banner564

Hedef istihdamı artırmak

Başbakan Erhürman, ülke ekonomindeki açığın turizm ve eğitimden karşılandığını açıkladı

Hedef istihdamı artırmak
banner598

“Turizmde Yerel İşgücü ve Yerli İstihdam” konulu toplantıda konuşan Başbakan Tufan Erhürman ülke ekonomisindeki açığın kapatılmasına en büyük katkıyı turizm ve eğitim sektörlerinin sağladığını ifade etti.
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise ülkeye gelen turist sayısının artması ve yerel istihdamla yerli ürünlerin tüketiminin arttırılması olduğunu söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeker, turizm sektöründe KKTC vatandaşlarının istihdamı konusunda ciddi bir çalışma sürdürdüklerini söylerken, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ise tarımsal üretimin önemine vurgu yaptı.
 Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami de enerji maliyetlerinin düşmesi için çalıştıklarını ifade etti. Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit de yerel üretim ve istihdamın desteklenmesi için üzerlerine düşeni yaptıklarını belirtti. 

Başbakan ve 5 bakan konuşma yaptı
Girne’de KKTC turizm endüstrisinde yerli üretim ve yerli istihdam koşullarını artırıp, geliştirmenin ele alındığı “Yerel İşgücü ve Yerli İstihdam” konulu bir toplantı yapıldı.
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Başbakan Tufan Erhürman, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler ve sektör temsilcileri konuşma yaptı.

Ataoğlu: Amaç turizmi geliştirmek
Toplantıda ilk konuşmayı yapan Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, bu toplantıların sektör temsilcileri ve turizmcilerle her ay bir defa yapılacağına dikkat çekerek, amaçlarının turizmin bu denli büyümesiyle ülkeye gelen turist sayısının artması ve yerel istihdamla yerli ürünlerin tüketiminin arttırılması olduğunu kaydetti.
Ataoğlu, bakanlık olarak temel hedeflerinin de kitle turizmi yanında alternatif turizm türlerini geliştirmek olduğunun altını çizerek, yerli istihdamı arttırmak adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile çalışmalar başlattıklarını belirtti.
Bafra bölgesinde yapılacak yenilikleri de anlatan Ataoğlu, Bafra’da konaklayan turistlerin şehre daha kolay ulaşabilmesi adına Bafra-Mağusa arasında gemi seferleri başlatılacağını söyledi.
Ataoğlu, hedeflerinin ülkenin turizm gelirlerini artırmak olduğunu da kaydederek, THY ile işbirliğinde yeni destinasyonlar üzerinde çalışmalarını tamamladıklarını kaydetti.

Çeler: İstihdama destek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler de, bakanlık olarak Turizm Bakanlığı ile turizm sektöründe KKTC vatandaşlarının istihdamı konusunda ciddi bir çalışma sürdürdüklerini ifade etti.
Turizmde yerel iş gücünü artırmak için gençleri teşvik edip, iş güvenliğini sağlamanın da görevleri olduğunun altını çizen Çeler, yapılan tüzük değişikliğiyle turizmde çalışan veya yeni istihdam edilecek KKTC vatandaşlarının maaşlarına ek 750 TL verileceğini anlattı.

Şahali: Süt sanayi gelişmeli
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ise konuşmasında, tarımsal üretimin önemine vurgu yaptı ve tarımsal sanayinin yurt içindeki konumunu yükseltmenin ana hedefleri olduğunu vurguladı. 
Üretim imkânlarını artırmak istediklerinin altını çizen Şahali, süt sanayinin önemi üzerinde durdu. 
Şahali  “Süt sanayini geliştirmek istiyoruz. 450 ton sütün ancak 250 tonu yurt içinde değerlendiriliyor. Bunu geliştirmemiz lazım” dedi.
KKTC üreticisinin süt ürünlerinde Türkiye ile rekabet etme gücünün son derece düşük olduğunu da belirten Erkut Şahali, “Eğer kalite sorunu varsa bunu aşmak da mümkündür. İhracat olanaklarını artırmamız gerekiyor. Turizm endüstrisinin ihtiyaç duyduğu ürünleri üreticimiz üretecek kapasitedir” diye konuştu. 

Nami: Enerji maliyetlerinin düşmesi için çalışıyoruz
Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami de, iş camiasının bir araya gelmesinin öneminde dikkat çekerek, bu toplantıların devam etmesi temennisinde bulundu.
Bakanlık olarak enerji maliyetlerinin düşmesi için çalıştıklarını ifade eden Bakan Nami, 2-3 yıl içerisinde daha düşük enerji maliyetlerini hayata geçirmeyi hedeflediklerini kaydetti. 
Nami, yerli ürünlerin daha fazla tüketilmesi konusuna da değinerek, bunun için üretim kalitesi ve istikrarın sağlanması gereğine dikkat çekti. 
Üretim kalitesi ve istikrarının sağlanması için sanayicilerin ve işadamlarının desteklenmesi gerektiğini ve bakanlığa bağlı kurumların bu hedef doğrultusunda çalıştığını kaydeden Nami, yerli ürünlerin Türkiye’nin her tarafına ulaşması için de Türkiye’deki muhatapları ile görüşmeler yaptıklarını ve 2019’da bu konuda somut adımlar atacaklarını vurguladı. 

Özyiğit: Üzerimize düşeni yaptık
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit de yerel üretim ve istihdamın desteklenmesi için eğitim bacağı olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını belirtti. 
Mesleki teknik eğitim ve yükseköğrenimde, sektörde ihtiyaç olan bölümlere burs verdiklerini belirten Özyiğit, önemli olan bu öğrencilerin mezun olduktan sonra istihdam edilmelerini sağlamak ve verilecek desteklerle önlerini açmak olduğunu kaydetti.  

Erhürman: Amaç daha çok istihdam
Toplantıda son konuşmayı yapan Başbakan Tufan Erhürman da, ülke ekonomisindeki açığın kapatılmasına en büyük katkıyı turizm ve eğitim sektörlerinin sağladığını söyledi. 
Turizm sektörünün öncülüğünde tarım ve sanayi gibi sektörlerin de gelişmesiyle yerli istihdam ve yerli ürün tüketiminin artacağına dikkat çeken Erhürman, “Böylesi öncü bir sektörde sadece yüzde 20’lik yerli istihdam yapılması yeterli değildir” dedi.
Erhürman, yerli ürünlerdeki tüketimin de yüzde 15 oranında olduğunu ve bu rakamın daha da yukarılara çekilmesi gerektiğinin altını çizerek, bu toplantının amacına ulaşması için nasıl bir sonuç çıkması gerektiğini anlattı.
Tufan Erhürman, “Bu toplantının amacına ulaşması için 2019’daki yüzde 20’lik yerli istihdam 2020’de yüzde 25’e ve yüzde 15 olan yerli ürün tüketiminin de yüzde 30’lara çıkması gerek” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474