banner564

Ülke için büyük ayıp

Sağlıkta acil eylem planına ihtiyaç olduğunu söyleyen Arifoğlu, “Ne yediğimizi ve içtiğimizi bilmiyoruz” dedi

Ülke için büyük ayıp
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası ve Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası, 14 Mart Tıp Haftası kapsamında düzenledikleri basın toplantısında sağlıktaki sistemin giderek daha da kaotik hale geldiğine dikkat çekerek, yetkililere, “sağlıkta acil eylem planına ihtiyaç var” diye seslendi.
Basın toplantısında, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Kenan Arifoğlu, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Dr. Mustafa Taşçıoğlu, Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dr. Ahmet Özant konuşma yaptı. 
Arifoğlu,  Taşçıoğlu ve Özant, sağlıkta her yıl benzer sorunların dile getirildiğini ancak bu sorunlara çözüm üretilmediğini söyledi.

Arifoğlu: Taleplerimiz dikkate alınmıyor…
Basın toplantısında, ilk sözü, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Kenan Arifoğlu aldı.
Uzun zamandır Tabipler Birliği olarak sağlıktaki taleplerini yetkililere ilettiklerini söyleyen Arifoğlu, çoğu zaman bunların dikkate alınmadığını, bu nedenle de yol kat edilemediğini belirtti. 
Yasaların ve tüzüklerin değişen koşullara göre uyarlanması gerektiği üzerinde duran Arifoğlu, “Yerimizde saymaya devam ediyoruz, tıkanıklıklar artıyor” dedi. 
Gıda güvenliğinin, Gıda Güvenliği Yasası ile düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Arifoğlu, “Ülkede, ne yediğimiz ne içtiğimiz belli değil. Denetim maalesef ciddi şekilde yapılmıyor. Birçok hastalıkla boğuşuyoruz. Bunların bazıları gıda kaynaklı” dedi.
Devlet Laboratuvarı konusunda da konuşan Kenan Arifoğlu, “Yangın sonrasında birçok tahlil yapılmıyor ya eksik yapılıyor. Ne yediğimizi, içtiğimizi bilmiyoruz.  Bu ülkemiz için büyük ayıptır” dedi.
Yeni hastanelerin ülkenin öz kaynaklarıyla yapılması gerektiğini de vurgulayan Kenan Arifoğlu, gerekli düzenlemelerle bunun başarılabileceğini söyledi.


Taşçıoğlu: Ülkenin nüfusunu bilmiyoruz
Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Dr. Mustafa Taşçıoğlu, ülkedeki nüfusu bilmeden sağlığın plan, program ve yeniden organizasyonunun yapılamayacağını kaydederken, Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dr. Dt. Ahmet Özant kamuda 20 civarında diş hekimi çalıştığını, bu sayıyla yeterli diş sağlığı hizmeti verilemeyeceğini kaydetti.
Taşçıoğlu, geçen yıl tıp töreninde yaptığı konuşmaya işaret ederek, “47/2010 sayılı yasaya tabi hekimlerin maaşlarındaki nispi iyileştirme haricinde saptanan aksaklıkların hiç biri giderilemedi. Sağlık sisteminin ülkenin halini yansıttığı su götürmez bir gerçektir. Plansızlık ve programsızlık devam ediyor” dedi.
Taşçıoğlu, “Reçeteler tüzüğü, sınav tüzüğü, teşkilat yasalarının güncellenmesinde yaşanan gecikmeler  sağlık hizmeti sunumunu zorlaştırmakta, meslek örgütlerinin gerekli faaliyet ve denetimleri yaparken etkisiz kalmalarına neden olmaktadır” açıklamasında da bulundu.

Özant: Kısa süreliğine hükümeti eleştirmeyeceğiz
Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dr. Dt. Ahmet Özant, Sağlık Bakanı Filiz Besim’in meslek örgütlerinin her kademesinde görev yaptığını ve sorunları bildiğini belirterek, “Bazı olumlu adımların atıldığını görüyor, kendisine güveniyor, güzel şeyler yapacağını ümit ediyoruz” dedi.
Bu kısa sürede hükümete veya Sağlık Bakanına eleştiri getirmeyeceklerini de belirten Ahmet Özant,“Ancak her alanda var olan sorunlarımızın görmezden gelinmesine ya da geçici çözümlerle veya yüzeysel bir takım şeylerle günü kurtaracak veya popülist yaklaşımlarla veya sudan bahanelerle geciktirilmesine göz yumamayız. Zaten ülke olarak buna sabrımız kalmadı” dedi.

Yönetim kurulu üyeleri de söz aldı
Öte yandan, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Sonuç Büyük de toplantıda söz aldı.
Yönetim kurulu üyelerinden Dr. Minel Özen, Doç. Dr. Düriye Deren Oygar ve Dr. Ayşe Zeki de kısa birer konuşma yaptı.

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2018, 11:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474