banner564

Çevre kirliliği etken

Tabipler Birliği Başkanı Gürkut, kronik akciğer hastalıkları ve akciğer kanserinin giderek arttığını ifade etti

Çevre kirliliği etken
banner598

 Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB) Başkanı Özlem Gürkut, KKTC’de trafikte artan araç sayısı, kış aylarında fosil yakıtlarla ısınma, özellikle ekonomik sıkıntıların etkileri ile son yıllarda artan odun, kömür sobaları, elektrik santrali bacası, gaminiler gibi bilinen hava kirliliği sebeplerinin mevcut olduğunu söyledi.

Kronik akciğer hastalıkları ve akciğer kanserinin giderek arttığını ifade eden Gürkut, ciddi önlemler alınması gerektiğini söyledi.
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Özlem Gürkut, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yayımladığı bildiride, 5 Haziran 1972 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Stockholm Konferansı’nda ilk kez insan sağlığı ve çevre arasındaki ilişki üzerinde durulduğunu ve bu günün Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Çevre Günü olarak kabul edildiğini anımsattı.
5 Haziranın, tüm dünyada 100’den fazla ülkede Dünya Çevre Günü olarak kutlandığını ve her yıl çevre ile ilgili bir tema ele alındığını söyleyen Gürkut, 2019 yılı Dünya Çevre Günü´nün temasının ise “Hava Kirliliği ile Mücadele” olarak belirlendiğini ve etkinliklere Çin’in ev sahipliği yapmasının kararlaştırıldığını söyledi.
Gürkut, BM’nin, 2019 Dünya Çevre Günü teması çerçevesinde, hükümetleri, sanayiyi ve bireyleri, yenilenebilir enerji ve yeşil teknolojileri keşfetmek ve dünyadaki şehir ve bölgelerde hava kalitesini iyileştirmek için bir araya getirmeyi hedeflediğini belirtti.

Ülkede durum
KKTC’de hava kalitesi ölçümlerinin 2002 yılından beri Çevre Koruma Dairesi tarafından yapıldığını belirten Gürkut,  “Ülkemizde trafikte artan araç sayısı, kış aylarında fosil yakıtlarla ısınma, özellikle ekonomik sıkıntıların etkileri ile son yıllarda artan odun, kömür sobaları, elektrik santrali bacası, gaminiler gibi bilinen hava kirliliği sebepleri mevcuttur” dedi.
Ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi kronik akciğer hastalıkları ve akciğer kanserinin giderek artan oranlarda görüldüğünü ve yaşam kayıplarına yol açtığını ifade eden Gürkut, yapılabilecekleri şöyle sıraladı;
“Fosil yakıtlar yerine yenilenebilir, yeşil enerji kaynaklarını kullanmalı, karbondioksit ve metan gazı emisyonlarını azaltmak için önlem almalıyız. 
Ülkemizde güneş enerjisinden yararlanma oranlarını artırmak için gerekli yasal düzenlemeleri yapmalı ve teşvikleri sağlamalıyız. 
Hava kalitesi ölçümlerini düzenli yapmalı, hava kirliliği kaynaklarını tespit ederek gerekli önlemleri almalıyız. 
Çevre dostu ulaşım araçlarının kullanımını ve toplu taşıma yöntemlerinin yaygınlaştırılmasını sağlamak için gerekli çalışmaları yapmalı, önlemler almalıyız”.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473