banner564

Arapköy umut verdi

Bereketli yağışlardan sonra güneydeki 5 baraj doldu, taştı, diğerlerinde ortalama doluluk oranı yüzde 53’ü aştı, kuzeyde ise yüzde 50’nin altında kaldı

Arapköy umut verdi
banner598
Remzi SAMAR

   Son günlerde aralıklı olsa da devam eden yağışlar, Güney Kıbrıs’ta 5 barajın dolup taşmasına yol açtı. Diğer barajlarda ise doluluk oranının ortalama yüzde 53.1’e ulaştığı bildirildi.
   Diyalog muhabirinin, Su İşleri Dairesi İşletme ve Bakım Şubesi’nden elde ettiği verilere göre ise, kuzeyde bazı barajlarda doluluk oranları azaldı, bazılarında artış gösterdi. Kuzeyde ortalama doluluk oranı yüzde 49 seviyesinde kalırken, Değirmenlik Çataldere göletinde su seviyesinin azalması, Arapköy Ayanidere göletinde ise yüzde 36,2’den yüzde 48’e yükselmesi dikkat çekti.

Güneyde taşan barajlar
   Güney Kıbrıs’ta; Ksiliatu, Argaka, Pomo, Kalopanayotis ve Agia Marina barajlarının kapasitelerinin dolması üzerine taştığı belirtilirken, barajlara son bir ay içinde 39,7 milyon metre küp su akışının olduğu bildirildi.
   Böylece Güney Kıbrıs’taki barajlarda biriken toplam su miktarı 154 milyon metre küpe ulaştı.
   Güney Kıbrıs Su Dairesi yetkililerine göre, Şubat ayındaki su akışında rekor düzeyde artış var.

Kuzeydeki göletler
  Kuzey Kıbrıs’ta, Aralık 2014- Şubat 2015 tarihleri arasındaki verilere göre; Aralık ayındaki toplam doluluk yüzde 49,21 iken Şubat ayında bu rakam yüzde 49, 65 oranına yükseldi.
 Yılmazköy Polatdere Göleti’ndeki su seviyesi yüzde 22,3 oranında artış gösterdi.  Söz konusu 2 aylık zaman diliminde yüzde 36,2 olan Arapköy Ayanidere Göleti son yağışlardan nasibini alarak yüzde 48’e yükseldi. Bu olumlu gidişata paralel olarak Değirmenlik Çataldere Göleti’nde eksi oranında bir gelişme yaşandığı gözlemlenirken, yüzde 92,6 olan su seviyesi yüzde 73,3’e düştüğü dikkatlerden kaçmadı. 

Toplam doluluk oranı değişmedi 
Diyalog’un Su İşleri Dairesi’nin İşletme ve Bakım Şubesi’nden edindiği verilere göre; Kuzey Kıbrıs’taki 18 göletteki toplam doluluk oranı Aralık ayıyla Şubat arasındaki dönemde büyük bir artış meydana getirmedi. Buna rağmen bazı göletlerdeki oranlara bakıldığında da belirgin değişikliklerin yaşandığı görüldü. 
Aralık ayındaki toplam doluluk yüzde 49,21 iken Şubat ayında ise bu rakam yüzde 49, 65 oranına yükseldi. Yılmazköy Polatdere Aralık ayına yüzde 30,1’iken Şubat ayında yüzde 52,4 toplamda yüzde 21,0 oranında artış olduğu gözlemleniyor. 

Yüzde 92’den yüzde 73’lere düştü
Değirmenlik Çataldere Göleti, Aralık ayında yüzde 92,6’iken Şubat ayı verilerine yüzde 73,3 oranına düşerek toplamda 19,3 oranında bir azalma yaşandığı görüldü. Yine aynı şekilde Serdarlı Ağıllıdere’de Aralık ayındaki su seviyesi yüzde 59,5 olarak görülürken Şubat ayında ise yüzde 44,2’ye düştüğü göze takılıyor.”

Dağyolu Üçparmakdere yüzde 26 oranında arttı 
Dağyolu Üçparmakdere Aralık oranlarına bakıldığında yüzde 49’iken, Şubat’ta yüzde 74,9 oranına yükseldi. Yine aynı verilere göre Gönyeli göleti Aralık ayı itibariyle yüzde 75 olan oranı Şubat ayında da aynı kaldı. Gölette son günlerde etkili olan yağışlara rağmen seviyenin artmaması dikkat çekti.  Kanlıköy Aralık’ta yüzde 58,9 Şubat’ta ise yüzde 63,7 olarak üst seviyelere çıktı. 


Gemikonağı Madendere yüzde 62’ye yükseldi 
Bu oranların yanı sıra Aralık ayında susuz kalan Ergazi Sayadere’de, Şubat ayında bir değişiklik yaşanmadı. Su seviyesinin diplerde olduğu Gemikonağı Madenderede ise büyük bir değişiklik yaşanarak su oranı yüzde 62,3’lere yükseldi. 


“Köprülü Göleti en verimli dönemini yaşıyor”
Öte yandan Gazimağusa bölgesindeki Köprülü Göleti’nin de son yıllardaki en verimli dönemini yaşadığı ifade edildi.  Beşparmak, Lefkoşa, Yiğitler ve Rum tarafındaki sularında bu göleti beslemesi ile 22 ayak olan doluluk kapasitesi 12 ayağa ulaşmış durumda olduğu aktarıldı. 



Sular iki kanaldan geliyor
Diyalog’a bilgi veren Su İşleri Dairesi yetkilileri, göletteki suyun Lefkoşa, Değirmenlik, Beşparmak, Yiğitler ve Rum kesiminden geldiğini söyledi. Suların Kanlıdere ve Çakıllı Dere olmak üzere 2 kanaldan geldiğini ifade eden yetkililer, gelen suyun bölgedeki arazileri canlandırdığını belirtti. 
Yer altındaki kuyulara sürekli olarak su pompaladıklarını ifade eden yetkililer, amaçlarının bölgedeki yer altı kaynaklarını canlandırmak olduğunu belirterek, bu uygulamanın bölgeye faydasının oldukça büyük olduğunu işaret etti.

Hafta sonları nöbetçi konulmalı
Göletin yüksekliğinin 22 ayak, şu anki su yüksekliğinin ise 12 ayak olduğunu aktaran yetkililer, 22 ayaktan sonra göletteki suyun taşarak, Gazimağusa’da ki Ayluga göletine tahliye olduğunu belirtti. 
Cumartesi günü saat 15.00’te paydos ettiklerini ve Pazar günü de mesai olmadığını söyleyen yetkililer, bazı kişilerin bunu fırsat bilerek baraj kapaklarını açtıklarını ve göletten boşalan suyun bölgedeki arazilere zarar verdiğin dile getirdi. Gölette hafta sonu ve hafta içi gece saatlerinde bekçi konulması gerektiğini savunan yetkililer, kapağı açan kişilerin de bir an önce tespit edilip, caydırıcı cezalar almasını istedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2015, 10:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474