banner564

‘Bize yasak yok’

Tarım Bakanı Şahali, Türk tarafının domuz eti ithaline ‘Yeşil Hat Tüzüğü’nün engel olduğu iddiasını yalanladı

‘Bize yasak yok’
banner598

    KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın, Güney Kıbrıs’tan domuz eti ithal edilmesi konusunda aldığı karar, Rum makamları arasında tartışma konusu oldu. Alithia gazetesine göre; Rum hükümeti, Güney Kıbrıs ile KKTC arasında hayvan eti alış verişinin Yeşil Hat Tüzüğü’ne göre yasak olduğu yönünde bir açıklama yaptı.

   Ancak KKTC Tarım Bakanı Erkut Şahali, Rum tarafından gelen açıklamanın doğru olmadığını söyledi. Şahali “Yeşil Hat Tüzüğü güneyden, kuzeye engel koymaz. O nedenle domuz eti ithal edilecekse Rumlara soracak değilim”dedi.
   Alithia gazetesi “Özgür Bölgelerden Domuz Eti Getirtmek İstiyorlar” başlığı altında verdiği haberinde, birkaç gün önce KKTC basınında yer alan haberlere atıfta bulunarak Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye domuz eti ithalatının başlayacağını ancak bu durumun Yeşil Hat Tüzüğü’ne aykırı olduğunu ileri sürdü.
   Gazete, Rum Tarım Bakanlığı’nın ilgili bölümüyle yapılan istişare sonrasında, Yeşil Hat Tüzüğü uyarınca, Güney Kıbrıs ile KKTC arasında herhangi bir hayvan eti ticaretinin yasak olduğu bilgisinin alındığını yazdı.
   Haberde, Yeşil Hat’tan herhangi bir canlı hayvan veya hayvansal ürünlerin geçişinin mümkün olmadığı iddia edilerek belirli prosedürlerin izlenmesi ve izinlerin alınması durumunda sadece taze balık ve bal geçişlerinin mümkün olduğu vurgulandı.

Rumlara mı soracağım… 

   Diyalog muhabirinin ulaştığı Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali iddialara yanıt verdi. 
   Şahali, konuyla ilgili açıklamasında şöyle dedi:
   “Rum makamlar bilmiyorsa öğrensin Yeşil Hat Tüzüğü Güney’den Kuzeye ticarete dair bir şey söylemez , Kuzey’den Güney’e yapılacak ticaretin koşullarını anlatır. Dolayısıyla bizim Güney Kıbrıs’tan domuz eti veya herhangi bir şey ithal etmemizle alakalı yeşil hat tüzüğünde bir şey olmadığını söylemeye gerek yoktur biz zaten bunu biliyoruz. Bizim söylediğimiz Yeşil Hat Tüzüğünden belirtilen kuralların bizim tarafımızdan Güney’den kuzeye yapılacak ticaretten aranacağıdır. Yani yeşil hat tüzüğü Kuzey’de üretilecek ürünlerin belli oranda katma değeri Kuzey’de olmak kaydı ile Güney’e ve Güney Kıbrıs aracılığı ile Avrupa Birliğine ihracatını mümkün kılar biz de aynı şeyi bunun için söylüyoruz. Ne yani Rumlara mı soracağım ne ithal edeceğimi?”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473