banner564

Formül belli

Başbakan Erhürman, müşavirliğin tamamen ortadan kaldırılamayacağını ancak yenilerinin yaratılmasının önüne geçilebileceğini belirtti

Formül belli
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplandı. Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında saat 10.30’da toplanan Genel Kurul’un gündemini Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve Bu Sözleşmeye Ek İnsan Ticaretinin Özellikle Kadın ve Çocuk Ticaretinin Önlenmesine, Durdurulmasına ve Cezalandırılmasına İlişkin Protokol (Onay) Yasa Önerisi ile Seçim ve Halkoylaması (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı oluşturdu.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda müşavirlikle ilgili yeni düzenlemeler içeren “Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ve Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereler oy çokluğuyla kabul edildi.
Başbakan Tufan Erhürman, müşavirlikle ilgili düzenlemeleri “Müşavirliği külliyen kaldırmamız mümkün değil. Bu çalışma 120’nin üzerine eklememe kararlılığıdır” diye özetledi.
Meclis Genel Kurulu’nda dün ilk önce okutulup onaya sunulacaklara yer verildi.
Buna göre, Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurulu’nun, bazı yasa tasarılarının halkın bilgisine sunulmamasına ilişkin kararı oybirliğiyle kabul edildi.

Gündüz: Oyumuz ret
Tezkere üzerine UBP milletvekili Menteş Gündüz söz aldı. Gündüz, söz konusu düzenlemeyle kamuda ciddi anlamada kaos yaşanabileceğini, bunu defalarca söylediklerini belirterek, “Bizim, parti olarak bu ivediliğe oyumuz rettir. Komitede düzenleme olursa ve Genel Kurul’a öyle gelirse oy birliği olur” dedi.

Özersay: İyi niyetli adım atıyoruz
Gündüz’den sonra söz alan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, müşavirliğin yıllardır konuşulduğunu ve artık adım atılması gerektiğini ifade ederek, “Biz iyi niyetle adım atıyoruz” dedi. Gündeme getirdikleri değişiklik ve düzenleme konusunda “bunu yaptık ve oldu” gibi bir tavır içinde olmadıklarını, bu süreçte diyaloğa açık olduklarını, görüşleri dinlediklerini aktaran Özersay, bu sıkıntının aşılması için en başından beri somut önerilere açık olduklarını söylediklerini ifade etti.
Özersay, komitede makul temelde somut önerilerin dikkate alınacağını yineledi.
Söz konusu yasa tasarısıyla ilgili sürecin bir an önce tamamlanmasının önemli olduğunu da kaydeden Kudret Özersay, “Muhalefetin de bu ivediliğe olumlu oy kullanmasını beklerdim” dedi. 

Angolemli: Toplum müşavirliğin kalkmasını istiyor
TDP milletvekili Hüseyin Angolemli de söz aldı. Angolemli, “Toplum bu müşavirliğin kalkmasını istiyor. Hükümetler bugüne kadar bunun üzerine gidemedi” dedi.
Halkın yolsuzlukların üzerine de gidilmesini istediğini söyleyen Angolemli, “Hükümet bu iki görevi yaparsa puan da toplar” dedi. Angolemli, muhalefete, “Hayır demeyin. Toplumda yanlış algı oluşacak. Komitede bunların kavgası verilir” şeklinde seslendi. 

Arıklı: Tartışa tartışa ortak noktaya getirmek mümkün
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da müşavirliğin kaldırılmasının tüm siyasi partilerin seçim bildirgesinde olduğunu belirterek endişeleri olduğunu da söyledi. Arıklı, “Tartışa tartışa bunu ortak bir noktaya getirmek mümkün. Bu konunun ivediliğine evet diyeceğiz” şeklinde konuştu. Konuşların ardından tezkere oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi. 

Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ivedilik
Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Başbakanlık’ın, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi okutuldu. 

Taçoy: Müşavirliğin ortadan kalkması gerektiğini söylüyoruz 
Tezkere üzerine UBP milletvekili Hasan Taçoy söz aldı.  Taçoy, müşavirlikle ilgili yasa tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesine ret oyu vermelerinin sebepleri olduğunu kaydederek, “Sayın Bakanın dediği gibi bir çizgi çekilmesi gerektiğine inanıyor ve buna destek veriyorum” dedi.
Taçoy, bu düzenlemeyle üst düzey yöneticilerinin terfi verdiği kişilerin altında çalışacağını da belirtti. 
Taçoy, “Eşitliği bozmayacak Anayasaya aykırı olmayacak bir düzenlemeyle biz de müşavirliğin ortadan kalkması gerektiğini söylüyoruz” dedi. 

