banner564

Beyaz kimlik dönemi başladı

Yabancıların seçme seçilme hakkı hariç günlük yaşamlarını iyileştirecek bir düzenleme olan yasa tasarısı Meclis’te kabul edildi

 Beyaz kimlik  dönemi başladı
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün Meclis Başkan Vekili Hüseyin Alanlı başkanlığında dün saat 10.30’da toplandı. Toplantının gündeminde “Banka Kartları ve Kredi Kartları (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ile “Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı” vardı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu “Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı” oy birliğiyle onayladı.
İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, bu yasaya büyük önem verdiklerini ifade ederek, yabancıların seçme seçilme hakkı hariç günlük yaşamlarını iyileştirecek bir düzenleme olduğunu kaydetti.
Akansoy, yasal düzenlemeler için çalışmaları sürdüreceklerini ifade ederek, hedefin; 1 Ocak 2017 olduğunu, bu tarihe kadar beyaz kimlik alan kişilerin huzurlu bir yaşama kavuşturulacağını söyledi.
Onaya sunuşlarda, Demokrat Parti Ulusal Güçler’in (DP-UG), Anayasa, Meclis İç Tüzüğü Siyasal Partiler Yasası Seçim ve Halk Oylaması Yasaları için kurulan komitede görevli DP-UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu yerine Serdar Denktaş’ı görevlendirmesine ilişkin kararı genel kurulda oybirliğiyle kabul edildi.

Dinçyürek: Hükümet sütü çöpe, suyu da denize döktü
DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, genel kurulda söz alarak, su ve süt konusuna değindi.
Dinçyürek, su konusunda birçok açıklama ve duyum olduğunu ancak Meclis’in de doğru bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini belirterek, hükümeti eleştirdi.
Süt konusunda da “çöpe boşaltıldığı” duyumları olduğunu, bunun da sütün kayıt altına alındıktan sonra yapılmasının “beceriksizlik” olduğunu savunan Dinçyürek, hükümetten açıklama yapılmasını istedi.

Şahali: Çöpe 2 ton süt döküldü çünkü…
Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, süt konusunda sıkıntı yaşandığının doğru olduğunu, çünkü bu dönemde süt üretiminin arttığını ve fazlalık oluştuğunu kaydetti.
Süt Kurumu’nun günlük 450 ton süt alımı yaptığını, bunun günden güne arttığını ifade eden Şahali, bu çerçevede Güzelyurt bölgesinde 2 ton sütün döküldüğünü çünkü toplanmadığı için sütün bozulduğunu ifade etti.
En geniş uzlaşıyla su konusunun kabul edilmesini amaçladıklarını ifade eden Şahali, 4 bakanın Türkiye’de imza atmadığını, çünkü orada 2 metin ortaya çıktığını söyledi.
Sıkıntının belediyelerle ilgili olduğunu ve belediyelerin bazı haklarıyla varlıklarının anlaşmaya göre devlete geçmesinin söz konusu olabileceğini kaydeden Şahali, özerk olan belediyelerin rıza gösterip, bu haklarını devlete veren bir karar alması gerektiğini söyledi.
Şahali, imza atılmamasının sebebinin tamamen bu olduğunu ve Türkiye için bunun değerlendirme konusu olduğunu ifade ederek, “Günün sonunda karar KKTC’de uygulanacağı için KKTC’nin vereceği kararın uygulanması önemlidir. Su, baraj, boru ve depolarda halkın kullanımı için bekliyor. Yakın bir zamanda sorun çözülecek” dedi.

“Yeni bir su yönetimi ortaya çıkacak”
Erkut Şahali, ülkede yeni bir su yönetimi ortaya çıkacağını vurguladı.
Belediyelerin bu konuda ciro kaybı ve su konusundaki personelin ne olacağı konularını değerlendireceğini ifade eden Şahali, sisteme katılmayacak belediyelere saygı duyulacağını ve buna olanak sağlanacağını ancak katılmazlarsa mevcut su kaynaklarıyla suyu işletmeye devam edeceklerini belirtti.
Şahali, katılmayan belediyelerin tarife tüzüğünde değişim sağlanacağını ve ülkede su fiyatının tek olacağını kaydetti.

Çakıcı: Vatandaşlıklar yasalara göre verilir
TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, ülkede verilecek vatandaşlıkların yasalara ve devlet yönetimine bağlı olduğunu vurguladı.
Çakıcı, vatandaşlıklar konusunda Türkiye’den gelen taleplerin “müdahale” olduğunu savunarak, “Kimin vatandaş yapılacağını devlet belirler, başka biri belirleyemez, talep edemez” diye konuştu. Çakıcı, hükümeti su, Ercan Havalimanı, sivilleşme, vatandaşlıklar konusunda eleştirdi.

Kredi kartları da tamam
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu “Banka Kartları ve Kredi Kartları (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı” oy birliğiyle kabul etti.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu “Banka Kartları ve Kredi Kartları (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı” görüştü. Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, tasarıyı okudu.
“Banka Kartları ve Kredi Kartları (Değişiklik) Yasa Tasarısı, asgari ödeme tutarını yeniden düzenlerken, kredi kartlarının asgari ödeme oranlarının, Merkez Bankası’nın görüşü de alınarak Bakanlık tarafından hazırlanıp Bakanlar Kurulunca onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanacak bir tüzükle düzenlenmesini kurala bağlıyor. Yasayla, kredi kartı işlemlerinde uygulanan faiz oranları da değiştiriliyor.

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2016, 09:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473