banner564

Eylem etkili oldu

Elde kalan sütler, sokağa ve SÜTEK’in bahçesine döküldü, imalatçılar ile üreticilerin bir araya gelmesi sonucu sorun çözüldü

Eylem etkili oldu
banner598
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Süt Endüstri Kurumu’nun (SÜTEK) ülke genelinde üretilen sütün büyük bir bölümünü toplamadığı gerekçesiyle dün eylem yaptı.
Eylemde, kurum önüne litrelerce süt döken üreticiler, sokakaları beyaza bürüdü.
Sinirlerin gerildiği eylemde; Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği ile Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği yetkililerinin sorunu çözmek amacıyla Sanayi Odası’nda bir araya gelmesine karar verildi.
Toplantıdan sonra, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile Süt İmalatçıları Birliği arasında 1 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasında geçerli olmak üzere süt fiyatlarında uzlaşı sağlandığı açıklandı.
SÜTEK’ten yapılan açıklamaya göre, 1 Nisan-31 Mayıs döneminde geçerli olacak uzlaşıya göre, imalatçıların alım garantisi çerçevesinde, soğuk inek sütünün fiyatının imalatçıya litresi 1.16 TL’den verilmesine karar verildi.Mevcut fiyat 1.30 TL’ydi.

İmalatçılar sütün litresini 1.16 TL’den alacak
Açıklamada, “mevsimsel süt artışının yanı sıra Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kriz ve Türkiye’deki terör olaylarıyla birlikte, süt ürünlerinde önemli bir ihraç pazarı olan Türkiye piyasasında yaşanan daralmanın ülkeye yansıması sonucu son günlerde sütün pazarlanmasında yaşanan sıkıntını aşılması için ilgili birliklerle bir araya gelinerek çözüm üretildiği” bildirildi.
Toplantıda alınan kararlar çerçevesinde, 1 Nisan-31 Mayıs tarihleri içerisinde üretilen soğuk inek sütü imalatçılara 1.16’TL den verilecek.

Sıcak süt oranında indirime gidilecek
Bunun yanında, sıcak süt fiyatında da aynı oranda indirime gidileceği bildirilen açıklamada, küçükbaş hayvan sütünde herhangi bir fiyat değişikliği yapılmayarak, imalatçılara hak edişleri oranında dağıtılmaya devam edilecek. 
Açıklamada, 1 Nisan-31 Mayıs tarihlerinde yürürlükte olacak uygulama süresince süt borsasının da dondurularak borsada işlem yapılmayacağı kaydedildi. SÜTEK açıklamasında, “Sektörün her iki paydaşı da süreç içerisinde büyük bir özveri göstermiş ve gelinen aşamada her iki taraf da sağduyu çerçevesinde krizin aşılması için büyük katkı koymuştur” denildi.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği üyelerinden bir grup bu sabah SÜTEK’in ülke genelinde üretilen sütün büyük bir bölümünü dün itibarıyla toplamadığı gerekçesiyle kurum önünde yerlere litrelerce süt dökerek eylem yapmıştı.

Şahali: 70 milyon TL bir açık vardı
Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ise, TAK muhabirine yaptığı açıklamada, sorunun çözülmesi için herkesin fedakarlık yapmasına ihtiyaç duyulduğunu, bu fedakarlığın süt rekoltesinin yüksek olduğu iki aylık dönem için süt fiyatlarının geri çekilmesi olduğunu söyledi.
Talebin, süt fiyatının aşağıya çekilmesi ve farkının devlet tarafından karşılanması olduğunu söyleyen Şahali, “Bu, dün yapılan hataların devamı anlamına gelir. Bakanlığın tarımsal destek bütçesinde 70 milyon TL bir açık vardır, bu açığın büyültülmesi anlamı dışında bir anlamı yoktur” dedi.
Şahali, SÜTEK’in görevinin kalite kontrol mekanizmasına tabii olmak kaydıyla, üreticiden imalatçıya sütün satın alınabilir bir fiyatta sevk edilmesine aracılık yapmak olduğunu söyledi. İthal süt ürünlerine fon uygulaması yönündeki Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin önerisini de değerlendiren Şahali, böyle bir uygulamaya TC siyasi otoritelerinin tolerans gösterebileceğini ancak ekonominin buna kayıtsız durmayacağını, Türkiye’deki imalatçıların da KKTC ürünlerine benzer uygulama talep edeceğini kaydetti.

Daha kaliteli süt
Süt üretiminde kaliteye daha çok önem verilmesi gerektiğini belirten Şahali, “Daha az ve verimli süt üretimi olsaydı hem pazarlamada sorun olmayacaktı, hem de imalat sanayisi birim sütten daha çok ürün elde edecekti.

Kaliteli süt yağ içeriği fazla, kuru madde içeriği fazla, protein içeriği fazla süt demektir. Tüm gayretimiz odur. Daha az süt ile daha fazla ürün elde etmek amacıyla kalite bakımından verimliliği arttıracak bir politika uygulamamız lazım” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2016, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474