Erhürman: 120 kişi müşavirlik kadrosundan çıkarılamaz
Başbakan Tufan Erhürman da bu konuda söz aldı. Erhürman, bu alanda 3 gruptan söz edildiğini, 120 kişinin müşavirlik kadrosundan çıkarılamayacağını belirterek, “Önemli olan bu kişilerin halka hizmet verme olanaklarının sağlanmasıdır. Hükümet olarak bu kişilerden danışman olarak yararlanmak üzere sadece Başbakanlık’ta 10’a yakın insan görevlendirdik” dedi. 
Müşavirliği kaldırmanın başka, yeni müşavir yaratmamanın başka bir şey olduğunu kaydeden Başbakan, “Müşavirliği külliyen kaldırmamız mümkün değil. Bu çalışma müşavirliği kaldırma değil, 120’nin üzerine eklememe kararlılığıdır. Aynı kararlılık kamu reformu için geçerlidir. Kamu reformunu yapmak bu hükmettin taahhüt ettiği en önemli konulardan biri” şeklinde konuştu.

Seçim ve Halkoylaması (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı’yla ilgili tezkere de onaylandı
Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin ivedilikle görüşülen Seçim ve Halkoylaması (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi okutuldu.
Tezkere üzerine ilk sözü UBP milletvekili Nazım Çavuşoğlu aldı. Çavuşoğlu, yerel seçimlerin haziranın sonundan 1 Temmuz’a alınmasıyla büyük bir zaman kaybı olmayacağını, Yüksek Mahkeme’nin de olumsuz görüş vermediğini belirtti. Çavuşoğlu’nun konuşmasının ardından tezkere oy çokluğuyla kabul edildi. 

Arıklı: Kıb-Tek’in imkânları peşkeş çekiliyor
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bugün Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’ndaki (Kıb-Tek) ek mesai konusu gündem oldu. Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, YDP Milletvekili Erhan Arıklı’nın kuruma ilişkin iddiaları dile getirdiği konuşma üzerine yaptığı konuşmada, Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun ek mesailerle ilgili olayın üzerine gideceğini, gerekirse Sayıştay'ın da konuya dahil olacağını belirtti.

Nami: Sorunların üstüne gidiyoruz
Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Özdil Nami, Kıb-Tek’i devraldıklarında önlerinde önemli sorunlar bulduklarını, ancak bunların üzerine cesaretle gittiklerini belirtti.
Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun ek mesailerle ilgili olayın üzerine gideceğini, gerekirse Sayıştay'ın da konuya dahil olacağını belirten Nami, “Kurumda vicdanları rahatsız edecek uygulamalar olmayacak” dedi. 

Gündüz: Eşitsizlik olur
İçtüzüğün 62. Maddesi uyarınca Gönyeli Belediyesinin alt geçit projesi ile ilgili söz alan UBP Milletvekili Menteş Gündüz, ihaleye giren 3 firmadan en düşük olanın ihaleyi aldığını ifade etti.
Gündüz,  “Dere yatağından alınacak stabilizenin ücretsiz olacağını; eğer diğer iki firma bilmiyorsa bu eşitsizlik olur. Eğer aksi söz konusuysa sorun yok” dedi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve Bu Sözleşmeye Ek İnsan Ticaretinin Özellikle Kadın ve Çocuk Ticaretinin Önlenmesine, Durdurulmasına ve Cezalandırılmasına İlişkin Protokol (Onay) Yasa Önerisi’ni kabul edildi.

Derya: Kırılgan bir noktadayız
Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin öneriyle ilişkin raporunu Komite Başkanı ve CTP Milletvekili Doğuş Derya Meclis kürsüsünden okudu.
Yasa önerisine ilişkin herhangi bir konuşma yapılmadığından, Doğuş Derya yeniden söz alarak, bu sözleşmeyi 2015’te CTP adına verdiğini anımsatarak, suçun küreselleşmeye başladığına dikkat çekti.
Doğuş Derya, ülkenin de bu alanda kırılgan bir noktada olduğunu belirterek, ilgili sözleşmenin ülkeler arasında işbirliğini ve önlemleri öngördüğünü söyledi.
Derya, 18 Nisan’da İçişleri Bakanlığı’nın gece kulüpleriyle ilgili çalıştay düzenleyeceğini de anımsatarak, çalıştayın seks işçiliği ve köleliği konusunda bir yol haritası oluşturulması için önemli olacağını vurguladı.

Yerel seçimin temmuzda yapılmasını düzenleyen tasarı onaylandı
Meclis Genel Kurulu’nda, sadece bu yıl yapılacak yerel seçime yönelik düzenlemeler içeren Seçim ve Halkoylaması (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı ile Hukuk, Siyasi İşler ve Dış ilişkiler Komitesi’nin tasarıyla ilişkin raporu oy çokluğuyla kabul edildi.
Tasarı, bu yıl yapılması gereken belediye başkanlığı, belediye meclisi, muhtarlık ve ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinin yasanın haziran ayında yapılması kuralına bakılmaksızın temmuz ayında yapılmasını ve Cumhuriyet Meclisi’nce saptanan günde oy verilmesini düzenliyor. Tasarıyla, yasada, oy verme gününden önceki “altmışıncı gün” olarak belirlenen seçimin başlangıç günü de “kırkıncı gün” olarak değiştirildi. Böylece seçim yasakları altmış günden kırk güne düşmüş oldu. Ayrıca adayların saptanması, başvuru, kesinleşme süreleriyle propaganda süresi de kısaltıldı.
Yasadaki geçici kurallar, temmuz ayında yapılacak yerel seçimin ardından uygulamadan kalkacak.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473