banner564

İki mürettebat  ölümden döndü

Halatları kopan Tanzanya bandıralı yük gemisi fırtınanın etkisiyle Gazimağusa’da karaya oturdu

İki mürettebat  ölümden döndü
banner598

 Hüseyin ÇİÇEK

Gazimağusa açıklarında 2 Aralık 2018 tarihinden beridir demirli bulunan Tanzanya bandıralı Salim-Ni isimli yük gemisi, halatlarının kopması sonucu; fırtınanın da etkisiyle dün sabah Gülseren Gazinosu önünde karaya oturdu
Kaptan ile gemide bulunan bir mürettebat Kıyı Güvenlik ve Liman Başkanlığı ekipleri tarafından kurtarıldı.
Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre Tanzanya bandıralı, yük gemisi, fırtınanın etkisi ile dün sabah saatlerinde kıyıya doğru sürüklenmeye başladı. Gülseren bölgesinde, askeri gazinonun hemen yan kısmında bulunan bölgeye doğru sürüklenen gemi, kıyıya 5 metre kala yan yattı.
Olayı gören bölge sakinleri durumu polis, liman başkanlığı ve itfaiyeye bildirdi. Olay yerine gelen Kıyı Güvenlik ve Gazimağusa Liman Başkanlığı personeli, gemide mahsur kalan kaptan ile bir mürettebatı kurtardı.

Houkan: Durumları iyi
Geminin bağlı bulunduğu acente sahibi Mahir Houkan, iki kişinin kurtarıldığını ve durumlarının iyi olduğunu söyledi. Houkan, mürettebatın telefon ve pasaportlarının bulunduğu poşetinde kurtarma operasyonunda sonra kıyıya vurduğunu ifade etti.

HAKSEN: Ölümler mi bekleniyor
Bu arada Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAKSEN) Genel Sekreteri Fırat Yılmaz, geminin karaya oturmasını Deniz İş Yasasının eksikliğine bağladı.
HAKSEN Genel Sekreteri Fırat Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, “Yaşanan durum Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketindeki keyfiliğin, Deniz İş Yasasının eksikliğinin yeni bir göstergesidir” dedi.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve ilgili şirkete çağrı yapan Yılmaz, “ Yapılan yanlıştan bir an önce dönerek tam kapasite ve sağlıklı şartlarda faaliyet göstermek üzere 11 gencimizi yeniden istihdam etmelerini talep ediyoruz. İş işten geçtikten can ve mal kaybı yaşandıktan sonra telafisi imkânsız olacaktır” ifadelerine yer verdi.
Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi’nin “sözde bütçe azlığı nedeniyle işten çıkardığı 11 personelin yokluğu” nedeniyle olaya müdahale edemediğini savunan Yılmaz, “Bütçe yokluğunu bahane gösteren şirket bir radyo elemanı bir de hukukçu istihdam etmek için bütçe bulmakta zorlanmamıştır” iddiasında bulundu.
Olası bir can kaybının hesabını hükümet, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve bu gibi olaylara müdahale etmek için var olan şirket yetkililerinin nasıl vereceğini soran Yılmaz, “HAKSEN, karasularımıza girdikleri andan itibaren bize emanet olan can ve malları riske atmadan doğru yolu bulması için hükümete çağrısını yineliyor. Yanlışınızdan dönün. Çünkü yanlışınızda ısrar ederseniz kaybolacak canların telafisini hiçbir hukuk sistemi, hiçbir tazminat ve hiçbir siyasi bedel telafi edemez” ifadelerini kullandı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474