banner564

‘Söz konusu değil’

Akıncı, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun ‘Tek adam’ uyarısını üzerine almadığını açıkladı

‘Söz konusu değil’
banner598

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, GAÜ’deki konuşmasında yaptığı ‘Tek adam’ uyarısına, bir gün sonra karşılık verdi. Akıncı, Çavuşoğlu’nun sözlerini üzerine almasının söz konusu bile olmadığını söyledi.
   Akıncı, şöyle devam etti:
“Siyasi yaşamım boyunca tek adamlık anlayışına karşı oldum. Kıbrıs Türk halkının yetkilendirdiği Cumhurbaşkanı olarak bugün de aynı demokratik anlayıştayım. Bu itibarla, Sayın Çavuşoğlu’nun çeşitli yorumlara neden olan GAÜ’deki konuşmasında yaptığı tek adamlık vurgusunu üzerime alınmam söz konusu bile olamaz. Bizde tek adamlık rejimi olmadığını hatırlatmaya bile gerek görmüyorum.” 

Yine federasyondan söz etti

   Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, önceki gün Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada Crans Montana’da Anastasiadis’in “Rum toplumu paylaşıma hazır değil, o yüzden iki devletli çözüm gündeme gelmelidir” dediğini itiraf etti ancak dün yaptığı ikinci bir açıklama ile federasyon modelinin en gerçekçi model olmayı sürdürdüğünü belirtti. 
Akıncı, Rum liderinin farklı ortamlarda ve farklı zamanlarda iki devletlilik, konfederasyon, gevşek federasyon ve desantralize federasyon gibi farklı çözüm modellerinden söz ettiğini ifade ederek, önceki gün yaptığı açıklamayı sürekli fikir değişikliğine bağlamaya çalıştı.
Akıncı, Rum liderinin yarattığı kafa karışıklığını ortadan kaldırması gerektiğini ifade etti. 
Tarafların mutabakatıyla masada olan federasyon modelinin seçenek olmaktan çıkmadığını ve kabul edilebilir en gerçekçi model olmayı sürdürdüğünü belirten Akıncı, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile önceki gün yaptığı toplantılarda vardıkları mutabakatı da önemsediğini söyledi.

Tutarlı olmalı
Cumhurbaşkanı Akıncı dün yaptığı açıklamada Rum tarafının net bir tavır sergilemesi gerektiğini vurguladı. Akıncı, Rum liderinin farklı ortamlarda ve farklı zamanlarda iki devletlilik, konfederasyon, gevşek federasyon ve desantralize federasyon gibi farklı çözüm modellerinden söz ettiğini hatırlatarak, 
“Artık kendi toplumu adına ne istediğini tutarlı ve net bir şekilde söylemeli, yarattığı kafa karışıklığını ortadan kaldırmalıdır. Daha önce de defalarca belirttiğim gibi, yeni fikirleri varsa paylaşmalı ve bunları konuşmamıza fırsat vermelidir” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, tarafların mutabakatıyla masada olan federasyon modelinin bugün de seçenek olmaktan çıkmadığını ve kabul edilebilir en gerçekçi model olmayı sürdürdüğünü belirterek “Fakat Sayın Anastasiadis başka bir arayış içindeyse, bilmelidir ki bu model de siyasi eşitliği mutlak şekilde içerecektir” dedi. Akıncı, “Kıbrıs’ta tarafların mutabakatıyla masada olan federasyon modeli, bugün de seçenek olmaktan çıkmış değildir. Hatta kanaatime göre karşılıklı kabul edilebilir en gerçekçi model olmayı sürdürmektedir. Fakat Sayın Anastasiadis başka bir arayış içindeyse, bilmelidir ki bu model de siyasi eşitliği mutlak şekilde içerecektir” dedi.

Ayrı fikirler olsa da ortak payda var
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile önceki gün yaptığı toplantılarda vardıkları mutabakatı da önemsediğini belirtti.
Akıncı, “Statükonun devamını değil Kıbrıs’ta çözümü istiyoruz. Bunun BM çerçevesinde ve müzakerelerle elde edilebileceğine inanıyoruz. Siyasi eşitliğin vazgeçilmezimiz olduğundan ve bundan sonra bir süreç başlayacaksa, ucu açık ve takvimsiz olamayacağı konusunda hemfikiriz” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Meclis’te temsil edilen siyasi partilerle bazı konulardaki farklı görüşlerine rağmen, bir kez daha çok seslilik ortamında bir araya gelerek, ortak paydaların altını yeniden çizmelerinin demokratik kültürlerinin güzel bir örneği olduğunu vurguladı.

Lute ile telefonda görüştü
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün saat 16.30’da, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Geçici Özel Danışmanı JaneHoll Lute’un talebi üzerine onunla bir telefon görüşmesi yaptı.
Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, görüşmede, Jane Holl Lute’un Şubat başında gerçekleştireceği Kıbrıs ziyaretinde Cumhurbaşkanı ile görüşme talebinde bulundu.
Görüşmenin, 3 Şubat Pazar günü yapılması yönünde mutabakata varıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474