banner564

“Bunu biz de başarmalıyız”

Mağusa’daki ayinde, Din İşleri Başkanlığı’nı temsil eden Fuat Tosun, Ay İkserino Kilisesi’ndeki toplanan kalabalık ve Rum siyasilerin katılımının kendisini etkilediğini söyledi

“Bunu biz de  başarmalıyız”
banner598

Raif DOĞRU

Gazimağusa’da, binlerce Kıbrıslı Rum, 57 yıl aradan sonra  geçen Cuma günü, Suriçi’nde bulunan  Ay İkserino (Nestoryan) Kilisesi’nde dini ayin yaptı. Kıbrıs tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olarak görülen ayine, Din İşleri Dairesi Başkanı Talip Atalay’ı temsilen katılan Girne Temsilcisi Fuat Tosun, Ay İkserino (Nestoryan) Kilisesi’nde toplanan kalabalık ve kendisine gösterilen ilgiden etkilendiğini söyledi.

Gerek ayini yöneten Mağusa Metropoliti Vasillios’un gerekse ayine katılan Rum siyasilerle dünya devletlerinin Güney Kıbrıs’ta bulunan büyükelçilerinin kendisine yakın ilgi gösterdiğini ifade eden Tosun, “Gazimağusa’daki ayine Din İşleri Başkanı yani Kıbrıs Müftüsü Sayın Talip Atalay’ı temsilen katıldım. Kıbrıs’taki dini liderlerin ve onların ekibinde bulunanların yaklaşık 3 yıldır yaptığı toplantıların Gazimağusa’daki ayinde meyvelerini verdiğini görmek beni ziyadesiyle mutlu etti. Umarım Kıbrıs’ta yaşayan Müslümanları temsilen bizim de Güney Kıbrıs’ta yapacağımız etkinliklerde aynı hoşgörü ve ilgi devam eder” dedi.

 

“Siyasetle dinin dili ayrı”

Diyalog’a konuşan Tosun, Kıbrıslı Rumların 57 yıl sonra Gazimağusa’da gerçekleştirdiği ayinde kendisinin de bir konuşma yaptığını aktararak, Kıbrıs’taki dini liderlerin temsil ettikleri toplumlar üzerindeki etkisine vurgu yaptı. Siyasetin diliyle dinin dilinin ayrı olduğunu belirten Fuat Tosun, “bizler din adına hoşgörü ve barış çağrısı yaptıkça toplumların birbirine olan güveni daha da artacaktır. Bu çağrılar hem Güney Kıbrıs’taki kilise hem bizim tarafımızdan sıkça yapılmalıdır. Bu konuda Ada’daki Müslimanlar olarak bizlerde Güney Kıbrıs’taki kutsal mekanlarımızda rahatça ibadet edebilmeliyiz. Güney Kıbrıs’taki siyasiler ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin Gazimağusa’daki ayine gösterdiği ilgiyi, Bizim Güney’de yapacağımız ibadetlerde Kuzey Kıbrıs’taki siyasilerin ve sivil toplum örgütlerinin de göstermesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2014, 23:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473