banner564

Açığı kim kapayacak?

Atlasglobal seferlerinin durması Meclis’te tartışma konusu oldu

Açığı kim kapayacak?
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 11.00’de Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında toplandı.

Genel Kurul’da, Başbakanlığın İdari, Kamu ve Sağlık işleri komitesi gündeminde bulunan Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Değişiklik) Yasa Tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi okunarak oybirliği ile kabul edildi.
Daha sonra Sanayi Sicil Yasa Tasarısı, Sivil Savunma Teşkilatı Personel (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Gemilerle İlgili Harçlar ve Ücretler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesine ilişkin tezkereler okunarak oybirliğiyle onaylandı.
Dilekçe ve Ombudsman komitesinde UBP’nin üye değişikliği de milletvekillerinin bilgisine getirildi. Buna göre UBP Milletvekili Sunat Atun yerine UBP Milletvekili Menteş Gündüz komitede yer alacak.

Atlasglobal seferlerinin durması tartışıldı…
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda İç Tüzüğü’nün 62. maddesi uyarınca yapılan konuşmalarda gündeme ilişkin konular ele alındı. Özellikle Atlasglobal seferlerinin durması Meclis’te tartışma konusu oldu.

Erhürman: Nasıl önlemler alındı?
CTP Milletvekili Tufan Erhürman  62. madde tahtında yaptığı konuşmada, ekonominin önündeki yeni risklere değindi.
Girne’de yaşanan okul kazası hakkında rapor üzerinden konuşulması gerektiğini dile getiren Erhürman, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı’nın bu konu üzerinde denetim yapma yetkisi olmadığını kaydetti.
Ekonominin önündeki yeni riskler hakkında konuşmak istediğini dile getiren Erhürman, bunlardan birincisinin Atlas Global Şirketi olduğunu ve hükümetin konuyla ilgili ne gibi önlemler aldığını öğrenmek istediklerini kaydetti.
Erhürman, ekonomide son zamanlarda en önemli gelir artışının Güney Kıbrıs’tan gelen kişilerin yaptığı alışveriş olduğun işaret ederek, Rum Yönetimi’nin geçişlerle ilgili hazırladığı yen, tüzüğün iki toplum arasındaki ilişkilerin yanı sıra ekonomiyi de olumsuz etkileyebileceğinden bu tüzükle ilgili gerekli araştırmaların yapılması gerektiğini belirtti.

Atakan: Durum netleşmeli
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Atlas Global’ın içinde bulunduğu sıkıntılar hakkında bilgi verdi.
Atakan, şirketin durumuna ilişkin Türkiye’deki yetkililerinden bilgi aldıklarını ve elinde bilet olan vatandaşların ne olacağı konusunu görüştüklerini kaydetti.
Diğer havayolu şirketleriyle yapılan çalışmaların sonunda slot ayarlaması yapıldığını dile getiren Atakan, 3 şirketin konuya olumlu yaklaştığını söyledi.
Atlasjet’in durumu hakkında kriz masası oluşturulduğunu ve gerekli açıklamanın yapılacağını dile getiren Atakan, konunun takibinde olduklarını ve durumun netleşmesinin ardından gerekli adımların atılacağını belirtti.

Özersay: BM ile temastayız
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Güney Kıbrıs ile KKTC arasında yapılan geçişlerde yaşanabilecek olası sıkıntılarla ilgili konunun takipçisi olduklarını söyledi.
Yeşil Hat Tüzüğü’nün aynen durduğunu fakat yorumlamayla ilgili bir çeşit düzenlemeye gidileceği konusunda adımlar atılacağı yönünde duyumlar aldıklarını dile getiren Özersay, BM ile temaslarda bulunduklarını söyledi.
Özersay, mültecilerle ilgili önlem alınmasına yönelik çalışmalara katkı koyabileceklerini ancak ekonomiye yönelik ise bu konuda da gerekli tedbirlerin alınacağını belirtti.

