banner564

22 yıla 35 tiyatro oyunu ve çocuklara özgü yüzlerce program sığdırmış bir isim

Asu’nun büyülü dünyası

22 yıla 35 tiyatro oyunu ve çocuklara özgü yüzlerce program sığdırmış bir isim
banner598

 Lefkoşa Belediye Tiyatrosu oyuncusu, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda (BRTK) çocuk programı sunucusu ve tiyatro eğitmeni Asu Demircioğlu… 22 yıllık meslek hayatı ve araya sıkıştırdığı eğitim çalışmalarıyla farklı deneyimlerini TAK’a anlattı.

Kıbrıs Türkü’nün ilk tiyatrosu “İlk Sahne”de tanışıp evlenmiş annesiyle babası. Amca Biler Demircioğlu, sonradan Devlet Tiyatrosu adını alan “İlk Sahne”nin kurucularından. Ailede tiyatrocular olunca aile sohbetlerinin başlıca konusunun tiyatro olması da kaçınılmaz. Üner Ulutuğ, Kemal Tunç, Yücel Köseoğlu, çocukluğundan aşina olduğu isimler. Anılarını dinleyerek, fotoğraflarını görerek, evin kitaplığında duran, üzerinde “İlk Sahne” yazılı oyun metinlerini okuyarak geçmiş çocukluk, gençlik yılları.

Anlatılan büyülü dünya 
“Amcam, babamla sohbetler, Yücel Abi, Kemal Abi’nin sohbetleri, fotoğraflarına bakıp sordukça açılan sohbetler, o anlatılan büyülü dünya, bende etkili oldu. Beni tiyatroya yönlendiren ilk adımlar bunlar diye düşünüyorum. Deniz Abla’nın (tiyatrocu Deniz Çakır) çok etkisi oldu. Osman Abi’nin (tiyatrocu Osman Alkaş) de üzerimde çok emeği var” diyor.

Gizlice gidilen kurslar
Lise yıllarında okul tiyatrosunda tanışmış tiyatro sahnesiyle. Son sınıfken, Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrosu ve Belediye Tiyatrosu’nun, konservatuvara öğrenci hazırlamak amacıyla açtığı bir kurs ilanını görmüş; annesinden gizli, dershaneyi asarak gitmiş, hatta soyadını da gizlemiş, annesine veya amcasına söylerler diye.

22 yılda 35 oyun
Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan mezun olduktan sonra 1997’de Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nda işe başlıyor. Rol aldığı ilk oyun “Maymun Davası”… Yaşar Ersoy’un yönettiği oyunda Yücel Köseoğlu, Osman Alkaş, Mehmet Ertuğ da rol almış. 
“Yücel Abi çok duygulanmıştı. ‘Babanla annenle aynı sahneyi paylaşırdım. Şimdi Hakan’ın kızıyla aynı sahnedeyim ne güzel’ derdi” diye anlatıyor. 
Ve 22 yılda 35’ı bulmuş oynadığı oyun sayısı. Çocuk oyunları da önemli yer tutmuş tiyatro yaşamında. 

Tiyatro kadar BRT geçmişim var
Bir yandan da televizyonda çocuk programları sunuculuğu devam etmiş. ”Belediye Tiyatrosu kadar da BRT geçmişim var” diyor.
Televizyonla ilk buluşması 1998’de… BRT’de bir sanat programında şiir okuyarak başlamış. Kanal T yeni kurulduğu yıllarda, seslendirmeler yanında dönemin beğeniyle izlenen “Torba” programında da görev almış. 

Öğrenmenin yaşı yok
Çocuk programı sürerken bir yandan da çocuklarla tiyatro çalışmalarına katılmış.
“Gençlik Merkezi’nde Deniz Abla çocuklara drama çalıştırıyordu ve bir süre ona yardım ettim, birlikte çalıştık. Çocukları çok seviyordum ve ben de zamanla ne yapabilirim, kendimi nasıl geliştirebilirim diye düşünmeye başlamıştım. Deniz Çakır’la bir süre de KAYAD’da birlikte çalıştık” diye anlatıyor.

