyecanı anlattı, sınav sistemini ve bazı anne babalarının tutumunu eleştirdi. Çocukları ile birlikte ders çalıştıklarını, sınava hazırlandıklarını ifade eden veliler “Bazıları çocukları yarış atı gibi görüyor. Baskı uyguluyor. Kesinlikle bu yanlış bir tutumdur” dedi. 
Veliler ne dedi…? Veliler ne dedi…?
Gül Yazar: 
Çocuğum sınava hazırlanırken son derece heyecanlıydı ancak çok iyi çalıştı. Sabah buraya gelirken biraz da telaşlıydı, bekleyip sonucu göreceğiz. Sınavlara hazırlanırken hep birlikte çalıştık. Sınavların ikiye bölünmüş olması iyi oldu diyebiliriz. Böylece çocukların psikolojisi ve hastalık durumu nedeniyle sınav hakkını kaybetmesi söz konusu olmayacak. Çocuklara iki şans verilmesi çok daha güzel oldu. Katılan tüm çocuklarımıza başarılar diliyorum.
Tahsin Örten:
Çocuğum sınava girdi o da ben de çok heyecanlıyız. Okulda öğrendiklerinin haricinde test kitapları çözerek birlikte sınava hazırlandık. Dershaneye gitmeden, kendi çabaları ile sınava hazırlandı. Bekleyip sonucu göreceğiz. Bazı velilerin sınavlara hazırlanırken çocuklarına baskı yaptığını duyuyoruz. Ancak baskı yapılarak çocuğa bir başarı elde ettirmek imkânsızdır. Çocuğun kendi içinde bu hırs varsa zaten başarılı olacaktır.
Hasan Gökdemir:
Sınava hazırlık süreci çok zor oldu. Biz de çocukla birlikte sınava hazırlandık. Kızımız şu anda sınavda ancak sanırım biz ondan daha fazla heyecan yaşıyoruz. Çocuğum sınava hazırlarken serbest bir tavır sergiledik, kesinlikle yarış pozisyonunu çocuğumuza yaşatmadık. Başarılı olsa da olmasa da sorun değildir. Her şey kısmettir ve başarılı olmasını diliyorum. Bazı aileler çocuklarına çok baskı uyguluyor, kesinlikle bu yanlış bir yöntemdir. Sınava giren tüm çocuklara başarılar diliyorum.
Ahmet Eraslan:
Çocuğum sınavda ve biraz heyecan yaşıyorum. Dershaneye giderek ve evde çalışmalar yaparak sınava hazırlandı. Sınav sistemi ile çocuklara çok fazla yükleniliyor. Bu sınav sistemi çocukların hırslanmasına ve buna bağlı olarak stres yaşamasına neden oluyor. Ben çocuğuma hiçbir şekilde bir baskı yapmadım. Çocuğum kendi kendine bir hırs yaparak sınavlara hazırlandı. Geçse de geçmese de bir sorun olmaz. Şu anda okuduğu okul gayet iyi ve olmazsa oraya devam eder.
Özge Gezdigeldi:
Çocuğum sınava dershaneye giderek ve evde çalışarak hazırlandı. Sınav için en az çocuğum kadar ben de heyecanlıyım. Çocuğuma herhangi bir baskı uygulamadım. Sınav sistemi kötü bir uygulamadır. Çocuğum kendiliğinden hırs yaparak sınava hazırlandı. Bazı veliler çocuklarını yarış atı gibi bir sistemle böylesi sınavlara hazırlıyor ancak bilinmelidir ki zorla güzellik olmaz. Sınava katılan tüm çocuklarımıza başarılar dilerim.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473