banner564

Hükümet yeni adet eski

Mevlid Kandili nedeniyle kamu kuruluşları ile okulların tatil edilmesine özelde çalışanlardan tepki geldi

Hükümet yeni adet eski
banner598
 

Çiğdem AYDIN-Hüseyin ÇİÇEK

 

  Rahmet peygamberi Hazreti Muhammed'in doğum günü olan Mevlid Kandili nedeniyle Kuzey Kıbrıs’taki kamu kuruluşları ile okulların tatil edilmesi, özelde çalışan vatandaşlardan sert tepki gördü.

   “İngiliz döneminden kalma bir uygulamanın hala devam ettirilmesi, ekonomisi iyi olmayan bir ülkeye zarar verir” diyen vatandaşlar, Türkiye, Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerde bile tatil verilmez iken, KKTC’nin farklı bir uygulamaya gitmesini “hükümet yeni, adet eski” sözleriyle eleştirdi.

   KKTC’nin henüz kendi ayakları üzerinde duramadığını ve yardımlarla maaş ödeyebildiğini belirten vatandaşlar, “konu tatil olduğu zaman sendikaların da tepkisiz kalması çıkar alışkanlıklarının bir parçasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

   Bazı vatandaşlar ise resmi tatil ilan edildiğinde tüm halkı kapsaması gerektiğini belirterek, hükümetin tek yanlı kararlar aldığına dikkat çekti.

 

Vatandaşlar ne dedi?

Kutgün Koçak:

   Ben böyle ayrıklıçı yasal uygulama görmedim. İngiliz döneminden kalma yasadır bu. O dönemin koşullarına göre hazırlanmış ve uygulanmış bir yasal düzenleme. Şimdi her yıl kandil oldumu memurlar resmi tatil yapıyor, biz özel sektörde çalışıyoruz. Ayrılıkçı bir zihniyetin ürünü olan bu  düzenlemenin kaldırılması şart. Memurlar müslüman ama özel sektör çalışanları müslüman değil mi? Onlar geceden ibadete gidip sabaha kadar namaz mı kılıyor? Başka da birşey söylemem.”

Aslı Akgüç:

  “Ben kendimi bildim bileli Kandil günü tatil olur ve ben kendimi bildim bileli hep çalışırım. Memurların tatili derim ben artık Kandil’e. Hele meclis böyle günde de tatil olunca çok afedersiniz ama cinler tepeme gelir desem yeridir. Hem ekonomik kriz var derler hem resmi tatil ilan ederler. Sanki tetikte beklerler bir şey olsa da tatil yapsak diye. Dairelere gitsen bir işi üç günde halledersin tatile gelince bir gün önceden nerdeyse açmayacaklar. Özelde çalışan, kendi işi olan insanların tatili değil bu resmi tatil hiç değil. Yeni hükümet geldi eski adet devam eder, böyle bir memleket işte!”

İbrahim Tuncay:

    “Bana göre böyle bir tatilin hiç gereği yok. 1960’ların yasası imiş bu. Ben bilmiyorum ama bilenler anlatıyor. Bir zamanlar Rumlarla karışık yaşanırken, onların dini bayramı varmış ve tatilmiş, o dönemde ayrımcılık olmasın diye müslümanlara da böyle bir hak verilmiş. Ama o dönem çoktan bitti. O dönemde gerek olmuş olabilir, ama şimdi madem ayrı bir devlet kurduk madem iki toplum ayrı ne gerek var anlamadım. O dönemde ayrımcılık olmasın eşitlik olsun diye vermişler tatili. Şimdi ayrımcılık yaratan ve sosyal devlet olmaktan uzak bir yasal düzenleme olarak görüyorum. KKTC meclisi derhal bunu iptal etmeli.

Tatil yapan camiye de gitmeli

Hurşid Ateş:

   “Bu yasal düzenlemeyi devlet yaptı. Bizim yapacağımız bir şey yok. Ama şunu da söylemeliyim ki İslamiyete katılım azdır bizim ülkemizde. Bu eskiden kalma bir yasal uygulamadır. Ben akşam camiye gittim ama Kandil için camiye gelenlerin sayısını görünce üzüldüm.Toplasanız 15-20 kişi vardı. Madem dini bir bayramdır ve herkes bu bayramı tatil günü olarak kullanır bari amacına uygun davranın bizde o da yok.”

Mehmet Kaya:

   “Vallahi bugün tatilmiş, ama bizim için tatil değil memur için tatil. Biz çalışmazsak bize hazır maaş yok. Ne kadar köfte o kadar ekmek yani. Memurların da bir kabahati yok yanlış anlaşılmasın. Burada sorun hükümetlerdedir. Meclis karar alıp bu durumu düzeltebilir. Tamamen ayrımcılık yasasırdır bu. Resmi tatil olduğu için memurlar çalışmasa da maaşlarını alır ama biz çalışmazsak eve ekmek götüremeyiz. O yüzden Kandil, mandil bize farketmez.”

