banner564

Cinayetin ince detayları

Mahkemede tanık olarak dinletilen adli tıp uzmanları, Ahmet Aybak’ın cesedinin üzerinde böcek, kurt, sinek ve lavra bulunmamasının net olarak zehirlenmenin bir göstergesi olduğunu vurguladı

Cinayetin ince detayları
banner598
Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’ya bağlı Yeniboğaziçi bölgesinde 27 Aralık 2013 tarihinde işlendiği iddia edilen Ahmet Aybak cinayeti ile ilgili sürdürülen davanın duruşmasına dün devam edildi. Sanılar İbrahim Maraşlı ile Mustafa İlhan Tuncay’ın yargılandığı davanın dünkü duruşmasında Adli Tıp Uzmanı Coşkun Prof Dr Coşkun Yorulmaz ile Adli Toksitoloji uzmanı Prof Dr Salih Cengiz mahkemeye tanık olarak dinletildi. Uzman tanıklar cesedin kazıldığı çukurda ve ceset üzerinde böcek, kurt, sinek ve lavra bulunmamasının net olarak zehirlenmenin bir göstergesi olduğunu vurguladı.
İddia Makamının dünkü duruşmadaki ilk tanığı Prof Dr Coşkun Yorulmaz, cesedin çıkarıldığını kaydeden video görüntülerini titizlikle incelediğini belirterek, normalde çukur kazıldığı zaman cesede yaklaşıldıkça böcek, kurt, sinek ve lavraların göründüğünü ancak Aybak vakasında çukurda en ufak bir lavra dahi bile olmadığını ifade ederek bunun da zehirlenmenin net bir göstergesi olduğunu söyledi. 
Normalde ceset üzerinde lavraların  bulunduğunu anlatan Yorulmaz, zehirlenerek öldürülen bir cesette zehir toprağa yayıldığı için her hangi bir canlının görülemeyeceğini söyledi. 

Bilinçli biri boyun kısmına enjekte eder
Maktulün boyun kısmındaki enjektöre bağlı iz ile ilgili olarak açıklama yapan Yorulmaz, boyun kısmında bulunan damarların sinir sistemi merkezine yakın damarlar olduğunu ve dolayısı ile buradan enjekte edilen zehrin ölümü en kısa sürede gerçekleştirdiğini belirterek, zehri boyun kısmından enjekte eden bir kişinin de bu bilinç ile hareket ettiğini ifade etti.
 
Tuncay’ın ifadesi klinik bulguları doğrular nitelikte
Sanık 2 Mustafa İlhan Tuncay’ın gönüllü ifadesinde cinayet anı ile ilgili Aybak’ta gözlemlediği semptomlara da değinen Yorulmaz, sanığın uzman olmadığı halde gözlemleri ile tamamen metomil zehirlenmesinde yaşanabilecek olan klinik bulguları anlattığını belirterek, bunun da önemli bir bulgu olduğunu ifade etti.

Metomil sinri sistemini bloke eder
Metomil zehirlenmeleri ile ilgili de mahkemeye bilgi veren Yorulmaz, metomilin vücuda girdikten sonra sinir sistemini bloke ettiğini, kişinin ilk etapta kendini kötü hissetmeye başladığını, bulantı veya ishal gibi belirtiler gösterebildiğini, aşırı tgerlemenin başladığını, vucüt salgılarının anormal derecede arttığını ve ardından kramp tarzı ağrılar ile titremenin başlamasına müteakip beyinin oksijensiz kalarak ölümün gerçekleştiğini anlattı.

Böcek ilacı olarak kullanılıyor
Metomilin kısa sürede yokolması ile ilgili soruyu cevaplayan Yorulmaz, böcek ilacı olarak tasarlanan  metomilin, kullanıcılara zarar vermemesi amacı ile kısa sürede yokolması tasarlanarak yapılan bir madde olduğunu aktardı. Yorulmaz ayrıca metomil türü tarım ilacının renksiz olduğunu ve farkedilemeyecek kadar hafif bir kokusunun bulunduğunu belirterek gıda maddelerine kolayca karıştırılabileceğini ve farkedilemeyeğini ifade etti.

İlhan: Polisin enjektörde DNA incelemesi istememesi büyük eksiklik
İbrahim Maraşlı’nın avukatı Yunsal İlhan, Aybak’ın boynuna batırıldığı iddia edilen enjektörün ucunda DNA araştırılması yapılmamasının büyk bir eksiklik olduğunu iddia etti. Maktulün müvekkilinin aracına binip binmediğini belirlemek için araç içerisinde DNA araştırmasının yapılmamasının da büyük bir eksiklik olduğunu iddia eden İlhan, maktulün çıkarıldığı çukurda lavra bulunmamasının nedeninin zehirlenme olduğu yönündeki şahadet ile ilgili de, “O zaman cesette de zehir tespit edilebilmesi gerekirdi” iddiasında bulundu.

Cengiz: Metomil ile ölüm çok kısa sürede gerçekleşir
Adli Tomksitoloji uzmanı Prof Dr Salih Cengiz ise metomil türü böcek ilacının direk olarak sinir sisteminin mekanizmasını çökerttiği için ölümün çok kısa sürede gerçekleştiğini söyledi. Metomilin böcek ve toprak altındaki parazitleri öldürmek amacı ile üretildiğini belirten Cengiz, metomilin böceği öldürdükten sonra yok olacak şekilde tasarlandığını ifade etti.

İlhan: Metomil 2 yıl sonra dahi tespit edilebilir
Avukat Yunsal İlhan, metomilin yanlışlıkla içilmemesi amacı ile tadı ile kokusunun farkedilecek şekilde olduğunu iddia etti. Metomilin toprak altında kısa sürede kaybolmadığını savunan İlhan, çürümüş cesetler üzerinde metomilin 2 yıl sonra dahi tespit edilebileceğini iddia etti.

Kadri: Maktül başka birşeyle zehirlenmiş olabilir
Sanık 2 Mustafa İlhan Tuncay’ın avukatı Emre Kadri ise maktulün olay yerinde yediği profiteröl nedeni ile değil, olay yerine gelmeden önce metomil içeren başka bir şey yiyerek veya içerek ölmüş olabileceğini savundu.
İddia Makamının dünkü duruşmada başka tanık hazır etmemesi üzerine Gazimağusa Ağır Ceza Mahkeme Heyeti Başkanı Kıdemli Yargıç Düriye Elkıran, davayı duruşmaya devam edilmek üzere 6 Haziran 2016 tarihine ertelediğini açıkladı.

Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2016, 10:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474