Tatar: Rumlar zorluyor
Başbakan Ersin Tatar da, tüm gelişmeleri çok yakından takip ettiğini dile getirerek, yapılan girişimlerden olumlu yanıtlar alınacağını düşündüğünü söyledi.
Turizm faaliyetlerinde kış aylarından dolayı azalma olabileceğini dile getiren Tatar, bu sorunların yaz aylarına kadar giderilmesi için Türkiye yetkilileriyle gereken çalışmaların yapıldığını belirtti.
Yeşil Hat Tüzüğü ile ilgili de Rumların maalesef iyi niyetten uzak olduğunu dile getiren Tatar, Rum tarafının bu olayları zaman zaman zora soktuğunu kaydetti.
Rum tarafından alınan pasaportlara da zorluk getirmeye çalışıldığına işaret eden Tatar, karşı tarafın zihniyetine bakıldığında insanları aşağılayarak bazı düzenlemeler yapmaya çalıştıklarını belirtti.  
KKTC’ye İngiltere’den gelen yolcu sayısında atış olduğunu dile getiren Tatar, Brexit’ten sonra ülkeye daha çok turist geleceği öngörüsünde olduklarını söyledi ve direk uçuşlar konusunda da gereken her türlü çalışmanın yapılacağını kaydetti.

Özyiğit: Açıklama yapılsın
TDP Milletvekili Cemal Özyiğit, Girne’de çöken okul binasın inşaatıyla ilgili konuşma yaptı. Özyiğit, beton dökümü sırasından tek katlı bir binada nasıl bu yıkımın olduğunun açıklanması gerektiğini belirtti. Esas araştırılması gerekenin 8 ayda bitirilmesi hedeflenen inşaatın 40 günde bitirilmeye çalışıldığı iddiası olduğunu söyleyen Özyiğit, bu inşaatın gerekli tedbirlerin alınarak biran önce tamamlanması temennisinde bulundu.

Çavuşoğlu: Eleştiriler doğru yapılmıyor
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Girne’de yaşanan okul inşaatı kazası kadar, konuya ilişkin açıklamalara üzüldüğünü kaydetti.
Dedikodularla hareket edildiği eleştirisinde bulunan Çavuşoğlu, ihale süresinin150 gün olduğunu ve ihalenin de 40 gün sürede bitirilmesinin söz konusu olmadığını belirtti.
Beton dökme onayının olduğunu ve buradaki hatanın da tamamen işçilik hatası olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, inşaatın yıkılan bölümünün yaklaşık 400 metrelik bir bölüm olduğunu söyledi ve inşaatın durumunu yer aldığı fotoğrafları milletvekillerine gösterdi.

Atakan: Kalıp yanlış kuruldu
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan ise, inşaat kazasından dolayı gerekli araştırmaların yapılmaya başlandığını kaydetti.
İnşaatın teknik boyutuyla ilgili bilgiler de veren Atakan, sorunun kalıp sisteminin kuruluş sisteminden kaynaklandığı fakat bunun komisyonun çalışmasından sonra netleşeceğini belirtti.

Arıklı: Sanayici sıkıntılı
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da, sanayicinin çok sıkıntıları olduğuna dikkat çekti.
Arıklı, icra ve hacizi kolaylaştıracak yasanın da sanayiciye çok sıkıntı yarattığını ve ilgili yasayı Anayasa Mahkemesine götürmeye kararlı olduklarını söyledi. Türkiye’de bu yasanın uygulandığını fakat bu yasanın altında faiz yasasının da mevcut olduğunu anlatan Arıklı, bu yasa ile tefecilerin eline korkunç koz verildiğini söyledi.

Taçoy: Yenilikler yakalanmalı
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ise bu yasanın geçmesinde katkı koyan herkese teşekkür etti.
Ülkedeki denetimin daha rahat yapılması adına sanayi bölgelerinin geliştirilerek yapılmasının desteklendiğini söyleyen Taçoy, dünyadaki farklı fuarlarda gerçekleşen yeniliklerin de yakalanması gerektiğini kaydetti. 

Atun: İş kolları geliştirilmeli
UBP Milletvekili Sunat Atun da, sanayi sicil yasasının 2017 yılında bakanlar kurulunda sunulan sanayi stratejisi belgesinden kaynaklandığını söyledi.
Bütünlüğün sağlanması gerektiğini dile getiren Atun, ülkede iş kollarının geliştirilmesini sağlamanın gereklilik olduğunu kaydetti. 

Lefke de konuşuldu
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, ilçe yapılan Lefke’nin tam anlamıyla ilçe yapılamadığını ifade ederek, eksiklerin tamamlanmasını, tüm kurumlarıyla halka hizmet verecek şekilde ilçe yapılması gerektiğini söyledi. 
UBP Milletvekili Menteş Gündüz de, Lefke’ye sivil savunma teşkilat başkanlığının kurulmasının yasa ile mümkün olacağını ifade etti.
UBP Milletvekili Aytaç Çaluda da, 20 yıl aradan sonra değişiklik yapılan yasa ile kurumun Lefke’de hizmet vereceğini ifade ederek, bundan mutluluk duyduklarını söyledi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474