Psikodrama eğitimi alıyor 
Bu arada, 6 yıl “Psikodrama” eğitimi de almış. KKTC’de ilk kez açılan, Abdülkadir Özbek Psikodrama Enstitüsü ve Kuzey Kıbrıs Psikoterapi Enstitüsü’nün düzenlediği eğitimleri tamamlamış. “Pozitif Terapi Temel Eğitimi” de aldığı eğitimlerden bir diğeri…
Çocuklarla tiyatro çalışmalarına, hamilelik, doğum ve bazı sorunların araya girmesiyle bir süre ara vermek durumunda kalan Asu Demircioğlu, birkaç ay önce yine başlamış.
Lefkoşa Belediye Tiyatrosu bünyesinde devam eden tiyatro çalışmalarına ilgi büyük. Artan talep üzerine, gereğini daha iyi verebilmek adına grupları kendi içlerinde de yaş gruplarına göre bölmüşler. Kendisinin 6-7 yaş grubu çalıştırdığını anlatan Demircioğlu, amaçlarını; önce çocukların kendilerini geliştirmeleri, kendilerini ifade edebilmeleri, bilgi edinmeleri, yaratıcılıklarının ortaya çıkarılması ve sorunlarla baş edebilmeyi öğrenmeleri olarak sıralıyor.

Neden çocuk...
“Neden çocuk?” sorusuna, “Hep çocuk kalmaya karar verdiğim için” yanıtını veriyor. “Tiyatro okudum geldim ama belli kalıplar içinde kalmak da kural değil” diye düşünüyor. “Çocukların olduğu yerde eğlence var, yaş fark etmez” diyor. Elinde mikrofon çocuklarla birlikte çocuk gibi takılıyor. Ayakkabılarını ayağından fırlatıp renkli şişme balonunun üzerindeki çocukların arasına karışması an meselesi- büyüklerin şaşkın bakışlarına aldırmadan. Çok da keyifle yapıyor. Yüzünde sevecen bir tebessümle ağzından şu sözler dökülüyor: 
“Çocuk da başka bir şey, temiz. O ruh, o gözlerindeki sevgi, o heyecan, saklamıyorlar, ne kıskançlıklarını, ne mutluluklarını, bir şekilde ona ulaşmanın yolunu bulursanız inanın ki o saf sevgileriyle size dönüyorlar ve ben de o çocuksu duyguyu çok seviyorum.”
Bu arada evlenmiş ve 1 kızı olmuş. Gönülsu şimdi 7 yaşında ve o da annesine eşlik ediyor bazen çalışmalarında. Çocukları bu kadar seven biri için daha güzeli olabilir mi…
Çocuk oyunları 
Tiyatroyla çocuk programları o kadar iç içe geçmiş ki yaşamında, ikisi birbirine karışıyor. Tiyatroya dönecek olursak, şimdilerde 2 oyunda rol alıyor Asu Demircioğlu. İstanbul’dan gelen yönetmen Yiğit Sertdemir’in yönettiği “Hayalet Kumpanya” Bandabuliya Sahnesi’nde, Hatice Tezcan’ın yazıp yönettiği çocuk oyunu “Tilki ile Kirpi” de Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nda seyirciyle buluşmaya devam ediyor. 
“Çok severek oynadığım oyunlardan biri oldu. Çocukları sahneye oturtuyoruz, iç içeyiz. O nedenle de enerjisi farklı olan, eğlenceli, güzel bir oyun” diyor yeni çocuk oyunu için.
Farklı deneyimleri seviyor. Cesaretli ve denemekten korkmuyor. Deneyimlediği bir diğer şey ise, oyun yönetmenliği. Tabii ki çocuk… Lefkoşa Belediye Tiyatrosu oyuncularının oynadığı, “Tılsım”, “Ormanların Barış Ateşi” ve “Duvar” adında 3 çocuk oyunu yönetmiş.

Geleceğe yönelik hedefleri 
Geleceğe yönelik hedeflerini soruyorum: 
“BRT’deki çocuk programı yapımcıma sesleneyim önce: Şartlarım elverdiği sürece çocuklarla BRT ekranlarında birlikte olmaya devam edeceğim. Bunda kararlıyım. Bastonumla da olsa gelip programı sunacağım” diyor kahkahalarla.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473