banner564

Bir milyar  nerede

Hükümet 2 hafta içinde 2 kez ödeme yaptı ama esnaf rahatlamadı

Bir milyar  nerede
banner598

 Hüseyin ÇİÇEK

   KKTC Hükümeti son 2 hafta içinde kamu çalışanlarına, emeklilere, gazilere, şehit ailelerine ve sosyal yardım alanlara 2 kez maaş ödemesi yaptı ama esnaf yine umduğunu bulamadı.
   Diyalog muhabirinin görüşlerine başvurduğu Gazimağusa esnafı “2 milyar nereye gitti sorusuna yanıt bulmakta zorlanıyoruz” dedi.
   Çarşının son 40 yılın en kötü dönemini yaşadığını belirten Gazimağusa esnafı, maaşı alan vatandaşların daha çok marketlere yöneldiğini ve evin gıda ihtiyacını karşıladığını söyledi. Bazılarına göre ise, 2019’da daha büyük bir kriz yaşanacağı korkusuyla bir miktar para yastık altına gitti.


Ne dediler?..

Ferdiye Özkanı: 
Yılbaşı öncesindeyiz ancak çarşıda hiçbir hareketlilik yok. 13.maaşlar ödendikten sonra bir canlanma olacağını ümit etmiştik ancak beklediğimiz satışı yapamıyoruz. Suriçi esnafının durumu içler acısı. En kötü yılbaşı arifesini yaşıyoruz. 

Güven Başarır:
13.maaşlar ödenmesine rağmen çarşıda hiçbir canlılık olmadı, turistler de olmasa hiç satış yapamayacağız. Durum her zamankinden daha da kötü, bazı günler siftah yapmadan dükkânı kapatıp evime gidiyorum, durumumuz gerçekten perişan. Maaş ödemeleri bize yansımadı.

Kasım Uluçaylı: 
13.maaşlar ödendi ancak bunun çarşıya bir yansıması olmadı. İnsanlar hayat pahalılığından dolayı tedirgin haldedir. Herkes hediye işini en ucuz şekilde kapatmaya çalışıyor. Benim dükkânım yerli el işi dükkânı olduğu için biraz rağbet görüyor ancak yeterli değildir. Vatandaşlar daha çok gıdaya para harcıyor.

Hasan Özdil: 
Yılbaşı öncesindeyiz ancak satış yok, işlerimiz sıfır denecek kadar az.13.maaşlar ödendi ancak çarşıya bir yansıması olmadı. Emekliler ödendi, memurlar da maaşını aldı ancak o da bize yaramadı. Geçmiş yıllarda insanlar ödenince çarşıya koşardı, şimdi ise tek tük turist geliyor onun dışında hiçbir şey yok.

Sabri Umay: 
Son 2 aydır hiç iş yok, eskiden turistler biraz alışveriş yapıyordu. Şimdi onlarda hiçbir şey almıyor. 13.maaşlar ödendi ancak çarşıya hiçbir faydası olmadı, eskiden insanlar sadece yılbaşı veya bayramlarda şık giyiniyordu, şimdi her gün sanki bayram ya da yılbaşı. 

Celal Yeşilada: 
Çarşıda durum çok kötü, 13.maaşlar yılda 2 defa bile ödense yine bu çarşı hareketlenmez. Kredi kartları ve banka borçları piyasadaki tüm paraları topluyor. Ekonomik kriz sonrası yükselen fiyatlar aşağıya çekilmedi. Dolayısıyla insanlar para harcayamıyor. Bu yıl durum oldukça kötü, en kötü yılı yaşıyoruz diyebilirim, kampanya yapmamıza rağmen satış yapamıyoruz, çarşının durumu ne yazık ki böyle.

Salih Oktay: 
Yılbaşı öncesinde 13.maaşlar ödendi ancak bu durum çarşıya yansımadı. Biz maaşlar ödenince çarşı canlanacak diye umut etmiştik ancak umduğumuzu yine bulamadık. Devletimizin aldığı tedbirlerde ekonomiyi düzeltmeye yetmiyor, umudumuz yeni yılın en başta sağlıklı huzurlu ve ekonomik yönden refah dolu geçmesidir.

Şahin Şimşek: 
Yılbaşı öncesi durum berbat, piyasada hiçbir canlılık yok. 13.maaşların yatmasının da bir etkisi olmadı, piyasa çok kötü, durgunluk aynı şekilde devam ediyor. Emekli ve memurların da ödenmesi işimize yaramadı. 

Yusuf Şentuğ: 
13.maaşların ödenmiş olması çarşıda bir hareketlilik yaratmadı, geçmiş yıllardaki hareketliliği göremiyorum. Güneyden gelenler sayesinde biraz canlılık oluyor, onlarda Türk Lirası’ndaki değer kaybı nedeni ile bizim tarafı daha ucuz bulduğu için geliyorlar.  Onun haricinde bir satışımız yok.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473