banner564

Unutmadık

‘21–25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası’ bugün başlıyor

Unutmadık
banner598
   Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde hayatını kaybedenler bugünden başlayarak 25 Aralık’a kadar düzenlenecek tören ve etkinliklerle anılacak.
   Şehitler için saat 11.00’de KKTC genelindeki tüm merkezi camilerde Mevlid-i Şerif okutulacak. “21–25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası” kapsamındaki anma töreni ve etkinlikleri Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan (GKK) Piyade Kurmay Binbaşı Mahmut Gergin’in yarın saat 08.00’de Bayrak Radyo ve Televizyonu’ndan yapacağı konuşmayla başlayacak.
   Lefkoşa Şehitler Abidesi önündeki anma töreni bugün yarın saat 09.30’da yapılacak. Protokole göre çelenklerin anıta sunulmasından sonra saygı marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunulacak ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilecek.
   Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş’ın anıt özel defterini imzalamasının ardından Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan (GKK) Piyade Kurmay Binbaşı Mahmut Gergin konuşma yapacak.

Şehitleri anma programı

   Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’ndeki şehitleri anma programı ise bugün saat 10.00’da başlayacak. Programda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora ve Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan konuşma yapacak. Türk Maarif Koleji Lise öğrencilerinin sunacağı şiir tablosunun ardından tören sona erecek.
Saat 18.00’de Piyade Kurmay Binbaşı Mahmut Gergin’in Bayrak Radyo ve Televizyonu’ndan yaptığı konuşma tekrarlanacak.
    21–25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası’nda yerel törenler de düzenlenecek.

Yerel törenler

   Yarın  09.30’da Ayvasıl (Türkeli) şehitleri, 23 Aralık Salı saat 10.00’da İskele’de Larnaka Şehitleri; 24 Aralık Çarşamba günü saat 10.00’da Kumsal Şehitleri ve 25 Aralık Perşembe günü de saat 09.00’da Küçükkaymaklı Şehitleri ve Şehit Hüseyin Ruso anılacak.
   Küçükkaymaklı Şehitler Anıtı’ndaki tören; protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başlayacak ve saygı duruşu, İstiklal Marşı ve saygı atışıyla devam edecek. Törende Küçükkaymaklı Spor Kulübü Başkanı Ali Başman günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapacak. Tören şiirlerin okunmasıyla son bulacak.Küçükkaymaklı Anıtı’ndaki tören ardından Şehit Ruso Anıtı’ndaki tören başlayacak. Anıta çelenklerin konulması, saygı duruşu ve saygı atışıyla devam edecek törende Değer Arslan Şehit Hüseyin Ruso’nun biyografisini okuyacak. Tören şiirlerin de okunmasıyla sona erecek.

Eroğlu: Geleceğe umutla bakmak istiyoruz

   Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Kıbrıs Türk halkının geleceğe umutla bakmak istediğini, savaşsız bir dünya arzuladığını, bu nedenle samimiyetle masa başında Kıbrıs’ta var olan gerçeklerin dikkate alındığı bir çözüm için çaba harcadıklarını” belirtti. 
    Eroğlu, Rumların Kıbrıs Türkü’nü yok etme amaçlı Akritas planını uygulama hedefine ulaşamamalarının nedeninin “Kıbrıs Türk halkının özgürlük tutkusu ve Anavatan Türkiye’nin tüm tüm güçlüklere rağmen Kıbrıs Türk halkına kol kanat germesi” olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı mesajında şunları kaydetti:
“Kıbrıs Türk halkı zor günlerden geçerek bu günlere geldi. Bir daha yaşanmasını asla istemediğimiz saldırılar, acılar yaşadık. Kıbrıs Türkü’nün 21-25 Aralık 1963 Kanlı Noel’inde Rum saldırılarına karşı Kıbrıs’ın dört bir yanında verdiği mücadele, tarihin en onurlu, kahramanca direnişlerinden biridir.
Herkes bilmelidir ve kimse çarpıtmamalıdır ki 1960’ta Rumlarla ortaklaşa kurduğumuz Kıbrıs Cumhuriyeti Rum-Yunan ikilisinin asla içine sinmemişti. Rumlar tüm Kıbrıs’ın egemeni olmak istiyorlardı ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni bu hedefleri için bir ara durak olarak görüyordu.
Bu nedenle 21 Aralık 1963 günü Kıbrıs Türklerini yok etme planı olan Akritas yürürlüğe konulmuş ve kısa sürede Ada’nın bütününün Yunan hegemonyasına alınması hedeflenmişti. Bu hedefe ulaşamamışlarsa bunda başlıca etken Kıbrıs Türk halkının özgürlük tutkusu ve Anavatan Türkiye’nin tüm güçlüklere rağmen Kıbrıs Türk halkına kol kanat germekteki kararlı davranışıdır.”

