banner564

Asu Atun: “Bitirmeden önce düşünün”

Psikolojik Danışman Asu Atun, kötüye giden ilişkilerin düze çıkabilmesi için tek tarafın değil, iki tarafın da özveri ve sabır göstermesinin faydalı olacağını ifade etti

Asu Atun: “Bitirmeden önce düşünün”
banner598
Melin DOBRAN
Psikolojik Danışman Asu Atun, kötüye giden ilişkileri bitirmeden önce tekrardan diyalog kurulması gerektiğini söyledi.
“Her üç evlilikten birinin boşanmayla sonuçlandığı ülkemizde, bir ilişkiye başlamak, birine güvenmek, onu tanımak kolay olmuyor. Geçmiş yıllara nazaran mutlu birlikteliğini kurtarmayı başaran çok az çift var” diyen Atun, ilişkilerde tek taraflı değil, iki tarafın da özveri ve sabır göstermesinin, bireyler için faydalı olacağını ifade etti. Diyalog’un sorularını yanıtlayan Asu Atun, ikili ilişkilerin sağlıklı yürütülebilmesi adına önemli açıklamalarda bulundu.

Soru: Kadın-erkek arasında güzel başlayan bir ilişkinin sonu neden hüsranla bitiyor?
Cevap: Öncelikle bir ilişkiye başlarken, amacımız salt yalnız kalmamaksa, o zaman seçim yapmadan bize ilk ilgi gösterene kapılırız. Cicim ayları geçip de gerçek dünyaya döndüğümüz zaman karşı tarafı anlamaya ve tanımaya başlarız. Bu durumda çatlak ortaya çıkmaya başlar. Bu çatlaklar eğer tamir edilebilir değilse, bizi hüsrana sürükler ve ilişkiler biter. Yani çabuk, tanımadan bir ilişkiye başlayıp sonrasında da büyük bir hızla bu ilişkiyi tüketiyoruz. Eğer kendi yalnızlığımızla birlikte yaşayabiliyorsak, sağlıklı, dengeli bir hayatımız varsa, hobilerimiz, sevdiğimiz bir işimiz, sağlıklı aile ve arkadaş ortamlarımız varsa, o zaman karşımıza ilk çıkanla değil, istediğimiz ve yanında rahat hissettiğimiz kişilerle olmaya başlarız. Bu sefer kişiyi ta başından tanıma şansına sahip oluruz ve herhangi bir sorun karşısında daha toloreli ve çözüm odaklı kalabiliriz.

Soru: İlişkiyi kurtarmak yerine bireyler neden ayrılmak istiyor?
Cevap: Sorunlar çıktığı zaman kendiyle barışık olmayan bireylerde sorun bir futbol maçına dönebiliyor ve kim kimin hanesine eksi puan yazar derdine düşüyor. İlişkiler özveri ister, sabır ister, sevgi ister. İlişkileri kendi egomuzun bile üstünde tutamazsak sorunları çözmek yerine onlardan uzaklaşıp, kendimizi geçici bile olsa iyi hissetme çabasına düşeriz. Ancak kendimizi yeterince tanımadığımız için ayni tarzda kişileri, aynı sorunları tekrar tekrar yaşamaya devam ederiz ve bir kısır döngü yaratırız.

Soru: İlişki iyi gitmediğinden dolayı neden kişiler içkiye veya kötü alışkanlıklara yöneliyor?
Cevap: Kişiler kendilerini güçlü veya değerli hissetme amacıyla yola çıkarak çok sağlıksız ve tehlikeli bağımlılıklar geliştirebiliyorlar. Bir erkek evliliğinde veya birlikteliğinde kendini güçsüz hissederse, sürekli olarak gücünün elinden alındığını zannederse, kendi gücünü ispatlayacak çok sağlıksız ve kolay yollara başvurabilir. Kendini ‘kazanmış ve bu kazançtan dolayı güçlenmiş’ hissetmek adına bütün mal varlığını, gözünü kırpmadan harcayabilir. Aslında sorunlar başladığı anda kişiler gerekli manevi yardımı alabilirlerse böyle sorunlar da ortaya daha az çıkabilecektir.

Soru: İlişkisi iyi gitmeyen çiftlere tavsiyeleriniz nelerdir?
Soru: Öncelikle bir ilişkiye neden ihtiyaç duyduğumuzu anlamamız lazım. Yalnız kalmamak uğruna başlayan bütün ilişkiler bir gün çökmeye mahkûmdur. Kendi kendimize yalnız kalmaktan keyif almalıyız, bunu da kendimizi tanımakla başarabiliriz. Kendi yalnızlığımızdan keyif almaya başladıktan sonra artık seçeceğimiz partnerimizde duygusal paylaşımlar ilk önceliği alacağı için ilişkilerimiz de daha sağlıklı ve keyifli bir hale dönüşebilecektir. Kendimizi tanıyıp olduğu gibi kabul etmek, hayatımızın her anında önemli ve değerlidir.

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2015, 10:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473