banner564

Ali Çıralı reform hükümeti önerdi

Kıbrıs’ta nihai çözüm konusunda motivasyonun çok yüksek olduğuna dikkat çeken Ali Çıralı, iç siyasetinde bu duruma kendini hazırlaması gerektiğini kaydetti

Ali Çıralı reform hükümeti önerdi
banner598
Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) dün 29. Olağan Genel Kurulu’nu yaptı. Genel kurula 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Anamuhalefet UBP Milletvekili Ersin Tatar, TDP Genel Başkanı Cemal Özytiğit, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Köseoğlu, Başbakan Yardımcılığı Ekonomi Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Genel Koordinatörü Orçun Kamalı, Kıbrıs’ta görev yapan bazı yabancı büyükelçiler ve Kıbrıs Türk ve Rum sivil toplum örgüt temsilcileri katıldı.
Açılışta, KTSO Başkanı Ali Çıralı, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Anamuhalefet UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar ve TDP Genel Başkan Cemaş Özyiğit konuşma yaptı.
Genel kurulda, yeni yönetim kurulu belirlendi, faaliyet ve mali raporlar aklandığı ve coğrafi işaret tescilinin uluslararası standartlaştırılması gibi bazı önemli kararlar alındı.
Yeniden aday olan Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı’nın önerdiği 14 kişilik liste, başka aday çıkmamasından dolayı genel kurulun onayına sunularak, oybirliğiyle kabul edildi.
İlk toplantısını yarın saat 18.00’de gerçekleştirerek, görev dağılımı yapacak KTSO yeni yönetimi şu isimlerden oluşuyor: “Ali Çıralı, Çavlan Paralik, Derviş Köroğlu, Hüseyin Ruso, Mehmet Ünal Serdar, Metin Uluğ, Mustafa Ersözlü, Nihat Yılmaz, Sercan Görgüner Bahçeci, Şenol Coşar, Mehmet Özkoç, Bayram Ezdaş ve İlke Özerlat.”


Çıralı: Meclis daha etkin çalışmalı
Oda Başkanı Ali Çıralı, genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada, odada ve tüm iş dünyasında Kıbrıs’ta nihai çözüm konusunda arzu, isteklilik ve motivasyonun çok yüksek olduğunu belirtti. Çıralı, bu kapsamda iki toplumu birbirine yaklaştıracak Güven Yaratıcı Önlemlere önem verilmesi gerektiğini vurguladı.
Ali Çıralı, müzakereler için takvim belirlenmesinin, 11 Şubat ortak metni çerçevesinde soruna çözüm bulunmasında önemli temel taşlar olduğuna inanç belirtti.
Sanayi Odası Başkanı Çıralı, “yapısal reform” talebini vurgulayarak, “Sanayi Odası olarak tüm partilerin içerisinde olacağı bir reform hükümetinin kurulmasını ve meclisin daha etkin çalışmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını talep etmekteyiz” dedi.

“Geçen yıl 130 milyon dolarlık ihracat yapıldı”
Ali Çıralı, Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri Almanya ve Bosna-Hersek gibi ülkelerde gıda, inşaat, bilişim yaş meyve ve sebze ve genel ticaret fuar organizasyonlarını devam ettirdiklerini, İhracatçılar Meclisi’nin kurulmasına önem verdiklerini belirtti.
Geçen yıl 130 milyon dolarlık ihracat yapıldığını; ithalatı karşılama oranının yüzde 7 olduğunu, sürdürülebilir bir ekonomik yapıda bu oranın yüzde 15’in üzerinde olması gerektiğine inandıklarını belirten Çıralı, “Bu hedefe ulaşmak için de Sanayi Odası olarak var gücümüzle çalışacağız” dedi.

“Hellim sadece Kıbrıs’ta üretilmeli…”
Hellimin coğrafi işaret tescili olsun veya olmasın sadece Kıbrıs’ta üretilmesi gerektiğine inandıklarını dile getiren Ali Çıralı, 5 yıldır yaptıkları girişimlere rağmen Türkiye’deki hellim üretimini engelleyemediklerini söyledi.