Denktaş: Kanlı Noel ve Şehitlerimiz unutulmadı
   DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, tarihe “Kanlı Noel” diye geçen ve 1960 Antlaşmalarıyla kurulan yasal Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin yıkılması ile sonuçlanan kanlı saldırılarda şehit düşenleri saygı, minnet ve rahmetle andı, şehitlerin unutulmadığını, unutturulmayacağını kaydetti. 
    Denktaş yazılı mesajında, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesine katılanları, Toplumsal Mücadele Önderi Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı, “ahirete göç eden dava arkadaşlarını” ve şehitleri rahmetle andı, onların mücadelesini “aydınlık geleceğin ışıkları” olarak kabul ettiklerini vurguladı. 

Özgürgün: Sonuna kadar korumayı sürdüreceğiz
     Ana Muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, gelecek nesillerin, Kıbrıs Türk halkını bugünlere ulaştıran aziz şehitleri ve onların kutsal mücadelelerini hep minnet ve şükranla hatırlayacağına inanç belirterek, sahip oldukları değerleri sonuna kadar korumayı kararlılıkla sürdüreceğine vurgu yaptı. 
   “İnanıyorum ki, gelecek nesillerimiz, bizleri bu günlere ulaştıran aziz şehitlerimizi ve onların kutsal mücadelelerini hep minnet ve şükranla hatırlayacak; sahip olduğumuz değerleri sonuna kadar korumayı kararlılıkla sürdürecektir” diyen Özgürgün, Kıbrıs tarihinde “Kanlı Noel” olarak yer alan ve Kıbrıs Türkü’nün yüreklerinde derin yaralar, acılar bırakan 21 Aralık tarihinin, Rumların adayı Yunanistan’a bağlama hedefiyle giriştikleri bir soykırım harekatının ilk uygulaması olduğunu kaydetti.
Özgürgün, 11 yıl boyunca Kıbrıs Türk halkının katliamlarla, göçlerle karşılaştığı, baskı altında insanlık dışı bir yaşama mahkum edildiği bu sürecin, Kıbrıs Türk halkının garantörlük, iki kesimlilik ve egemenlik gibi konulardaki ısrarında ne denli haklı olduğunun tarihsel bir kanıtı olduğunu ve asla unutulmaması gerektiğini kaydetti.

Örgütler mesaj yayınladı

   Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Genel Başkanı Ertan Ersan, Rumların, Kıbrıs Türk halkına yaptığı insafsızca barbarlıkları, aradan kaç yıl geçse de unutmadıklarını, unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını vurguladı.
    Sönmezliler Ocağı da mesajında, 21 Aralık 1963 tarihinde Kıbrıs Türk halkına yönelik saldırıların başladığı günün 51’inci yıldönümünde, geçmişte yaşanan acıları bilerek, devlete sahip çıkmanın tek kurtuluş yolu olduğunu belirtti.
   TBK Gaziler Derneği de mesajında, Rumların 51 yıl önce acımasızca yaptığı kanlı saldırılarda yaşamını yitiren şehitleri rahmet ve saygıyla andı.
Mücahit Komutanları Derneği, 21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftasında geçmişte yaşanan acıların bir kez daha yinelenmemesi ve özgürlüğün baki kalmasının en büyük temennileri olduğunu vurguladı.
    Karadeniz Kültür Derneği de, Kıbrıs Türkü’nün Kıbrıs’ta onurlu bir yaşam sürme mücadelesinde önemli bir dönüm noktasını oluşturan, Kıbrıslı Türkleri adadan yok etmek isteyen Rumların saldırısı ile başlayan ve 1974 Barış Harekâtı ile son bulan, tarihte de “Kanlı Noel” olarak anılan 21 Aralık 1963’ün üzerinden 51 yıl geçtiğine işaret edildi.  
   Güvenlik Kuvvetleri Emekli Subaylar Derneği, gelecek nesillere bir “barış ve huzur adası” bırakmak isteniyorsa, geçmişte yaşanan “Kanlı Noel” ve benzeri her olayın çok iyi bilinmesi ve bunlardan olumlu dersler alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2014, 09:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474