banner564

Erken tanı çok önemli

Dr. Özlem Gürkut, kanser hastalıklarının yüzde 30-40’ının alınacak tedbirlerle önlenebileceğini belirtti

Erken tanı çok önemli
banner598
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Doktoru, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Gürkut, kanser hastalıklarının yüzde 30-40’ının alınacak tedbirlerle önlenebileceğini belirterek, devlet yanında bireylerin de alabileceği önlemler bulunduğuna dikkat çekti.
Gürkut, sigara ve alkol kullanmama, sağlıklı beslenme, radyasyon ve magnetik alanlardan uzak durma, egzersiz yapma, ideal ağırlığı koruma, enfeksiyonlardan korunma, stresi yönetme ve erken tanının önemini vurguladı. 
Dr. Özlem Gürkut, Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada her yıl 14 milyondan fazla insanın kansere yakalandığına ve 8 milyondan fazla insanın kanser nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekti.
İnsan ömrü uzadıkça yaşlı nüfusun çoğaldığını ve kanser görülme sıklığının da arttığını ifade eden Gürkut, bu artışta kanseri teşhis etme ve tanıma olanaklarındaki gelişmelerin, kanserli hastaları tedavideki ve daha uzun yaşatmaktaki başarıların da payı bulunduğunu kaydetti.
Sigaranın kanser yapıcı sebepler arasında, en çok kanıtlanmış olanların başında geldiğini vurgulayan Gürkut, akciğer kanserlerinin yüzde 87’sinin sigarayla ilişkili olduğunun bilindiğini; kansere bağlı ölümlerin yüzde 30’undan da sigaranın sorumlu olduğunu kaydetti. Sigaranın akciğer kanseri dışında da kanserlere yol açtığına; riskin pasif içicilikle de arttığına dikkat çeken Dr. Özlem Gürkut, sigara bırakıldıktan 10 yıl sonra riskin, içmeyen birinin taşıdığı riskin yarısına indiğini belirtti.
Gürkut, alkolün ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, kalın bağırsak, pankreas ve meme kanserinin bilinen sebeplerinden olduğunu ve özellikle sigarayla beraber alkol almanın kanser riskini oldukça artırdığını kaydetti.
Gürkut, yaptırılması gereken testlerle ilgili şu bilgiyi verdi:“Günümüzde risk grubunda olmasa bile 40 yaşından itibaren her kadının yıllık olarak mamografi ile ve muayene ile meme kanseri, PAP smear testi ile rahim ağzı kanseri, 40 yaşından itibaren her erkeğin PSA testi ve makattan muayene ile prostat kanseri, hem kadın hem erkeklerin gaitada gizli kan testi ve 50 yaşından sonra kolonoskopi ile kolon (kalın bağırsak) kanseri taramasından geçmesi önerilmektedir. Ailevi risk taşıyanlar için bireyselleştirilmiş tarama programları uygundur.”

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2015, 09:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473