banner564

Bir çare

Musluklarından aylardır paslı su akan köylülere Türkiye yardım etmek istiyor, Su Dairesi basit bir projeyi hazırlayamıyor

Bir çare
banner598
Hakan YILDIRIM

Kuzey Kıbrıs’ın en güzel köylerinden Akdeniz’de aylardır musluklardan paslı sular akıyor. Kanser olmaktan korkan köylüler, çocuklarının banyo ihtiyacını içme suyu ile karşılamaya çalışıyor. Toplamda bin 900 metrelik su borusunun değişimi için son çare olarak Türkiye Yardım Heyeti’ne başvuran Akdeniz köyü muhtarı Tarık Tarkan Bozalan’a olumlu karşılık verildi. 
 Ancak prosedür gereği Su Dairesi’nin proje hazırlaması istendi. Basit bir projenin hazırlanması ise ‘personel eksikliği’ gibi mazeretlerle 2.5 ayda hazırlanamadı.
 Sabırlarının taştığını söyleyen Muhtar Bozalan, gerekenin yapılmaması halinde kendi sorunlarını kendilerinin çözeceğini ve kişisel müdahaleye yöneleceklerini belirtti.

Akcan: Çamurla karışık su… 
Konu ile ilgili olarak Diyalog’a açıklama yapan köy sakinlerinden Erol Akcan, sabahları çeşmeyi açtıklarında suyun çamurla karışık aktığını dile getirdi. Suyun belirli bir süre akıtılması sonrasında kendisine geldiğini aktaran Akcan, “Sabahtan açılmamış çeşmeyi aç portakal suyu gibi akıyor. Her gün böyle... Sular kesilsin gelsin, portakal suyu gibi. Şimdi bir çeyrek aç buz gibi ama ilk açmada su sap sarı” “diye konuştu. 

“Devlet boruları değiştirmekten aciz”
Söz konusu durumun şu ana kadar bir türlü çözülemediğini kaydeden Erol Akcan şunları söyledi: “Biz Müslümanlar hep tersten gidiyoruz. Köyün tüm şebekesini değiştirdiler. Şebekeye su depodan geliyor, kaynakla depo arasındaki hattı değiştirmediler. Kaynaktan buz gibi su çıkıyor, depoya gelen su sararıyor. Yetkililer ölçtü, 1500 metre kalvaniz boruya ihtiyaç olduğuna karar verdi ama devlet bunu değiştirmekten aciz.”

Köyde 20 kişi kanser
Çocukların sürekli sokakta olduğunu ve çeşme suyu içtiklerini belirten Akcan, kanser hastalıklarına da dikkat çekti. Akcan, “Biz büyüğüz sıkıntı yok ya çocuklar. Onlar dışarda oynuyorlar susayan eve gitmiyor açıyor bir çeşme içiyorlar suyu. Ben 20 kere söyledim. Ne yapalım alalım kürekleri kıralım mı? Bu köyde 20 kişi kanser tedavisi görüyor. Ben sudan demiyorum ama biri gelip sormadı bu insanlar neden kanser oldu diye. Belki de bu sudandır” açıklamalarında bulundu. 

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2015, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474