“Kurumsal alt yapı güçlenmeli…”
Çıralı konuşmasında, toplam maliyeti 1 milyon TL’ye yaklaşan “KKTC Sanayi Sektöründeki Firmaların Kurumsal Altyapılarının Güçlendirilmesi, İhracat Kapasitelerinin Geliştirilmesi ve Yerli Ürün Standartlarının Uluslararası Standartlara Ulaştırılması Projesi”, “Kıbrıs Ürünlerinin Coğrafi İşaret Tespit ve Tanıtım Çalışmaları Projesi” ve “Kuzey Kıbrıs Sanayi Stratejisi Projesi” hakkında bilgi de verdi.


Talat: Yapılması gereken milli görevler var
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat yaptığı konuşmada yeniden ivme kazanan görüşme sürecinde destek vermekte olan KTSO ile üylerinin çok önemli bir işlev yerine getirdiğini kaydetti.
Talat, “Son yıllarda yaşanan sıkıntıların aşılacağı ümidini yaşıyorum çünkü çözüm süreci sadece fiilen çözüme yol açmasıyla değil, sürecin yarattığı ivmeyle de ekonomimize ciddi katkı koyma potansiyeline sahip” dedi. Talat, 2003-2004 ve 2004’lü yıllarında yaşanan sürecin yeniden yaşanabileceğine işaret etti.


Gürpınar: Yerel işgücü istihdamına destek…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar ise son iki yıldan bugüne yakın işbirliği içinde oldukları KTSO’nın kurumsallaşma ile uluslararası alanda yaptığı çalışmaları takdirle izlediklerini kaydetti.
Birlikte yürüttükleri çalışmalarda iki noktanın öne çıktığını ifade eden Gürpınar, bu noktaların, ekonomi, özellikle de sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yerel ve ihtiyaç halinde dış kaynaklı yetiştirilmesi olduğu ve bununla ilgili protokol imzaladıklarını söyledi. Gürpınar, yerel işgücü istihdamının artırılmasının da öne çıkan bir diğer nokta olduğunu belirtti.


Gülle: Hellim, çok stratejik
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ise sanayi ile üretimin ülke için anlamının büyük olduğunu belirterek, sanayinin ülkelerin en önemli sektörlerin başında geldiğini kaydetti.
Gülle, “Tarımsal üretim, sanayi, turizm boyutu düşünüldüğünde hellim gerçekten çok stratejik. Önem ve ciddiyet verecek ve bu konuda gerekli desteği sağlayacağız” dedi.

Taçoy: Yeni sanayi bölgeleri oluşturulmalı
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ise kendisinin 2000’li yıllarda sanayi konusunda yaptığı çalışmalardan bahsetti.
Sanayiciler ve Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) konusundaki çalışmalarına değinen Taçoy, “Şimdi görüyorum ki OSB’lerin oluşumuna daha çok ihtiyaç var. Neden? Sular altında kalan bir sanayi bölgesi. Yeni kurulan ancak sabit telefon numarasını kart vizitinin üzerine yazamayan bir sanayi bölgesi olmaz” dedi. Taçoy, tüm sorunların OSB’ler çerçevesinde çözülebileceğinin tartışılması gerektiğine işaret etti.

Tatar: Yatırımları takdirle izliyoruz
Anamuhalefet UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar ise, sanayicilerin ülkede yapmakta olduğu yatırım ve başarılı çalışmaları yakından takdirle izlediğini belirtti. Tatar, ülke geneli sanayi bölgelerinde yatırmların devam etmesini ülke adına sevindirici olduğunu kaydetti.


Özyiğit: Yerli üretime önem veriyoruz
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise TDP olarak yerli üretime büyük önem verdiklerini, yerli ürünlere sahip çıkılması, sanayinin de yerli ürünler bazında kurgulanması gerektiğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2015, 09:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473