banner564

Bizi gelir kapısı değiliz

Ev fiyatları, ulaşım ve mutfak masrafları altında ezilen öğrenciler, esnaf, ev sahipleri ve hükümete çağrıda bulundu:

Bizi gelir kapısı değiliz
banner598

 Ömer KADİROĞLU

Ev kiraları, ulaşım masrafları, mutfak giderleri derken büyük bir masrafın altında kalan öğrenciler, hem hükümetten hem esnaftan hem de ev sahiplerinden daha duyarlı olmalarını bekliyor. Ev kiralarının yıllık ve peşin istendiğini, marketlerde her şeyin çok pahalı olduğunu, ulaşıma da oldukça para harcadıklarını ifade eden öğrencinler, “Bizi gelir kapısı olarak görmeyin. Yaşadığımız sorunlara çare bulun” dedi.
Diyalog’a konuşan öğrenciler yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

Ayberk Kuzucu
“Öğrenci olarak buradaki pahalılık nedeniyle zorluklar yaşıyoruz. Buraya gelen öğrencileri gelir kapısı olarak görülüyor ve bu da bizleri çok üzüyor. Ulaşım, ev kiraları ve benzeri alanlarda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Öğrencilere ev kiralayan ev sahipleri bir yıllık veya altı aylık peşin istiyor. Bu durum KKTC’ye okumak için gelen öğrencilerin bütçelerini ve ailelerini olumsuz yönde etkiliyor. Bu konularda çözüm üretilmesini istiyoruz.”

Ahmet Şenol
“Burada hayat çok pahalı ve öğrencilik ne yazık ki çok zor. Ulaşımda, ev kiralarında, mutfak masrafı ve benzeri durumlarda kesinlikle fiyatlar çok yüksek. Eminim ki kayıtlarda yıldan yıla düşüş olacaktır. Bu durumda hükümetin yapacağı çalışmaların yanı sıra, okullar, ev sahipleri ve üreticiler de piyasanın ucuzlaması için ellerini taşın altına koymalı ve kalıcı çözümler üretilmelidir.”

Abdurrahman Arıkan
“ KKTC’de yaşam çok pahalı; ev kiraları, ulaşım ve daha birçok alandaki fiyatlar çok yüksek ve sorunlar yaşıyoruz. 15 bin liraya yıllık kiralanan evler şimdilerde 30 bin lirayı buluyor. Devlet vergilendirmede biraz indirime giderse piyasanın bir nebze de olsa ucuzlayacağı inancındayım. Bu bağlamda herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor.”


Haşim Doğan Işık
“Öğrencilere uçak biletlerinde çok fahiş fiyatlar uygulanıyor. Ben bu yıl 450 liraya uçak bileti alarak geldim. Öğrenci olarak tabi ki sadece uçak biletlerinde sorun yaşamıyoruz. Kıbrıs’ta geçinmek için aylık 2 bin 500 liraya ihtiyaç duyuyoruz. Kıbrıs esnafı, ev sahipleri ve hükümetin öğrencilere karşı duyarlı olmasını bekliyoruz.” 

Mehmet Nuri Çakın
“Öğrenciler gelir kaynağı olarak görülüyor. Bazıları bizi gelir kapısı olarak görürken, biz birçok zorlukla karşılaşıyoruz. Bunların arasında ev sahiplerinin kiraları Sterlin ve yıllık olarak peşin istemeleridir. Bunun için yetkililerden bir çözüm üretilmesini istiyoruz. KKTC’de hayat Türkiye’den çok daha pahalıdır. KKTC’de ulaşımda da ciddi sorunlarla karşılaşılıyor. Bu konularda çözümler üretilmesini diliyorum.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474