banner564

‘Affetmeliyiz’

Lokmacı’da düzenlenen iki toplumlu etkinlikte, müzik dinletisi sunuldu, yapılan konuşmalarda çözüm mesajları verildi

‘Affetmeliyiz’
banner598
    Birleşik Kıbrıs - İki Toplumlu Barış İnisiyatifi Lokmacı geçiş noktasında bir eylem düzenledi. Eylem öncesinde Kıbrıslı Türk sanatçı Arda Gündüz ile Kıbrıslı Rum Sanatçı Androlla Şadi müzik dinletisi sundu. Eyleme katılanlar arasında Dışişleri Bakanı özdil Nami de vardı.
   Müzik dinletisinden sonra Birleşik Kıbrıs - İki Toplumlu Barış İnisiyatifi adına açıklama yapıldı. İlk sözü Takis Hacidimitriu aldı.Hacidimitriu, “Yarım vatan insanların yarım olmaları demektir, Manevi olarak kötürüm olmaları demektir. Şovenizmin ve faşizmin köleleri olmaları demektir. Ancak biz yarım değil, bütünüz. Çocuklarımıza birleşik bir Kıbrıs bırakmak istiyoruz” dedi.
   “Şimdi Doğuş Derya’nın yapma cesaretini gösterdiğini yapma zamanıdır” ifadesine yer veren Hacidimitriu, Kıbrıslı Türklerin ve Rumların birbirlerinden özür dilemeleri ve Kıbrıs için ilerlemeleri gerektiğini söyledi.
   İnisiyatif adına açıklama yapan Tahir Gökçebel ise, Kıbrıs sorunun sürekli şekil değiştirdiğini kaydederek, “Acılarımızla, sevinçlerimizle, duvarlarımızla, yüzleşmeliyiz” dedi. Kıbrıs Türklere ve Rumlara yıllardır yalan söylendiğini savunan Gökçebel, milliyetçi ve ırkçı kesimlerin söylediklerinin zihinlerden atılması, her iki toplumun ellerini, kalplerini birleştirmesi gerektiğini söyledi.
   Eylemde 1974’te ailelerini kaydeden Kıbrıslı Türk Hüseyin Akansoy ile Kıbrıslı Rum Petros Suppuris de birer konuşma yaptı.
   Akansoy, “Gerek ben, gerekse Petros bu toplumlara aitiz. İkimizin de aileleri 1974 yılında katledildi. Acı ordadır, duruyor. Bu acı ortak bir acıdır. Bu acıdan yola çıkarak bir yere varmak mümkün değil. Bu acıdan kurtulabilmenin tek yolu güçlerimizi Federal Kıbrıs’ın oluşturulabilmesi yolunda bir araya getirmektir” dedi. Petros Suppuris ise konuşmasında, “Hüseyin gibi ben de ailemi 1974’te kaybettim. O zaman 2 yolum vardı, ya ben de Hüseyin’in ailesini öldürecektim ya affedecektim, ben 2’nci yolu seçtim. Mesajımızın şu olması lazım, birbirimiz affetmeliyiz ama geçmişi de öğretmeliyiz. Geçmişte yaşananları çocuklarımıza anlatmalıyız, birlikte barış için mücadele etmeliyiz” ifadesine yer verdi.
      Ara bölgeden geçtikten sonra basın mensuplarına eylemle ilgili değerlendirmede bulunan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, sembolik bir eylem düzenlediklerini, kurdeleyle ülkenin birleştiğini göstermek istediklerini söyledi. Kıbrıs’ın bölünmüşlünün ciddi bir sorun olduğunu, bütün sorunların temelinde bu bölünmüşlüğün bulunduğunu kaydeden Elcil, “Bununla mücadele etmek ve adayı birleştirmek temel hedefimizdir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2014, 09:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474