banner564

Daha çok uçak

KKTC’nin ekonomik kuruluşları, ulaşım ambargosunun kırılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım istiyor

Daha çok uçak
banner598

  Pelin YÜKSELAY

   Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ilk yurt dışı ziyaretini ülkemize yapacak olmasını sevinçle karşılayan KKTC’nin ekonomik kuruluşları, ulaşımda yaşanan sıkıntıların ortadan kalkması için yardım bekliyor. Diyalog’a konuşan Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz, özellikle Türk Hava Yollarının ( THY) adaya daha çok sefer yapması gerektiğini belirtiyor.
   Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Fethi Özboğaç, otel ve yatak sayısının artmasına karşın, uçak sayısının azaldığını belirtirken “THY’nin iç ve dış seferleri artırmasını istiyoruz” dedi. Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Erkan Kilim de “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kıbrıs’a gelecek olmasından onur duyuyoruz” diyerek, Ercan Havaalanı vergilerinin düşürülmesini ve uçak seferlerinin artırılmasını istedi. 

Ne dediler?..Ne dediler?..

Turgay Deniz (KTTO Başkanı):
   “Sayın Erdoğan ilk ziyaretini ülkemize yapacak. Bu ziyaret muhtemelen kısa olacak ama önemli bir ziyaret olacak. Tabi bu sürede Sayın Erdoğan kaç tane STÖ ile görüşebilecek? Bizlerle görüşebilecek mi?  Sorunlarımızı aktarabilecek miyiz? Bizler de bunun kurgusunu yapıyoruz, kendisine ulaşmak ve sorunlarımızı iletmek için. 
   Ulaşım tabi ki büyük bir sorun. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığı’nın ciddi çalışmalar yaptığını biliyoruz. Tek güvencemiz Türk Hava Yolları. Seferlerin artırılması noktasında tek yardımcı olabilecek kurum o. THY ile yapılan görüşmelerde ‘seferlerin artırılması zor, uçak sayısında sıkıntı var’ yönünde duyum aldık. Tabi THY tüm dünyaya uçan bir havayolu ve yurt dışında ciddi gelişmeler yaşıyor. Dediğimiz gibi ulaşım büyük bir sorun, THY’nin sefer artırmasıyla bu sorunun hafifletilebileceğine inanıyorum.
   Biliyorsunuz milli havayolu kurulması için çalışma yapıldı ancak sonuç alınamadı. Hatta bu konuda iyi niyetli şahıslar Ticaret Odasına’da çağrıda bulundu. Bizlerin bu konunun öncüsü olmamız istendi. Ancak ne yazık ki bu çok kolay bir hamle değildir. Havayolları charter seferler düzenleyerek daha fazla ülkemize uçabilir. Bekleyip göreceğiz ancak acil önlem alınması şart.”

Fethi Özboğaç (KITOB Başkanı):

   “Sayın Erdoğan’ın ziyaretini büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. KKTC’de ekonominin düzelmesini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkemize daha fazla önem vermesini istiyoruz. Sayın Erdoğan’la buluşma şansımız olsaydı ona ‘THY’nin bize ticari olarak bakmamasını ve daha çok turist gelmesi için uçak seferlerinin artmasını istediğimizi’ iletirdim.
   Ulaşımda ciddi bir sıkıntı var. Oteller artıyor, yatak kapasiteleri artıyor ama uçuş sayıları artmıyor, aksine azalıyor. Bir an önce milli havayoluyla ilgili çalışmalara başlanmalı. Şu anda buraya uçan şirketlerin sefer sayılarını artırmaları için bir yol bulmamız lazım. Tek çözüm daha fazla uçuş. Bunu da eklemem lazım. Taşımacılık biraz hareketlendi evet. Örneğin Alanya’dan Taşucu’ndan gemi seferleri başladı ama bizim insanlara konforlu seyahat-kısa süreli seyahat sunamız lazım. Bir de ana market İstanbul’da bu yüzden deniz yolu çare değil. Kısa vadede THY’nin seferlerini artırmasını sağlamalıyız, uzun vadede ise milli havayolunu kurmalıyız.
   Türk Hava Yolları ile iletişime geçilmeli. Biz bu konuda Turizm Bakanı’na talepte bulunduk. Onlar da iletişime geçtiklerini bize ilettiler. Biz bu istişarelerin yoğunlaşmasını ve sefer sayılarının artmasını talep ediyoruz.
    Uçuşlarımız yine dış hatlardan ama iç hatlar statüsünde yapılmalı. Böylelikle vergiler düşecektir. Bu daha önceleri dile gelmiş ama yanlış anlaşılmıştı ancak, doğrusu bu. Türkiyeli şirketler bizlere iç hat tarifeleri uygulamalı. Ancak tabi esas çözüm yine söylüyorum, sefer sayısının artırılması.

Erkan Kilim (KITSAB Başkanı):

   “Biz KITSAB olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hoş geldiniz diyoruz ve ilk ziyaretini ülkemize gerçekleştirecek olmasından duyduğumuz onuru belirtmek istiyoruz. 
  Turizm bizim için hayati derecede önemlidir. Milli havayolunun kurulması için Türkiye ile istişare edilmesi gerekiyor. Güney Kıbrıs’a uçan birçok özel havayolu şirketi olmasına rağmen milli havayolunu yine kurdular. Milli havayolunun kurulması fiyat dengeleyici olacaktır. Ülkemizde otellerin artması, üniversitelerin artması nedeniyle Ercan Devlet Havalimanı’nda bazen değil, her zaman yolcu yoğunluğu vardır. Milli havayolunun kurulması şarttır.
   Türk Hava Yolları’ndan seferlerini artırması talep edilmeli. Devlet yetkilileri THY ile derhal iletişime geçip, bu talebi iletmeli.
   KKTC devleti, Ercan Havalimanı’na vergilerin düşürülmesi için baskı yapmalı. Eğer olmuyorsa vergi parasını Devlet Ercan’a ödemeli ve bilet fiyatlarından bu vergi oranları düşmeli.

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2018, 10:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474