banner564

Bazı sektörler  durma noktasında

Ekonomik istikrar ve sürekliliğin iş insanları açısından önemine vurgu yapan Ekingen, ülkede yaşanan krizin ağır bedelleri olduğunu belirtti

Bazı sektörler  durma noktasında
banner598

 Hurşide BAYBORA

İş Kadınları Derneği, “2018’in Getirdikleri ve Götürdükleri, 2019’dan Ne Bekliyoruz” konulu panel düzenledi. 
Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nda düzenlenen panele, Başbakan Tufan Erhürman, Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit ve Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, bazı sivil toplum örgütleri ve davetliler katıldı.
Panelde, İş Kadınları Derneği Başkanı Şenay Ekingen ile Başbakan Erhürman birer konuşma yaptı.
Panelin sonunda interaktif soru/cevaplar yer aldı.
İlk konuşmayı yapan İş Kadınları Derneği Başkanı Şenay Ekingen, ekonomik istikrar ve sürekliliğin iş insanları açısından önemine vurgu yaptı.
Geçmiş yıldan süren ekonomik krizin devam ettiğini, işletmelerin, kişilerin ve hükümetin bir kısım tedbirler aldığını ve alınmaya devam edeceğini dile getiren Ekingen, bazı sektörlerin durma noktasına geldiğini, bazılarını da küçülerek yaşamaya çalıştığını söyledi.
Dövizdeki artıştan kaynaklanan krizde bazı sektörlerde Güney’ye göre avantajlı duruma düşüldüğünden dolayı hareketlilik yaşandığını da dile getiren Ekingen, ekonomilerin istikrarlılığı ve sürekliliğinin önemine vurgu yaptı.


Erhürman: Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var
Başbakan Tufan Erhürman da konuşmasında 2018 yılını “acı acı yaşayan” biri olarak, bir şiirin dizesini hatırladığını ve 2019 yılında da halen hatırlamaya devam ettiğini söyledi.
Erhürman, “yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var”  dizesini söyleyerek,  2018 yılının herkes için bu dizenin bir şeyler ifade etmesini umduğunu söyledi.
2018 yılında ekonominin,  dövizin Türk Lirası karşındaki hızlı ve ani kazancı üzerine bina edildiğini, ardından yaşanan sel felaketinin de ekonomiye ciddi etkileri olduğunu dile getiren Erhürman, “dün itibarı ile yeniden endişeye kapıldık. Bütün bunlar bize birşeyler öğretmeli diye düşünüyorum, başka türlü buradan çıkış yok. Neden yok, şu anda dünyada en büyük ekonominin başındaki bir kişinin sabahleyin attığı tweetler ile bunların olabileceğine dair çok netleşmiş bilgimiz var… 10 sene 20 sene önceki diplomasi bilgimiz böyle şeyleri içermiyordu. 20 sene önceki diplomasimiz sabahleyin Amerika Birleşik Devler Başkanının bir tweet atarak dünyadaki birçok ülkede taşları yerinden oynatabileceğini, ülkenin ekonomisini olumsuz etkileyebileceği bilgisini taşımıyorduk ama artık bunun böyle olduğu geçen yıldan itibaren çok net olarak görülüyor” şeklinde konuştu.

“En fazla gelir turizm sektöründen…”
 “Kendi kurgumuzu bir kez daha gözden geçirmemiz gerekiyor” diyen Erhürman, kurgunun; 960 Milyon Dolar ile en fazla gelir getiren Turizm sektörü, ikinci sırada da 800 Milyon Dolar civarında geliri olan yüksek öğrenim sektörü olduğunu kaydetti.
Turizm ve yüksek öğrenim sektörünün yan yana gelmesi halinde dış ticaretteki önemli orandaki açığın kapandığını dile getiren Erhürman, “biliyorsunuz dış ticarette de 1 Milyar 6 yüz bazen 1 Milyar 7 yüz Milyon dolar açığımız olduğunu sadece yüz milyon dolar civarında ihracatımız olduğunu dolayısıyla bunlar takkasa tukkas birbirini dengeliyor gibi görünüyordu. Tabi cari bütçede maaşların tuttuğu bir yer var ve ana mesele orada duruyor. Bir de Türkiye Cumhuriyetinden bir kaynak geliyor ve biz o kaynakla yatırımları yapmaya çalışıyoruz. Ama 2018 yılı, bu kurgunun yeterli olmadığını bize ispatladı” dedi.


“Kamu reformunda kararlıyız”
2018 yılında yıllardır bekledikleri Kamu Reformunun Meclis’e ulaşmasını da sağladıklarını ve bu konuda da kesin kararlı olduklarını dile getiren Erhürman, Kamu Reformu yasasını sendikalar ile görüşmeye devam ettiklerini fakat orada önemli olanın kamudaki verimliliği sağlamak olduğunu vurguladı.

“Elektrik ve sudaki sorunlarla boğuşuyoruz”
Bilişim sektörünü, çıkardıkları yasalar ile sisteme entegre etmek zorunda olduklarını dile getiren Erhürman, elektrikte ve sudaki sorunlarla da çok yoğun bir şekilde boğuştuklarını kaydetti.
Sunun tarım, elektriğin de sanayi açısından en önemli girdi meselesi olduğunu ve sorunlarla boğuştuklarını da belirten Erhürman, Enerji Bakanı’nın mesaisinin çok önemli bölümünü enterkonnekte sistemine ayırdığını fakat kısa vadede bir adım atmalarının çok da kolay olmadığının ortaya çıktığını kaydetti.
En azından çoklu tarife sistemini ile bir şey yapmak istediklerini dile getiren Erhürman, bunun da bir zam olarak algılandığını fakat herkesin aylardır elektrikte bir fiyat ayarlamasının yapılacağını bildiğini kaydetti.

“Elektrikte fiyat ayarlaması çoklu tarife ile ele alındı”
Bu fiyat ayarlaması gerekliliğinin çoklu tarife ile birlikte ele alındığını ama çoklu tarifenin elbette hep birlikte izleneceği ve kendi içinde birtakım değişikliklerin gerekmesi halinde süreç içerinde bunları göre göre yapabileceklerini dile getiren Erhürman, bu uygulamanın da daha önce düşünülmüş ama gündeme gelmemiş bir uygulama olduğunu ve bu uygulamayı kendilerinin hayata geçirdiğini kaydetti.
Erhürman, girişimciliğin biraz daha desteklenmesi gerektiğini ve derneklerin de bu konuda çok daha aktif olması gerektiğini düşündüğünü vurguladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473