banner564

Acı ve gözyaşı

Mülteci taşıyan gemi Yenierenköy yakınlarında battı; 19 kişi hayatını kaybetti, 25’i kayboldu, 103 kişi kurtuldu  

Acı ve gözyaşı
banner598

 Hüseyin ÇİÇEK

   Mülteci trajedisine dün bir yenisi daha eklendi. Avrupa vaadiyle Kıbrıs’a yol alan ve 150 kişi taşıyan gemi, dün sabaha karşı Yenierenköy yakınlarında battı; 19 kişi hayatını kaybederken, 25 kişinin de kayıp olduğu açıklandı.
   Kurtarılan 103 mülteciden 102 tanesi Türkiye’ye gönderilirken, bir tanesi Girne askeri hastanesine kaldırıldı. İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, batma olayında kasıt olasılığı üzerinde duruyor.
   Bakan Ayşegül Baybars, teknenin bilerek batırıldığı konusunda kendilerine ihbar geldiğini belirterek, konuyla ilgili soruşturmanın başlatıldığını söyledi.


Tüm ekipleri seferber oldu
Türkiye’den yola çıktıkları öğrenilen ve 150 mülteciyi taşıyan tekne, Yenierkenköy bölgesinde 30 mil deniz açıklarında dün sabaha karşı battı. Tekneden yapılan yardım sinyali üzerine ekipler harekete geçti.
Bir Sahil Güvenlik helikopteri, bir Sahil Güvenlik uçağı, bir Sahil Güvenlik korveti ve 4 Sahil Güvenlik botundan oluşan Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları olay yerine intikal etti.
Ayrıca, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait bir helikopter, KKCT Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 4 Sahil Güvenlik gemisi ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığına ait bir 1 helikopter ile Emniyet Genel Müdürlüğüne ait bir uçakta kurtarma çalışmalarına katıldı. Akdeniz Kalkanı Harekâtı’nda görevli Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait TCG Barbaros Firkateyni de bölgeye gönderilirken, Sahil Güvenlik ekiplerinin intikali sırasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanlığı ile koordinasyon kurularak ve NAVTEX yayını yapılarak olay mahallinde bulunan tüm ticari gemilere acil yardım çağrısında bulunuldu. Yardım çağrısı üzerine bölgede bulunan Panama bandıralı ASPIRI isimli ticari gemi, saat 10.34’te göçmenlerin Mersin’in Silikfke ilçesi İncekum sahilinin yaklaşık 25 deniz mili uzağında olduklarını bildirdi.

25 kişinin akıbeti belli değil
Tüm ekiplerin yoğun çalışması sonucu 103 göçmen sağ olarak kurtarıldı. Hayati tehlikesi olan bir göçmen Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı helikopteri ile Girne Askeri Hastanesi’ne kaldırılırken, 102 mülteci Türkiye’ye gönderildi. 150 kişinin bulunduğu tekneden kaybolan 19 kişinin cesedine ulaşılırken, 25 kişinin ise halen kayıp olduğu belirtildi.
25 kişi için arama kurtarma faaliyetine devam edildiği açıklandı. Cenazelerine ulaşılan 19 kişinin cesetleri ise Mersin Taşucu Limanı’na gönderildi.

Baybars: Soruşturma başlattık
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da 103 kişinin kurtarıldığını, 19 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Baybars, teknenin bilerek batırıldığı konusunda kendilerine ihbar geldiğini ifade etti, konuyla ilgili soruşturmanın başlatıldığı bilgisini verdi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474