banner564

En ucuz tatil Kıbrıs’ta

Dövizin yükselmesi nedeniyle bayramda Avrupa ve Asya gezileri hayal oldu

En ucuz tatil Kıbrıs’ta
banner598

 Pelin YÜKSELAY
   Dövizin yükselişi ve uçak fiyatlarının artması nedeniyle, Ramazan Bayramı’nda Avrupa ve Asya turlarına ilginin çok az olduğu belirtildi.
   Diyalog’un görüşlerine başvurduğu seyahat acentesi yetkilileri, geçmiş bayramlarda yurt dışı turlara ilgi gösteren KKTC vatandaşlarının bu kez yerli ve Antalya’daki otellerde tatil yapacağını söyledi.
   Tur operatörleri “İki kişi Avrupa’da iyi bir tatil yapmak istiyorsa yaklaşık 3 bin Euro’yu gözden çıkarmalıdır. Bunun TL olarak karşılığı yaklaşık 15 bin TL’dir. Daha ucuza bir tur seçerse, uçak, otel, yemek ve diğer diğer giderleri için 2 kişi 2 bin Euro harcadığı zaman, bunun karşılığı da yaklaşık 10 bin TL’dir. Halbuki; KKTC’nin ve Antalya’nın iyi otellerinde yarı fiyata lüks bir tatil yapabilirsiniz” dedi.
    
Seyahat Acenteleri Ne dedi?
Polatkan Turizm Direktörü Ali Polatkan:

Gemi turlarına ve Avrupa turlarına rağbet yok. Özellikle dövizin son zamanlardaki yükselişi, gemi ve Avrupa turlarını büyük sekteye uğrattı. Bin 500- 2 bin Euro’luk bir tura gideceksiniz, iki kişi 4 bin Euro ödeme yapmanız demektir bu. Cebinize bin Euro haçlık koysanız en az 5 bin Euro’ya ihtiyacınız var demektir. Bu da bugünkü piyasada yaklaşık 30 bin TL yapar. Çok büyük bir rakam. Küçük gemi turlarına özellikle Yunan adalarına talep var. Hem gün olarak daha az hem de fiyat olarak daha uygun. Türkiye’ye baktığımızda Antalya’ya talep yoğun. Bayram süresince Antalya otellerini tercih eden müşterilerimiz çok oldu. Antalya dışında Türkiye’de de büyük bir hareket yok. Uçak biletlerinin yüksekliği hareketi azalttı. 
Acentemize başvurup, bayramı Türkiye’de geçirmek istediğini söyleyen müşterilerimiz uçak bilet fiyatlarını öğrenince yurt içine kayıyor. Ülkemiz 5 yıldızlı otelleri hemen hemen dolu. KKTC’li vatandaşların büyük bir bölümü de yurt içi otellerde olacak. 

Sayar Turizm Turlar Sorumlusu Özlem Tanrıver:

Bayramda özellikle Türkiye’ye ilgi yoğun. Biz Sayar Turizm olarak 14 Haziran gidiş-17 Haziran dönüş olmak üzere iki ayrı tur düzenliyoruz. Bu turlardan bir tanesi Bursa-Eskişehir, diğeri de Çanakkale-Edirne turu. Turlarımız da kişi başı fiyat bin 350 TL’dir. İki turumuz da şu an dolu. Haziran itibariyle Kurban Bayramı için rezervasyon almaya başladık. Avrupa’da özellikle Balkanlar ve İtalya tercih ediliyor. Turdan ziyade müşterilerimiz tek bir ülkeye gidip onu gezmeyi tercih ediyor. Balkanlar ve İtalya fiyatlarımız da 399 Euro’dan başlıyor. 
   Yurt içinde ise yeni açılan otellere ilgi oldukça yoğun. 

Hakverdi Turizm Acentesi Toğrul Ağayır: 
Müşterilerimizin ilk tercihleri Antalya. Herşey dahil sistemindeki oteller bayramın olduğu tarihlerde büyük ilgi gördü. Özellikle çocuklu ailelerin bayramı geçirmek için ilk tercihleri Antalya otelleri oldu. 
Bunun yanında yurt için otelleri için çok fazla talep aldık. Özellikle Merit Otelleri ve Acapulco’ya ilgi yoğun oldu. Uçak biletlerinin yüksekliği, bazı vatandaşları yurt dışı fikrinden vazgeçirip, yurt içine yönlendirdi. 

Arima Turizm Sahibi Meliha Özokutan: 
Bayramda tur düzenlenmiyoruz. Sebebi uçak bilet fiyatlarının yüksekliği. 3 Gece-4 Günlük bir tur için insanlara 2 bin-3 bin TL’lik fiyatlar veremezsiniz. Şu anki piyasada uçak bilet fiyatlarının yüksekliği acenteleri buna zorluyor. O yüzden dediğim gibi düzenlemedik. Antalya’ya gitmek isteyen müşterilerimiz de yine uçak biletlerinin yüksekliğinden dolayı yurt içi otellere yöneldiler. Bunun haricinde Türkiye’de Bolu-Abant-Yedigöller, Ankara-Eskişehir bölgeleri tercih edildi. Yine İstanbul’da özellikle Şile-Ağva tarafına talep yüksek oldu. Aynı şekilde Avrupa karasal turlarına ve gemi turlarına da ilgi yok. Dövizin yüksekliği buna müsaade etmiyor zaten. Yurt içi otelleri talep eden müşterilerimiz de oldu. Özellikle Salamis Otel vatandaşlarımızın ilgi odağı.

Neşeli Turizm Direktörü Mehmet Barkınay: 

Ne yazık ki uçak biletleri çok yüksek. Özellikle Antalya-İzmir-İstanbul biletleri kişi başı gidiş-dönüş bin TL’nin üzerinde. Bu yüzden herkes yurt içine yöneldi. Erken rezervasyon yapanlar şanslı çıktı ancak son anı bekleyenler, bilet fiyatlarını duyunca rotalarını yurt içi otellere çevirdi. Bayram için erken rezervasyonda İzmir Alaçatı’ya yoğun talep oldu. Bunun yanında Antalya’da müşterilerimizin konaklamayı tercih ettiği bölgeler arasında. Avrupa’da ise Balkanlar turu ve gemi ile Yunan adalarına ilgi var. Diğer Avrupa turlarına göre daha uygun olan bu iki tur tercih ediliyor. Geçtiğimiz yıl bu zaman çok Orta Avrupa turu satardık. Şu an bir tane talep bile yok. 
Son zamanlarda Girne-Taşucu seferlerine de yoğun ilgi var. Uçak biletlerinin pahalı olduğunu gören vatandaşlar gemilere yöneliyor. 

Zümrüt Turizm Direktörü Sami Güdenoğlu:
45 Yıldır turizm acentesi sahibiyim, böyle durgun, böyle kötü bir dönem daha geçirmedim. Uçak bilet fiyatları o kadar yüksek ki insanlar hiçbir yere gidemiyor. Acentede telefonlar bile çalmıyor. Bayramı yurt dışında geçirmek isteyen müşterilerimiz de uçak bilet fiyatlarını duyunca vazgeçiyor. Milli hava yolu olmayan bir ülkede turizmden bahsedilemez. Biz de şu an o noktadayız. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474