banner564

Lefkoşa'da aşk ve barış çığlığı

Büyük Han’da Ekmek kadayıfı, Faneronomi’de zivaniya

Lefkoşa'da aşk ve barış çığlığı
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, başkent Lefkoşa’da Arasta’yı ve Uzun Yol’u gezmek için bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, dün saat 11.00’de gezi için, Anastasiadis’i Lokmacı Kapısı ile Uzun Yol arasındaki bölgede karşıladı.
Basının büyük ilgi gösterdiği geziye, iki lider önce kuzeye geçerek Arasta’yla başladı. İki lider yürüyüş esnasında, zaman zaman durup vatandaşlarla da sohbet etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Lider Anastasiadis’e, müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ile Lefkoşa Rum Belediyesi Başkanı Konstantinos Yorgacis ve sözcüleri eşlik etti.

Usta’nın Yeri’nde kahve molası
Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis tarihi Büyük Han’da “Usta’nın yeri” isimli mekanda kahve molası verdi.
Liderler gezi sırasında halktan büyük ilgi gördü. Bu nedenle yaşanan izdiham yüzünden gazeteciler zaman zaman görevlerini zorlukla yaptı.
zorlukla görev yaptı.
Büyük Han’daki kahve molası sırasında Akıncı ve Anastasiadis’in, kahve fincanlarını tokuşturduğu gözlemlendi.

Uzun Yol’da alkışlarla karşılandılar
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Büyük Han’daki kahve molasının ardından Ledra Caddesi (Uzun Yol) üzerinden Güney Kıbrıs’a geçti.
İki lider geçişte Kıbrıslı Rumlar tarafından alkışlarla karşılandı.
Bu arada Anastasiadis, Büyük Han’dan ayrılırken, bugün doğum günü olan Müzakereci Özdil Nami’ye barışı simgeleyen yaprak motifli bir tabak şeklinde plaket hediye etti.


Halara Cafe’de zivanıya içtiler
Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis Güney Kıbrıs’ta Uzun Yol (Ledra Caddesi) ile Faneromeni Kilisesi’nin bulunduğu Faneromeni bölgesini gezdi.
Kuzeyde Büyük Han’da kahve molası veren liderler, Güney Kıbrıs’ta da Faneromeni bölgesinde bulunan kahve molası verdi. Halara Cafe’de Zivaniya da içen liderler basına kısa birer açıklama yaptı.

Anastasiadis: Çözüm için çalışacağız…
Rum lider Anastasiadis açıklamasında, Kıbrıs sorununa en erken zamanda çözüm bulmak için çalışacaklarını, iki toplumun geçmişinde çatışmalar görülebildiğini ancak her iki toplumun geleceği için çözümün olması gerektiğini söyledi.

Akıncı: Yeni bir hayal kırıklığı yaşanmamalı
Mustafa Akıncı ise, sosyal etkinliğin Kıbrıs süreci açısından önemli olduğunu ifade etti.
Akıncı, “Umut mesajını vermek istiyorum çünkü, yaşanan pek çok hayal kırıklığının ardından umuda ihtiyaç var ancak yaşanmasını istemediğimiz tek şey, yeni bir hayal kırıklığı dahadır…” dedi.
 “Yeme içmede Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların iyi olduğunun kabul edildiğini ancak müzakere ve iş yapmaya gelince yeme içmedeki başarı kadar başarılı olunmadığını” ifade eden Akıncı, bunu ters çevirmek gerektiğini ifade etti.

Kıbrıslı Rumlara mesaj…
Akıncı, “Çok iyi bir başlangıç yaptık ancak daha önemlisi iyi başlangıcı devam ettirerek nihai hedefe ulaşmaktır... Kıbrıslı Rum topluma şu mesajı vermek istiyorum: Gelecek nesillere daha güzel gelecek sunmak için gerekli olan karalılık, siyasi irade ve ortak vizyona sahibiz” dedi.
Halara Cafe’dedeki molanın ardından Nikos Anastasiadis, Mustafa Akıncı’ya, Uzun Yol’un bittiği ve Akıncı’nın Anastasiadis’i karşıladığı yere kadar eşlik etti, ardından uğurladı.


Zeytin dalı ve barış türküsü
Basının büyük ilgi gösterdiği gezide liderler Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar tarafından çözüm beklentisi mesajını vermek için sık sık alkışlandı. Güneyde Uzun Yol’da bir noktada barışı simgeleyen zeytin dalı sunuldu. Kuzey’de ise bir kişi sazı ile barış türküsü dillendirdi.
Liderlere ziyaretleri esnasında ekmek kadayıfı, pilavuna, Zivaniya gibi geleneksel yiyecek ve içecekler ikram edildi.
Basının büyük ilgi gösterdiği gezi sırasında zaman zaman izdiham yaşandı. Bazı televizyon kanalları geziyi canlı yayınlarıyla izleyicilerine ulaştırdı.

Kazı kazan da oynadılar…
Liderler Uzun Yol’daki mola sırasında oturdukları kafede kazı kazan bileti de kazıdı.
Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Lider Anastasiadis’e, müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ile Lefkoşa Rum Belediyesi Başkanı Konstantinos Yorgacis ve sözcüleri eşlik etti.
Akıncı, Anastasiadis’i karşılamaya giderken ise Lefkoşa Türk Belediyesi görevindeyken ortak işler yaptığı dönemin Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Lellos Dimitriadis ile de ayaküstü sohbet etti.

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2015, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473