banner564

Her şeyin başı sağlık

Vatandaşlar başları çok sıkışınca doktora gittiklerini söylerken, uzmanlar ise 40 yaşından sonra yılda iki kez Check- Up yapılması konusunda uyarıyor

Her şeyin başı sağlık
banner598

 Ömer KADİROĞLU

Her şeyin başı olan sağlık için çok önemli bir etken olan Check- Up (Genel kontrol) yeteri kadar önemsenmiyor. Uzmanlar 40 yaş ve üstü her kesin yılda en az iki kez Check- Up yaptırması gerektiğini ifade ederken, Kıbrıs Türk halkı başı çok sıkışmadıkça doktora dahi gitmiyor.
Diyalog’a konuşan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Güven Erçal, Check- Up’ın çok önemli ve ihmal edilmemesi gereken bir kontrol olduğunu ifade edip, Kıbrıs Türk toplumunun büyük oranının doktora dahi gitmediğine dikkat çekti.
Vatandaşlar ise sağlık konusunda ihmalkâr davrandıklarını söylerken, “Başımız çok sıkışırsa doktora gidiyoruz” dedi.


Erçal: Erken teşhis çok önemli
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Güven Erçal, Check- Up’ın çok önemli ve ihmal edilmemesi gereken bir kontrol olduğunu ifade etti. Hastalıkların erken teşhisinin çok büyük önem taşıdığını Erçal, kişilerin ağrı ve benzeri durumlarda kendi tercihlerine göre ilaçlarla çözüm üretmesinin doğru olmadığını, bu durumun tedavi edici değil, sorunu ertelemeye yönelik olduğunu ifade etti. 
Mide ağrısı sorunu olanların doktora gittiğinde safra kesesinin taşla dolu olduğunun belirlendiğini kaydeden Erçal, bunun doktora gitmek yerine ilaç alıp durumu geçiştirmeye çalışanlarda sık görüldüğünü açıkladı.
Erçal, mide ağrılarının rahatlatıcı ilaçlarla iyileştirmeye çalışmanın zaman zaman kalp krizlerine de neden olabileceğini ifade ederek, kişilerin Check-Up yaptırarak hastalıklarını erken teşhisle tedavi etmeleri gerektiğini vurguladı.

40 yaşında başlanmalıdır
Basit bir Check-Up ile hastalıkların kolayca tespit ve tedavi edilebileceğini ifade eden Erçal, 40 yaş sonrasında yılda iki kez ,50 yaş sonrasında ise yılda bir kez Check-Up yapılması gerektiğini vurguladı. Normal şartlarda 60 olan Check- Up başlangıç yaşının günümüz şartlarında 40’lı yaşlara düştüğünü ifade eden Erçal, genel kontrolün kan tahlilleri, akciğer filmi, karın ultrasonu çekilerek yapıldığını kaydetti. 
Erçal,  kişilerin hikâyelerine de bakılarak eğer ailevi bir kalp hastalığı veya kanser gibi bir durumu olması halinde Check- Up kontrollerinin daha kapsamlı yapıldığını ifade ederek, Kıbrıs Türk toplumunun büyük oranının doktora gitmediğine dikkat çekti. Erçal, “Vücudunuza önem gösterip kendinize çok iyi bakmalısınız. Çünkü sağlık her şeyden önemlidir” şeklinde konuştu. 

Vatandaşlar ne dedi…

Altan Koçak:
Sağlık kontrollerimi düzenli olarak yaptırmıyorum. Check-Up kontrolümü en son üç yıl önce yaptırdım. Herhangi bir yerim ağrıdığı zaman doktora gitmiyor kendi ağrılarımı kendim geçiriyorum. Doktor ve hastanelere güvenmiyorum. Bir tek gittiğim dişçi ve kulak doktorudur. Onun dışında asla doktora gitmiyorum.

Gürcan Akokçu:
En son üç ay önce ameliyat olacağım için doktora gittim ve Check-Up yaptırdım. Ameliyat öncesinde hiçbir şekilde Check -Up yaptırmadım. Kolesterol şeker gibi kontrolleri yaptırıyorum ancak Check- Up hiç yaptırmamıştım. Yılda bir kez yaptırmamız gerektiğini biliyorum ancak hep ihmal ediyoruz. Her zaman son dakika başımız sıkışınca doktora gitmeye karar veriyoruz. Herhangi bir ağrım olduğunda hemen doktora gitmiyorum, çay içerek geçirmeye çalışıyorum. Eğer çözüm olmazsa doktora gidiyorum.

Adıgüzel Yıldız:
Mart ayının başlarında bir alerji nedeniyle doktora gittim. Bunun dışında doktora pek fazla gitmiyorum. Check- Up yaklaşık 6 yıl önce yaptırmıştım. Bunun dışında hiçbir zaman kontrol yaptırmadım. 50 yaşından sonra yılda bir kez Check- Up yaptırmamız gerektiğini biliyorum ancak sürekli hayat koşuşturmacasını bahane ederek erteliyoruz.

Yakup Yıldız:
Yakın zamanda mide ameliyatı olduğum için doktora gittim. 50 yaşındayım ameliyat olmadan önce hiç doktora gitmedim. Bugüne kadar da hiç Check- Up yaptırmadım ancak ameliyat olduğumda hayatımın kıymetini anladım ve bundan sonra kontrollerimi ihmal etmeme kararı aldım.

Ali Sefer:
Check- Up kontrollerimi birkaç gün önce yaptım. Yurt dışında yapıyorum ve gerekli gördüğüm için zamanı geldiğinde Check- Up yaptırıyorum. Sağlık her şeyden önemlidir, bu nedenle ihmal etmiyorum. Maddi durumu olmadığı için kontrollerini yaptıramayan insanlar var, bunlara da devlet bir yardım eli uzatmalıdır.

Emine Sefer:
Check- Up kontrollerimi yurt dışında yaptırıyorum. Yurt dışında kaldığım için orada yaptırıyorum. Check- Up kontrollerimi yılda bir kez yapıyorum. Sağlık tüm her şeyden önce geldiği için ihmal etmiyorum. Herhangi bir hastalık anında hastalığa erken teşhis ve tedavi uygulaması yapılması açısından önemli olan Check- Up herkes tarafından yapılmalı ve ihmal edilmemelidir.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474