banner564

İki taraf da samimi olmalı

Başbakan Kalyoncu geçmiş koalisyonlardaki krizlerin bu hükümet döneminde yaşanmaması gerektiğini söyledi

İki taraf da samimi olmalı
banner598
CTP BG -UBP Koalisyon hükümetinin programı üzerindeki görüşmelere Cumhuriyet Meclisi’nde başlanması öncesinde, Başbakan Ömer Kalyoncu BRT’ye açıklamalarda bulundu. 
Başbakan Kalyoncu geçmiş koalisyon hükümetinde yaşanan krizlerin bu hükümet döneminde yaşanmaması için samimi davranmak gerektiğini kaydederek, oluşacak olası krizleri kısa sürede atlatma hedefleri bulunduğunu söyledi. 
Başbakan, “Siyasette kriz olmadan önce önlemek için samimiyet gerekir, ama her zaman bunu yüzde yüz başaramazsınız. Yine de krizler çıkar. Hedef, sorunları erken zamanda atlatmak, ülke yararına yola devam edebilmektir. Umarım bu kez daha az kriz çıkar çünkü ne yaparsanız yapın, farklı iki yapı bir araya gelmiştir ve bir koalisyon oluşturmuştur. Buradan da bir kriz çıkabilir, ama önceden bunları giderme yönünde adımlar atma konusunda beceri sahibi olmamız lazım. Krizleri kısa sürede atlatma gibi bir hedefimiz var” dedi. 

‘Birbirlerini yediler’ biraz fazla abartma
Başbakan Kalyoncu, bakan görevlerinin verilmesi ile ilgili basına yansıyan tartışmalara da açıklık getirdi. “‘Birbirlerini yediler’ biraz fazla abartma bir şeydir” diyen Başbakan, “Ben ortaya çıkan bu sonucun ülkeye hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. 

10’uncu madde kalkmadan…
Başbakan, polisin sivile bağlanması konusuna da açıklık getirdi. Bugüne kadar geçici 10’uncu madde kaldırılmadan polisin sivile bağlanmasının mümkün olmayacağı yönünde tartışmalar olduğunu anımsatan Kalyoncu, hukukçuların geçici 10’uncu madde kaldırılmadan da bunun mümkün olabileceğini ortaya koyduğunu kaydetti. “Buradaki sorun, polisin sivil hükümete bağlanmasıdır” diyen Kalyoncu, UBP ile hükümet kurarken bu konuyu görüştüklerini ve geçici 10’uncu madde tartışmalarını bir tarafa bırakarak, önce polisi hükümete bağlarız sonra da anayasa değişikliğine gidebiliriz şeklinde bir konuşma gerçekleştirdiklerini anlattı. 

Polisin sivile bağlanmasını UBP de istiyordu
Polisin sivile bağlanması konusunda bir yasa yaptıklarını ve siyasi partilere gönderdiklerini de kaydeden Kalyoncu, “Polisin sivile bağlanması konusunda izlenmesi gereken kurallar olmalı. Siyasetçiler her aklına geldiğinde polisin içine eline uzatmamalıdır” dedi. Ulusal Birlik Partisi’nin bu konuda farklı düşündüğü iddialarına da açıklık getiren Kalyoncu, UBP’nin daha önce hükümet programına polisin sivile bağlanması konusunu yazdığını belirterek, “Konuyla ilgili yasa hazırdır, gerçekleşmesi için bir ‘itme’ yapacağız” ifadesini kullandı. 

Kıbrıs sorunundaki gelişmeler…
Kıbrıs konusunda olumlu gelişmeler yaşandığını anımsatan Başbakan, Rum tarafı ‘hayır’ demediği sürece olumlu bir sonuca ulaşmanın mümkün göründüğünü belirtti. Kalyoncu “Biz insanlarımızdan oluşacak sonucu iyice tartışmasını istiyoruz, çünkü bu geleceğimizle ilgilidir. Umarım iyi bir sonuca ulaşırız. Geleceğimizin sağlam ve garantide olması bizim de istediğimizdir” şeklinde konuştu. Görev süresini tamamlayan Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’ya ilişkin olarak da konuşan Başbakan, Akça’nın görev süresi boyunca çok tartışmalı bir süreç yaşandığını ve haklı haksız eleştiriler yapıldığını anımsattı. Başbakan, “Dolayısıyla söylenecek fazla bir şey yok. Görevini bitirdi, yeni görevinde başarılar diliyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2015, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473