banner564

Gözler bu  soruşturmada

CTP Parti Meclisi Üyesi Bengül Gargınsu yasa dışı örgüte üye olma ve propagandasını yapan yayınlar bulundurma suçlarından  tutuklandı

Gözler bu  soruşturmada
banner598

 Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Parti Meclisi ve Lefkoşa İlçesi Yönetim Kurulu Üyesi Bengül Gargınsu Lefkoşa’daki evinde yasa dışı cemiyete ait propaganda nitelikli kitaplar ile üzerinde PKK terör örgütüne ait amblem bulundurduğu gerekçesi ile tutuklandı.

Zanlı hakkında “Yasa dışı Cemiyete Üye Olma” ve “Yasa dışı Cemiyete ait Yıkıcı ve Propaganda Niteliğinde Yayın Bulundurma”suçlarından soruşturma başlatıldı. Polis aranan şahıslar olduğunu belirtirken, zanlı dün Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı.
Duruşmada 11 Mart 2019 tarihinde zanlı ile aranan bir şahsın Marmara bölgesindeki evinde arama yapıldığı belirtildi. Soruşturmayı yapan polis, yapılan aramada “Yasadışı Cemiyete ait Yıkıcı ve Propaganda” niteliğinde yayın olan kitaplar ve üzerinde terör örgütü PKK'nın bayrağının amblemi bulunan, içerisinde hatıra niteliği taşıdığı düşünülen kol saati olan sandık bulunup emare olarak alındığını belirtti. Zanlı Bengül Gargınsu’nun tutuklandığını kaydeden polis, işlenen suçun KKTC devletinin Anayasal düzenine aykırı unsurlar taşıdığını,bu tür suçların örgütlü düzeyde olduğunu, işlenen suça ortak birçok şahsın olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Suçla bağlantılı kişiler olabilir
Polis, suçla bağlantısı olabilecek şahısların tespiti için geniş çaplı bir araştırma yapılması gerektiğini belirterek,soruşturma amaçlı zanlının 3 gün tutuklu kalmasını talep etti. 
Savcı Behrat Mavioğlu da bir terör örgütüne lehine propaganda niteliği taşıyan kitapların zanlının tasarrufunda bulunduğuna vurgu yapıp, soruşturma açısından üç gün tutuklu kalmasını talep etti.
Mahkeme talep edilen 3 günlük süre yerine zanlının 2 gün tutuklu kalmasına emir verdi.

Eylem yapılacak
Bu arada mahkeme koridorunda zanlının yakınları ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşanırken, Perşembe günü Lefkoşa Kaza Mahkemesi önünde tutuklamayı protesto için eylem yapılacağı öğrenildi. 

******


Başbakan Erhürman CTP Parti Meclisi üyesi Bengül Gargınsu’nun tutuklanması ile ilgili açıklama yaptı: 

‘Yargıya müdahale edilemez’

Başbakan Tufan Erhürman, yasa dışı kitap bulundurduğu gerekçesiyle tutuklanan CTP Parti Meclisi üyesi ile ilgili açıklama yaptı. Erhürman, Polisin sürdürdüğü soruşturmanın gizliliğinin esas olduğunu ifade ederek yürütmenin soruşturmaya müdahalesinin söz konusu olamayacağını söyledi. Erhürman’ın açıklaması şöyle: 
“İki gün tutukluluk kararı bir mahkeme kararıdır. Yürütmenin yargıya müdahalesi de söz konusu olamaz. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi iç hukukumuzun bir parçasıdır ve mahkemelerimizin pek çok kararında bunun altı çizilmiştir. Sözleşme ve çağdaş insan hakları normları çerçevesinde kitap tasarrufunun kendi başına bir suç olarak değerlendirilmesi kabul edilemez. Soruşturma sırasında başka iddialar da ortaya konuluyorsa bunların da değerlendirilmesi gerekecektir. Üstlendiğimiz sorumluluk, masumiyet karinesine, hukukun üstünlüğüne ve cezai soruşturmalara ve yargıya siyasetin müdahale etmemesi ilkesine uymayı gerektirir. Süreci sorumluluk bilinciyle ve ülkemizde demokrasi, insan hakları ve özgürlükleri koruma iradesiyle takip edip değerlendirdiğimizden kimse kuşku duymamalıdır.”
Bakan Baybars: Örgüt üyeliği suçlaması var

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da , “Burada sadece kitap yok, ceza yasasının suç saydığı terör örgütü üyeliği ve benzeri suçlamalar var ve soruşturma devam ediyor”dedi. Baybars, bir televizyon programında yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Haberi yapan kişiler doğru haber iletmeli eksik haber iletmemeli. Olayın gerçeği bu mu? Burada sadece kitap yok, ceza yasasının suç saydığı terör örgütü üyeliği ve benzeri suçlamalar var ve soruşturma devam ediyor. Bu soruşturma maksatlı bir tutuklama talebi var. Bu sürecin, hükümetle ne ilgisi var. Mahkeme süreci söz konusu... Polis, tahkikat yaparken buna müdahale edilmez. Kararı da mahkeme verir. Kitap bulundurmak suç değildir... Düşünce özgürlüğüdür. Yasaklı kitap listesi diye bir liste yoktur. Ama terör örgütlerinin propagandasını yapmak suçtur. Terör örgütü yayınlarının propaganasını yaymak suçtur. Olaya bu temelden yaklaşmak lazım. Bendeki bilgi kitaptan dolayı bir tutuklama olmadığıdır.”

Akansoy’dan, “Ceberrut devlet” suçlaması
Cumhuriyetçi Türk Partisi Mağusa milletvekili Asım Akansoy, Bengül Gargınsu’nun yasaklı kitap nedeniyle tutuklanması sonrasında tepki gösterdi. Akansoy şu ifadelere yer verdi:
“Bengül kardeşimin evine yapılan baskını ve alıkonmasını esefle kınarım. Evinde bulundurduğu kitaptan dolayı gözaltına alınması demokratik ve sosyal hukuk devleti anlayışı ile asla bağdaşmayan bir durumdur. Bu durum bizim daha fazla demokrasi ve özgürlük diye haykırışımızın ne denli haklı olduğunun göstergesidir. Ceberrut devlet anlayışı, demokrasi ve insan hakları yerle bir edilerek canlandırılmaya çalışılmaktadır. Tüm demokrasi güçlerine büyük görevler düşen bir zaman diliminden geçiyoruz. İçinde bulunduğumuz şartlar ile ilgili herkesin başını önüne alıp yeniden düşünmesi yurtsever bilinç ve sağduyu ile hareket edilmesi kaçınılmazdır. Kıbrıs Türk halkının demokratik yaşamının, ithal sorun ve önlemlerle bozulmasına asla izin vermemeliyiz. Daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük ve sonuna kadar barış.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474