banner564

Yasal düzenleme şart

Kalkınma Bankası’nın siyasetten arınması gerektiğine dikkat çeken Besim, 5 yıldır denetim yapılmadığını söyledi

Yasal düzenleme şart
banner598

 Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Besim, Banka’nın en büyük eksiğinin denetlenmemiş olması olduğunu dile getirdi. Besim, mevzuata göre Banka’yı Sayıştay Başkanlığı’nın denetlediğini fakat yaklaşık 5 yıldır bu denetimin yapılmadığını ifade etti. 

Kalkınma Bankası’nın siyasetten arınması gerektiğine dikkat çeken Besim, bunun için gerekli yasal düzenlemeyi yapacaklarını kaydetti.
Besim, yaklaşık 30 işletmeye ortalama 1 Milyon TL kredi verildiğini dile getirdi. Besim, işletme finansmanı sağladıkları sektörün likidite sıkıntısını aşamaya yönelik bu uygulamadan faydalandığını gözlemlediklerini kaydetti.
Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Besim TAK’a mülakat vererek, hedeflerini anlattı.
2018 yılında kalkınmaya ihtiyaç duyan bölgeleri ekonomiye kazandırma projeleri ürettiklerini, Banka’nın daha hızlı ve verimli çalışması için de var olan eksikleri tespit ettiklerini dile getiren Besim, 2019 yılında da Banka’nın şeffaf, hesap verebilir ve yatırımcıyı/üreticiyi destekler pozisyonda olması için gerekli yasal düzenlemeleri yapmakta kararlı olduklarını anlattı. 
Kalkınma Bankası’nın ülkedeki önemine vurgu yapan Besim, Ticari bankaların alternatifi değil, destekleyicisi ve tamamlayıcısı olmak istediklerini ve bunun için ekonomiye katkı sağlayan projelere finansman sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

“Amaç minimize etmek”
Besim, ekonomide özellikle Haziran ayından itibaren dövizin yükselmesinden dolayı yaşanan istikrarsızlığın yaratacağı mağduriyeti minimize etmek için işletmelere uygun şartlarda kredi sağladıklarını kaydetti. 

Acil işletme kredisi
Sivil Toplum Örgütleri ile yaptıkları toplantılar sonucunda acil işletme sermaye kredisi başlığı altında yeni bir ürün çıkardıklarını dile getiren Besim, işletmelere 30 Milyon TL’lik kaynak aktardıklarını söyledi.
Yaklaşık 30 işletmeye ortalama 1 Milyon TL kredi verildiğini dile getiren Besim, işletme finansmanı sağladıkları sektörün likidite sıkıntısını aşamaya yönelik bu uygulamadan faydalandığını gözlemlediklerini kaydetti.
2017 yılında yapılan kümeleme çalıştay raporunun sonucunda küçük işletmelerin bir şemsiye altında faaliyet göstermesiyle, yani kümeleme tekniği ile küçük esnafı ekonomiye kazandırdıklarını dile getiren Besim, Karpaz’da kümeleme yaparak zeytin üreticilerine kredi verdiklerini kaydetti.

Mikro Krediler Paketi
Kalkınmada öncelikli bölgelerde yapılan bölgesel toplantılarda küçük işletmelerin küçük miktarlarda para istediklerini gördüklerini söyleyen Besim, bu sebepten dolayı “Mikro krediler” paketini çıkardıklarını kaydetti.
“Mikro kredi” paketinin küçük işletmelere maksimum 100 Bin TL’lik kredi imkanı sağlamak için hazırlandığını söyleyen Besim, krediden yararlanmak isteyenlerin, bir yıllık cirosu 500 Bin TL’yi geçmeyen küçük, bir kişi çalıştıran veya kendi başına olan, hatta şirket olmasına da gerek olmayanlar için çok iyi bir fırsat olduğunu kaydetti.
Besim, bu paketin ayrıca evde el işleri veya macun yaparak ev ekonomilerine katkı koyan hanımlara da hitap ettiğini belirtti.
Hangi alanda çalışılırsa çalışılsın, restorandan kasaba, tuhafiyeciden, üreten ev hanımına kadar her kesimin bu krediden yararlanabileceğini söyleyen Besim, krediden yararlanmak isteyenlerin sadece iki kefil bulmalarının yeterli olacağını kaydetti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474