banner564

“İddialar araştırılsın”

Ombudsman Dizdarlı, Vakıf Anaokulu ile ilgili şikayetler hakkında rapor hazırladı, bakanlığa çağrıda bulundu:

“İddialar araştırılsın”
banner598
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman), Lefkoşa Vakıf Anaokulu’yla ilgili bir şikayet üzerine hazırladığı raporda, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nı, özellikle zorla bağış toplanması konusunda yapılan şikayetleri araştırmaya çağırdı.
Okullara yeterli bütçe ayrılmasıyla mevcut sorunların ortadan kalkacağı kanaatini ifade eden Ombudsman, “Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın okullara yeterli bütçe ayırmaması sonucunda ve/veya bakanlığın bütçesinin yetersiz olması nedeniyle kendi bütçelerini yaratan okullar, denetim dışı kazanç elde etmekte, elde ettikleri kazancı diledikleri gibi kullanmakta ve özerkliklerini ilan etmektedirler” değerlendirmesinde bulundu.
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı, Lefkoşa Vakıf Anaokulu kadrolu öğretmeni Özen Topçu ve öğrenci velisi Mehmet Oytam’ın başvurusu üzerine yaptığı soruşturmanın raporunu yayımladı.
Raporda, Topçu ve Oytam’ın, Yüksek Yönetim Denetçisi’ne başvurularında “Lefkoşa Vakıf Anaokulu Okul Aile Birliği ile okul idaresi tarafından öğrencilerden gayri yasal bir şekilde ücret talep edildiğini, 3 yaş öğrencilerin okula kabul edildiğini, okulun keyfi idare edildiğini, yasal olmayan istihdamlar yapıldığını ve/veya Milli Eğitim Yasası’na ve bu Yasaya bağlı ilgili Yasa ve Okul Aile Birlikleri ve Federasyonları Tüzüğü’ne uyulmadığını iddia ettikleri” belirtildi.
Şikayet üzerine yaptığı soruşturmayla ilgili verilere, ilgili yasa ve tüzük maddelerine atıfta bulunarak raporunda yer veren Yüksek Yönetim Denetçisi, okul aile birlikleri ve/veya okul idarelerinin, ücretsiz eğitimin Anayasal bir hak olduğu KKTC’de Anayasa’ya aykırı olarak engelli öğrenciler dahil tüm öğrencilerden bağış adı altında okul ücreti aldığını ve okul yaş grubu dışında öğrenci kayıt etme gibi yasal olmayan işlemlere imza attıkları ve /veya buna göz yumduklarını kaydetti.

“Bakanlık göz yummak zorunda kalıyor”
Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı raporunda şu ifadelere yer verdi:
“Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, maddi yetersizlik nedeniyle, okullarını kendi paralarını kazanma yoluna sevk etmekte ve bu sebepler nedeniyle mevzuata aykırı işlemler yapılmasına göz yummak zorunda kalmaktadır. Bunun neticesinde de denetim mekanizmasını düzgün bir şekilde çalıştıramamaktadır. KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, bu tür faaliyetlere kayıtsız kalması halinde, okullardaki etkinliğini ve/veya denetim gücünü kaybetme noktasına gelecektir.”

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2017, 08:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474