Libaz Lubgastihova: “Yıllardır bu ülkede çalışıyorum. Bir kez bile resmi tatil yaptığımı hatırlamıyorum. Benim geldiğim ülkede de böyle bir uygulama yok. Burada memurlar için yılın yarısı tatil neredeyse. Hastalık izni, doğum izni, mazeret izni, dini bayram, resmi bayram derken yarı yıl evde veya tatildeler. Keşke burada doğup bir de memur olsaydım başka birşey istemezdim. Ben yasalarınız hakkında çok yorum yapamam bu ülke vatandaşı değilim ama dışarıdan az evvel söylediklerim gibi görünüyorsunuz.”

Zihni Kalmaz:

  “Artık, ne kadar konuşsak da bağırsak da çağırsak da bir şey düzelmiyor bizim memlekette. Şimdi bu kandil günlerinin resmi tatili eskiden kalma bir olaydır. Şimdi var mıdır gereği derseniz yoktur. Bugün tatil yapan memurlara kandilin ne olduğunu sorsanız çoğu size cevap veremez, ama tatil deyince sayamayacakları tatil beldesi yoktur herhalde. Memura tatil bize iş günüdür bugünler. Bana gelip sormasanız ben Kandil olduğunu bile unuttum ha Pazartesi, ha Kandil. Özel sektör için Kandil tatili lükstür. Çifte standart bir yasa olduğunu düşünüyorum. Bana göre artık kaldırılmalıdır.”

Bedreddin Charabati:

   “Ben hergün çalışmıyorum. Günlük kazanır günlük yerim. Ama bu kandil bayramını anlamadım. Aslen Bulgaristan göçmeniyim. Orada doğdum büyüdüm böyle bir tatil ne duydum ne gördüm. Buradaki komşularım tatil var diye seviniyor. Ne tatili diye sorduğumda kandil tatili dediler.  Kandil hafta sonu ile birleşti diye mahalede adam kalmadı çoğu otele tatile gitti. Artık bana biri kandil ne diye sorsa tatil günü diyeceğim.”

 

Ali Bakır: 

  Bana göre bugünün tatil verilmesi çok saçmadır, Kandil Pazarı Pazartesiye bağlayan gece kutlandı, tatil verilmesinin ne gereği vardı ki? Sanki herkes sabaha kadar namaz mı kıldı?. Ben bu günün tatil verilmesine karşıyım.

Mehmet Çolak:

   Benim şahsi fikrim bu günün tatil edilmesi gereksizdir, Dün gece peygamberimizin doğum günüydü ve herkes görevini yaptı, ancak sabaha kadar kaç kişi namaz kıldı? Daha önce Türkiye’de yaşıyordum böyle bir tatil söz konusu değildi. Zaten ekonomimiz kötü, çalışmamız gerekirken biz ülke olarak bol bol tatil yapıyoruz, şahsen benim kendi işyerim olsa ben çalışanlarıma bugün izin vermezdim.

Celal Evcen:

   Ben bugünün tatil günü olmasına karşıyım. Ekonomimiz zaten kötü durumda. Bir de biz bol bol tatil yapıyoruz. Ekonomiyi canlandırmak için asıl şimdi daha çok çalışmamız gerekmektedir.

Deniz Sulu:

   Böyle bir günün tatil verilmesi bana göre ters bir şey. Ülkemizde sabahlara kadar namaz kılan kaç kişi vardır ki bugün tatil verilsin... Gereksiz yere kamu kuruluşları ve devlet çalışanlarına tatil veriyorlar çünkü ülkemizde o geceye uygun olarak ibadet edecek halk neredeyse yok. Devlet çalışanları  tatil yaparken özel sektör çalışanlarının  çalışması da illa ki sorun yaratıyor.

Şerafettin Sarı:

  Ülkemizdeki tatiller çok fazla. Ben bu  tatili gereksiz buluyorum. Hükümetin önümüzdeki yıl bu tatili kaldırması gerekir.

Mehmet Ateş:

   Bence bu günün tatil olması yerindedir, diğer bir çok gün tatil olarak verilirken bu günün verilmesinin ne sakıncası var? O zaman diğer tatilleri de kaldırsınlar sonra kandil tatilini kaldırırlar. Hristiyanların dini tatilleri varken biz Müslümanların neden olmasın?

Servet Yıldırım:

Mevlid Kandili’nin tatil olarak verilmesi gereksizdir, insanların aşırı derecede dine eğilimi yokken son derece gereksiz buluyorum. Hiç ibadet yapmayan insanlar da bu tatilden yararlanmaktadırlar, işte bu nedenden dolayı da bu tatile karşıyım.

Soner Yaprak:

   “Sabaha kadar ibadet edenler için gerekli ibadet etmeyenler için gereksizdir, ama Müslüman bir ülkede böyle bir günün tatil olması da gereklidir.

Mehmet Güder:

   “Ben önceklikle kendi işime bakarım, benim zaten yılda yaptığım tatil sayısı 5 günü geçmiyor, bu günün tatil olması dini bayram olduğu için gerekli ancak ekonomik açıdan da gereksizdir.”

Mehmet Madali: 

“Bana göre bugünün tatil olarak verilmesi gereksizdir. Çoğu kişi bugünün neden tatil olarak verildiğini dahi bilmiyor. Hal böyle iken bugünün tatil olması son derece gereksizdir. Bu tatil sabaha kadar ibadet edenler içindir ancak ibadet etmeyenlerde bu tatilden yararlanmaktadırlar.

 

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2014, 04:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474