banner564

Baba yadigârı

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan kalbur yapımına devam eden Hüseyin Burat, “Bu işi hala devam ettirmekten gurur duyuyorum” dedi

Baba yadigârı
banner598

 Onur ULAĞ

Geçmişten günümüze, insanların evlerine ekmek götürmelerini sağlayan birçok meslek zamana yenilerek bitme noktasına geldi. Birçok meslek gelişen teknolojiye ve değişen kültürel yapıya daha fazla direnemedi. 
Bazıları halâ birileri tarafından geçen yıllara inat, aşkla sürdürülmeye devam ediliyor.
Bunlardan biri de Güzelyurt’a bağlı Yayla Köyü’nde geçimini kalbur yaparak sağlayan Hüseyin Burat. 
Kalbur Ustası Hüseyin Burat, baba mesleği olan kalbur yapımına çocuk yaşlarda başladığını söyledi. Burat, “Bu işi hala devam ettirmekten gurur duyuyorum.  Bu mesleği öğrenmek isteyen biri varsa kapım onlara açık” dedi.

Çocuk yaşta başladım
Baba mesleğini sürdürdüğünü ifade eden Burat, şunları anlattı:  
 “1945 yılında Baf’ın Yayla köyünde doğdum. Kalbur mesleği baba mesleğimdir. Mesleğe babama yardım etmek için başladım. Bir süre sonra 1963 hadiseleri çıktı. Mücahittim, 1974 yılındaki Barış Harekâtı’na kadar bir o yana bir bu yana gidip durdum.
Barış Harekâtı’ndan sonra 1975 yılında kuzeye geldiğim zaman baba mesleğine devam ediyorum. 
Her meslekte olduğu gibi Kalbur mesleğinde de sıkıntılar var. Mesela burada kasnak olmadığı için Türkiye’den getirtmek zorunda kalıyorum. Kalbur yapımında kullanılan kasnaklar ise meşe ağacından yapılmaktadır. İstediğim boyutta kesiyor ve yapıyorum.”
Burat, mesleği ile ilgili işlemleri de anlattı: 
“Kasnağı istenilen boyutta kestikten sonra demir sacı yani halk diliyle “Lamarina’yı” kasnağın üzerine çakarak birleştiriyorum. Kasnağın kenarına şerit çektikten sonra çekiç yardımıyla lamarinayı birleştirdiği noktadan çiviliyorum. 
Ardından daha sağlam olması için belli aralıklarla kasnak ve lamarinayı birleştirerek daha da sağlamlaştırmak için belli aralıklarla çiviliyorum.
Elek olarak kullanılan alt kısmını çakmak için önceden şerit şeklinde olan lamarinayı çekiç yardımıyla vurarak dışa doğru eğdirmek gerekiyor
Elek olarak kullanılacak kasnağın alt kısmını yuvarlak olarak kesilmiş saç ile birleştirmek için kasnağın üzerinde bulunan şerit şeklindeki saçla çekiç yardımıyla vurarak birleştirdikten sonra,  tekrar döverek daha da sağlamlaştırıyorum.”
Yeni neslin mesleğine ilgi göstermediğini ifade eden Hüseyin Burat “ Bu mesleği yapmamın amacı kültürümüzün bir parçası olan kalbur mesleğini gösterme ve gençlerimize bir nimet bir miras bırakmaktır. Bereket versin, festival olduğunda buraya gelenler ilgi gösteriyor bunun için mutluyum ve mesleğimi de seve seve yapıyorum. Ancak yeni nesil pek oralı değil” dedi. 
“Bu mesleği güneyde ve kuzeyde tek yapan benim” diyen Hüseyin Burat “ Bu işi hala devam ettirmekten gurur duyuyorum” dedi. Hüseyin Burat, bu mesleği öğrenmek isteyen biri varsa kapısının onlara da açık olduğunu ve onlara öğreteceğini dile getirdi.
Hüseyin Burat, “Mesleğimi sevdiğim için yorulmuyorum aksine çok eğleniyorum ve zevkli geliyor” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473