banner564

Bütçenin tamamına yakını maaşlara gidiyor

Bütçesi 5.8 milyar TL olan KKTC’nin sadece maaş ödemeleri 3,7 milyar TL

Bütçenin tamamına yakını maaşlara gidiyor
banner598
Raif DOĞRU
KKTC’nin 2018 yılına ait bütçesi Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülürken bazı ince ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı. Toplam 5 milyar 800 milyon TL olan bütçenin 3 milyar 700 milyon lirası kamu çalışanlarına, emeklilere ve diğer zorunlu maaş ödemelerine gidiyor.
   Kamudan emekli sayısının 13 bin 500, sigortalardan emekli olanların ise 35 bin dolayında olduğu KKTC’de, yaklaşık 10 bin kişiye de ‘malul gazi, engelli, şehit eşi’ statülerinde maaş ödemesi yapılıyor.
   Toplam 5.8 milyarlık bütçenin 3,7 milyar lirası maaş ödemelerine giderken, geriye kalan miktarın önemli bir kısmının da ilaç alımlarına, toplu taşımacılığa, burslara ve bu yıl 195 milyon liraya yükselen ‘doğrudan gelir desteği’ kalemine harcanacağı belirtiliyor.
   KKTC’nin yıllardan beri ‘maaş ödemelerine dayalı’ bir bütçe ile yönetildiğini belirten ekonomik çevreler, hayati yatırımların ancak Türkiye yardımlarıyla gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

Tatar: Rakam değil icraat da önemli
Eski Maliye Bakanlarından UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, dün Meclis’te 2018 bütçesi ile ilgili yaptığı konuşmada önemli noktalara temas etti.
Ersin Tatar, bütçe görüşmelerinde, 2017 yılının kesin hesaplamalarına ulaşamadığı için hedeflenen rakamların makul göründüğünü sadece rakamların değil icraatların da önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye’den alınan para da bir borçlanma…
Maliye bakanının dile getirdiği denk bütçe diye bir durumun söz konusu olmadığını söyleyen Tatar, TC’den alınan paranın bir kısmının kredi olduğunu, bunun bir borçlanma yöntemi olduğunun unutulmaması gerektiğini anlattı.

Ek mesailer artmaya devam ediyor
Tatar,  ek mesailer konusuna da değinerek, yapılan girişimlere rağmen ek mesailerin artmaya devam ettiğini, buna yönelik de tedbir alınması gerekebileceğini ifade etti.
Hane halkı yardımını eleştiren Tatar, “Olmasa daha iyi. Başa beladır. Bu ödeneğin artırılarak devam etmesi kabul edilemez” dedi.

Devlet 70 bin kişiye maaş ödüyor
Personel giderlerine değinen Tatar,  70 bin kişiye devletin maaş ödediğini, KKTC devletinin bütçe yaptığını, devlet olmanın gereğini yerine getirdiğini kaydetti.
Tatar, çoğunluğun  vergi vermediğini iddia edenler olduğunu, bunun doğru olmadığını, bu söylemin yanlış mesajlar verdiğini söyledi.

Maaşların karşılığı alınmalı…
Eğitime bütçede ayrılan miktarı değerlendiren Tatar, “Bu maaşların karşılığını almak durumundayız. Karşılığı da verilecek eğitimin kaliteli olmasıdır” dedi

“Eğitimde de sağlıkta da tam güne geçilmeli”
Tam gün eğitime geçiş konusunda bir hamle yapılması gerektiğini söyleyen Tatar, sağlıkta da bunun geçerli olduğunu, Genel Sağlık Sigortası’nın da geçmesi gerektiğini belirtti.
Tatar, “Kıbrıs meselesi bir egemenlik paylaşımı meselesidir” diyerek, doğalgaz olayında Türkiye’nin KKTC ile birlikte menfaatlerinin örtüştüğünü söyledi.
KKTC’nin kendi uçak şirketini kurması gerektiğini söyleyen Tatar, Başbakana bu yönde çalışma yapması çağrısında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2018, 12:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474