banner564

İki onurlu yaşam

Toplum liderlerimiz Denktaş ve Küçük, LAÜ’de düzenlenen panelle anıldı

İki onurlu yaşam
banner598

  Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi tarafından “Kıbrıs Türkünün Varoluş Mücadelesine Adanan İki Onurlu Yaşam: Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Raif Denktaş” konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü LAÜ Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. İhsan Tayhani’nin yürüttüğü panele, Gazeteci/Yazar Avukat Fuat Veziroğlu ile Emekli Büyükelçi, KKTC Cumhurbaşkanlığı Eski Görüşmecisi ve Sözcüsü Osman Ertuğ konuşmacı olarak katıldı.

   Veziroğlu: Küçük, özgürlük mücadelesinin lideridir
   Konuşmasında, Dr. Fazıl Küçük’ün bir hekim, bir gazete sahibi, politikacı ve hepsinin üstünde Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesinin lideri olduğunu vurgulayan Fuat Veziroğlu, “Aynı zamanda Küçük bugün sahip olduğumuz KKTC’nin temeline ilk harcı koyan kişidir. Temeli Küçük atmış, ilk harcı da koymuş, bunu Denktaş tamamlamış, çatıyı Denktaş yükseltmiştir” dedi. 
   Küçük’ün hekim olduğunu ve haftanın belli günlerinde yoksullara ücretsiz olarak bakıp tedavi ettiğini ifade eden Veziroğlu, “Küçük, hekimliği çok uzun süre devam ettiremedi çünkü ulusal dava ve ulusal mücadele ağır bastı, kendini bu davaya adadı ve hekimliği belli bir süre sonra bırakmak zorunda kaldı” dedi. Her olayın kendi koşulları ve zamanı içinde değerlendirildiğini söyleyen Veziroğlu, bu yüzden Küçük’ün mücadeleye başladığı günleri bugünle karşılaştırılamayacağını ve bugünün koşullarında değerlendirilemeyeceğini dile getirdi. “Dolayısıyla Küçük’ü anlamak için mücadele günlerinin şartlarını da bilmek lazım” diyen Veziroğlu, o günün şartlarını yaşadığı örneklerle açıkladı.

   Ertuğ: Denktaş yaşayan bir efsaneydi
   Mücadele ateşini Küçük’ün başlattığını söyleyen Ertuğ, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın o meşaleyi alarak zirveye taşıdığını ve devlet olma noktasına getirdiğini ifade etti. KKTC’nin, dünya ve tarih önünde bu iki kurucu lider sayesinde ortaya çıktığını söyleyen Ertuğ, “Aynı zamanda aziz şehitlerimizin ruhları da şad olsun onları rahmetle ve minnetle anıyoruz” dedi. Denktaş’ın, yaşayan bir efsane olduğunu dile getiren Ertuğ, “Bunu sadece ben söylemiyorum. Bunu kendisini tanıyan yabancılar da her zaman ona karşı hayranlıklarını ifade etmişlerdir” dedi.

   Denktaş’ın 4 D’si ve 1 E’si
   Denktaş’ı anarken, gençlerin hatırlaması açısından kolaylaştırıcı bir yöntem bulduğunu dile getiren Ertuğ, 4D 1E diye bir sistem geliştirdiğini ve Denktaş’ın bunlar ile anılabileceğini söyledi. “4D’nin birincisi, “Direniştir”; öncelikle tabi ki kendi özel direnişimiz, Türk Mukavemet Teşkilatı, arkasından uluslararası alanda verdiği mücadelelerle direniş, haksızlığa karşı direniş ve adeletsizliğe karşı direniştir” dedi. İkinci D’nin “Devlet” olduğunu söyleyen Ertuğ, Denktaş’ın devlet kurucusu olduğunu vurguladı. “Üçüncü D harfi, “Dava”. Anavatanımız diye kucakladığımız Türkiye’nin ve KKTC’nin ortak milli davası. Dördüncü D bizzat kendisidir, “Denktaş”. Bir de E harfi var, “Egemenlik”. Ulu önder Atatürk’ün egemenliğe dayanmayan hak hak değildir özdeyişinden hareketle Denktaş da her zaman bu özdeyişi bize hatırlatmıştır” dedi. Son olarak Ertuğ, “Bazı liderleri anlatmak yıllar alır ve hiç bitmez. Biz de sanırım bundan sonra rahmetli Küçük ve Denktaş’ı yaşadığımız sürece anlatmaya devam edeceğiz, umarız sizler de onları yaşatmaya devam edeceksiniz” dedi.
   Panelin sonunda Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saadettin Yıldız tarafından Veziroğlu’na,  Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Serin tarafından ise Ertuğ’a teşekkür belgesi takdim edildi.

     Sergi tüm gün ziyaret edildi
  Ayrıca, Hukuk Fakültesi giriş katında düzenlenen “Dr. Fazıl Küçük Doğumunun 113’üncü Yılında Kalplerde Yaşıyor” ve “Ulusal Kıbrıs Davası’nın Unutulmaz Bayraktarı: Rauf Raif Denktaş” konulu sergi tüm gün ziyaret edildi.   

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474